Wright verslaat Anderson in spektakelstuk, Taylor exit vs Van Gerwen algemeen nieuws
algemeen nieuws

Wright verslaat Anderson in spektakelstuk, Taylor exit vs Van Gerwen

Wright verslaat Anderson in spektakelstuk, Taylor exit vs Van Gerwen

WOLVERHAMPTON - Vanmiddag stonden in Wolverhampton de halve finales van de Grand Slam of Darts op het programma. Iets na de klok van twee openden Gary Anderson (3) en Peter Wright (2) het bal. Daarna volgde de clash tussen de als eerste geplaatste Michael van Gerwen en 6-voudig winnaar Phil ´the power´ 'Taylor.

Gary Anderson - Peter Wright

In een wedstrijd die pas laat echt op stoom kwam heeft Peter Wright voor een stunt gezorgd door te winnen van Gary Anderson. Een stunt was het vooral te noemen omdat Wright in de 23e leg aankeek tegen een 14-8 achterstand. Anderson verslapte en Wright denderde er overheen en won 8 van de 9 legs. Hieronder een uitgebreid verslag:

Gary Anderson begint de partij voortvarend en breekt Wright gelijk in de openingsleg. Vervolgens wint hij ook zijn eigen leg, omdat Wright bullseye mist voor de re-break. Om niet gelijk op een te grote achterstand te komen moet Wright vervolgens al zijn eigen leg houden en dat lukt: hij gooit knap 96 uit. Anderson behoudt vervolgens makkelijk zijn eigen leg; 3-1. In de laatste leg voor de pauze krijgt Anderson opnieuw kansen om Wright te breken en met een comfortabele 4-1 voorsprong te gaan pauzeren, de Flying Scotsman mist echter 1 pijl op dubbel 13. Wright mist vervolgens niet en zo gaan beide heren even van het podium af bij een stand van 3-2 in voordeel van Anderson. Het duel lijkt nog los te moeten komen, want de gemiddelden liggen bij beide heren rond de 95.

Na de commercialbreak gaat het niveau bij de Schotse rivalen omhoog en zo ook de gemiddelden. Tot de 9e leg gaan de legs met de darts mee, tot Anderson breekt naar 6-3, door het gooien van een 11-darter. De leg daaropvolgend begint hij echter slap en Wright neemt het initiatief. Anderson mist 1 pijl op tops om 160 uit te gooien, waarop Wright niet faalt op dubbel 10. Zo wordt het voor de pauze dus 6-4 in plaats van 7-3 en raakt Anderson niet te ver uit het zicht van Wright.

Wright begint goed aan de 11e leg, hij behoudt zijn eigen leg, omdat Anderson 1 pijl mist op dubbel 10. Anderson maakt vervolgens geen fout in zijn eigen leg en maakt het verschil weer twee: 7-5. Peter Wright antwoordt direct met een waanzinnige 10-darter in zijn eigen leg; 7-6 Het niveau lijkt iedere leg omhoog te gaan! Deze piek blijkt slechts van korte duur. Beide spelers gooien om en nabij een gemiddelde van rond de 100 en het finishpercentage ligt bij beiden niet hoger dan 30%.
Anderson wint vervolgens eenvoudig zijn eigen leg en breekt daarna Wright nadat die 4 pijlen heeft gemist op de break. Anderson leidt nu met 9-6. Kan Wright nog terugkomen? Bijna, Snakebite mist 1 pijl op tops om terug te breken maar mist op een haar na waarop Anderson niet faalt op dubbel 8: 10-6 voor Anderson.

In leg 19 breekt Anderson Wright wederom en zo lijkt de partij zo goed als binnen te zijn: 12-7. Anderson gooit een gemiddelde van 100 terwijl Wright blijft steken op een gemiddelde van 97. In leg 20 doet Anderson nog een duit in het zakje, hij gooit een 119-finish en zo gaat hij de pauze in met een ruime voorsprong van 13-7.

Wright besluit de rest van de wedstrijd met een nieuwe set pijlen te gooien en dan loont: Hij behoudt zijn eigen leg en laat vervolgens drie pijlen liggen op de break. Anderson komt daardoor op 14-8 en het geloof lijkt langzaamaan weg te vloeien bij Wright. Als Anderson wat verslapt in de games die volgen weet Wright terug te komen tot 14-11.

Na de laatste pauze lijkt Anderson ongeconcentreerd en Wright profiteert daarvan, hij komt terug tot 14-13. Als Wright vervolgens 1 pijl mist op tops om de stand weer gelijk te trekken, faalt Anderson niet en zo is de marge weer twee in het voordeel van Anderson: 15-13.

Als Wright vervolgens 15-14 maakt op zijn eigen leg komt er veel druk te staan op de 30e leg. Wright gooit een geweldige leg met drie keer 140. Anderson komt echter als eerste op een finish en mist 1 matchdart op dubbel 7. Wright komt terug voor 81 en gooit hem uit. De stand is 15-15 en zo krijgt deze wedstrijd een bloedstollende 31e en laatste game. Beide heren raken de trippels makkelijk deze laatste leg, maar Wright krijgt als eerste een matchdart deze leg… en hij gooit hem! Peter Wright doet het onmogelijke! hij komt terug van 14-8 achterstand en wint met 16-15 van zijn Schotse Rivaal Gary Anderson.

Door een paar geweldige laatste legs zien de cijfers van Wright er als volgt uit:

100,69 gemiddeld en 43% op zijn dubbels.

Het gemiddelde van Anderson daalde voor de tweede keer dit toernooi pas onder de 100. Hij gooide een gemiddelde van 98,81 en raakte slechts 34% van zijn dubbels.

Zo komt er een einde aan de Grand Slam of Darts voor Anderson en kan hij zich gaan opmaken voor het WK. Peter Wright komt vanavond in actie om voor het eerst in zijn carrière de Grand Slam op zijn naam te schrijven.

Phil Taylor - Michael van Gerwen

Beide heren beginnen goed aan de wedstrijd en vinden makkelijk de trippels. Taylor wint de eerste leg, die hijzelf is begonnen. Hij gooit met twee pijlen 68 uit. Van Gerwen wint vervolgens met speels gemak zijn eigen leg. De legs gaan tot de pauze met de darts mee. Dat is aan Mighte Mike te danken, want hij krijgt in leg 5 drie pijlen op de break, maar mist. Zo verlaten Taylor en Van Gerwen het podium bij een stand van 3-2 in het voordeel van The Power.

Na de break komt Van Gerwen echt op stoom en met een gemiddelde van 110 pakt hij 4 legs op een rij. Als hij vervolgens de bullseye mist op een 164-finish breekt Taylor hem terug door 89 uit te gooien en zo brengt hij stand terug to tot 6-4 voor MvG. Voornamelijk scorend blijft Taylor ver achter bij Van Gerwen met een gemiddelde van om en nabij de 96.

Na de tweede pauze zet hetzelfde wedstrijdbeeld zich voort: Van Gerwen is op alle fronten een fractie beter en loopt zonder zijn allerbeste darts te spelen uit naar een 10-6 voorsprong. (zijn gemiddelde ligt boven alsnog boven de 105). Hoogtepunt is de 164-finish die hij gooit in de 13e leg die Taylor begon. Taylor weet zijn gemiddelde niet te doen opvoeren, waardoor Van Gerwen gemakkelijk zijn eigen legs wint. Genoeg ook om de wedstrijd rustig uit te gooien. Toch lukt het Van Gerwen niet te om Taylor helemaal van zich af te schudden. De legs gaan keer op keer met de darts mee tot Taylor in de 20e leg een pijl krijgt om terug te komen tot 11-9, hij mist echter op tops en laat Van Gerwen er vandoor gaan met de leg. Zo staat er een ruime voorsprong van 12-8 op het scorebord als The Power en Mighty Mike gaan rusten.

De derde break blijkt gelijk ook de laatste te zijn. Van Gerwen zet een paar legs aan op de juiste momenten, terwijl Taylor de handdoek al gegooid lijkt te hebben.Van Gerwen wint met de overtuigende cijfers van 16 tegen 8. Een comeback zoals we eerder vandaag zagen zat er voor Taylor niet in en hij leek geen schim op de Taylor die hij gister was tegen Daryl Gurney. Vooral scorend liet hij het afweten: hij kwam niet verder dan een gemiddelde van 98.09 terwijl Van Gerwen scorend subliem was; 106,87. Ook op de dubbels was de Nederlander een klasse apart. Hij mikte in 50% van de gevallen raak, Taylor was iets minder secuur met 42,11%.

Voor Taylor was dit zijn laatste wedstrijd op de Grand Slam ooit. De 6-voudig winnaar zal aankomende maand nog 1 keer alles uit de kast willen halen op het WK voor hij met pensioen gaat. Voor Van Gerwen staat er nog een belangrijke test te wachten. Hij neemt het vanavond om 20:00 in de finale van de Grand Slam op tegen Peter Wright, die eerder vanmiddag Gary Anderson versloeg na een spectaculaire comeback.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws