Gary Anderson wint European Darts Grand Prix, zijn eerste Eurotour titel in tien jaar tijd PDC
PDC

De NeoBet European Darts Grand Prix was zondagavond toe aan de finalesessie. In de halve finales eerst een strijd tussen twee wereldkampioenen: Gary Anderson, in zijn eerste eurotour halve finale in negen jaar, en regerend kampioen Rob Cross.

Het was Anderson die de regerend kampioen uit het toernooi gooide, waarmee de Schot ook zijn eerste eurotour finale in negen jaar haalde.

Vervolgens streed voormalig Europees kampioen Ross Smith tegen Michael van Gerwen die nog steeds op zoek is naar zijn eerste rankingtitel van 2024. Die zoektocht gaat verder want na twee keer een finish te busten en drie matchdarts te missen verloor Van Gerwen in een beslissende leg.

De finale ging dus tussen Anderson en Smith, die zijn eerste Eurotour finale speelde. Het werd een spannende finale waarbij Anderson bij een stand van 6-6 een beslissende break plaatste en daarmee met 8-6 won. De Schot pakte zijn tweede Eurotour titel ooit en zijn eerste in tien jaar tijd.

Halve finales:
Gary Anderson 7-5 Rob Cross
Ross Smith 7-6 Michael van Gerwen

Finale
Gary Anderson v Ross Smith

Gary Anderson (93.31) 7-5 Rob Cross (89.89)
In leg 3 was het Anderson die de break pakte maar Cross brak hem een leg later meteen weer terug voor 2-2. Twee legs later wist Anderson wel zijn break te verzilveren en zo kwam de Schot 4-2 voor. Via een 164-finish pakte Cross de break echter uiteindelijk opnieuw terug en werd het 4-4. In leg 11 miste Anderson drie pijlen voor de voorsprong, maar Cross miste er zeven waardoor de Schot toch met 6-5 voor kwam. Vervolgens maakte Anderson het af met een 14-darter op tops en bereikte zo de finale.

Ross Smith (98.77) 7-6 Michael van Gerwen (94.73)
Via een 104-finish pakte Van Gerwen de 2-1 voorsprong. Via tops pakte de Nederlander in leg 6 de break en 4-2 voorsprong. In leg 9 brak Smith echter weer terug tot 5-4. Met een 13-darter maakte 'Smudger' zelfs weer helemaal gelijk bij 5-5. In leg 11 buste Van Gerwen een 80-finish, waarna Smith dit afstrafte voor 6-5. Dankzij een 125-finish redde de Nederlander zichzelf en kregen we een dertiende beslissende leg. In die leg wist Van Gerwen ook nog eens 61 te busten waarna hij drie matchdarts miste. Ross Smith ontsnapte via dubbel 16 voor de derde keer vandaag in een beslissende leg.

Gary Anderson (90.76) 8-6 Ross Smith (90.88)
Met een 106-finish pakte Smith de eerste leg en met een 14-darter brak hij vervolgens voor 2-0. Anderson brak ook meteen met een 14-darter en maakte er met een 72-finish 2-2 van. Vervolgens ging met heel goed spel alles met de darts mee tot 6-6. Vervolgens brak Anderson met een 121-finish voor 7-6 en hoefde de Schot alleen nog zijn eigen leg te houden. Dit lukte in maar liefst 24 darts na veel gemiste dubbels van Ross Smith. Daarmee pakte 'The Flying Scotsman' na tien jaar eindelijk zijn tweede Eurotour titel.