Column Harm Mol: 'Het recht van de sterkste' Columns
Columns

Column Harm Mol: 'Het recht van de sterkste'

Column Harm Mol: 'Het recht van de sterkste'

Iedere tegenstander van de nummer één van de wereld loopt er tegenaan. Ze gooien heel leuk mee en zijn zelfs soms gewoon beter en toch verliezen ze de partij. Goede legs worden niet afgemaakt en matchdarts blijven onbenut. Dit ‘geluk’ had Phil Taylor opvallend vaak en ook Michael van Gerwen komt de laatste tijd regelmatig ‘goed weg’.

Zijn hun tegenstanders ‘verrast’ wanneer ze in een beslissende fase op een dubbel komen? Leggen ze zichzelf automatisch extra druk op, wanneer ze tegen ’s werelds nummer één moeten gooien? Ik hoor het Ronald en Vincent zeggen: “Bijna niemand gooit goed tegen hen, omdat ze weten dat het erin MOET willen ze een kans maken.”

Dit beklemmende gevoel hebben de meeste darters niet meer tegen Phil. Hij is nu een ‘gewone’ top vijf speler, waar de top twintig op een goede dag gewoon van kan winnen. Michael heeft de rol van Taylor naadloos overgenomen en de druk ligt nu automatisch bij zijn tegenstanders. Nog voor er een pijl gegooid is, staat hij mentaal al zover voor, dat winst van Michael logisch is. Dat weet Michael, maar erger nog, ook zijn tegenstander weet het.

Taylor deed er alles aan om deze druk bij al zijn tegenstanders erin te wrijven, zodat hij ze op hun plaats hield en zichzelf ook. Het was zijn feestje en dat mocht niemand verstoren. Degenen die hem met gelijke munt probeerden terug te betalen, moesten het keihard ontgelden. Paul Nicholson, Chris Mason, Peter Manley, etc. werden hard op hun plaats gezet, omdat ze niet genoeg respect toonden voor hem. Bij anderen deed hij dit fijnzinniger, maar ook heel duidelijk. Ik denk hierbij aan incidentjes met Van Gerwen, Van Barneveld en Huybrechts. Opvallend is het dat Michael deze trukendoos totaal niet nodig is. Hij gooit gewoon goed en smijt zijn tegenstanders genadeloos naar huis, hij doet dit rechtuit rechtaan.

Deze faalangst moeten de tegenstanders van het groene monster bij zichzelf zoeken en oplossen. Dit is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Het menselijk brein zit vrij complex in elkaar en een gedeelte uitschakelen kan niet. Toch kun je trainen op beslissende momenten. Je kunt je mentaal voorbereiden en faalangst overwinnen. Je kunt de momenten leren herkennen en dan overschakelen op een automatische piloot. Zoals sommige voetbalcoaches ervan overtuigd zijn dat ze kunnen trainen op elfmeters en met behulp van een psycholoog de extra druk van het moment eraf kunnen halen. Zo zouden darters dit ook moeten kunnen. Een beetje Yin-Yang zou geen kwaad kunnen en is misschien wel een logische volgende stap.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws