Premier League: drie spelers zijn uitgeschakeld in strijd om play-offs PDC
PDC

Premier League: drie spelers zijn uitgeschakeld in strijd om play-offs

Premier League: drie spelers zijn uitgeschakeld in strijd om play-offs

Het is weer donderdag en dat betekent dat er weer Premier League gespeeld gaat worden. Deze speelweek zal er gespeeld worden in Manchester. We hebben nog steeds acht spelers over die voor de play-offs plaatsen zullen strijden. De eerste vier spelers zullen zich plaatsen voor de play-offs dag in Londen. Deze vier plekken lijken al aardig bezet te zijn door Van Gerwen, Anderson, Cross en Smith. Maar er kan nog altijd iets verschuiven.

De eerste partij van de avond ging tussen Peter Wright en Michael Smith. Smith kwam als een speer uit de startblokken in stond na de eerste vier gewonnen legs door hem te darten met een gemiddelde van maar liefst 117. Smith gaf slechts een legje af aan zijn tegenstander uit Schotland, waardoor Smith de winst pakte met 7-1.

Vervolgens mocht Michael van Gerwen weer een poging wagen om een winst te pakken in de Premier League. Van Gerwen die vorige week tweemaal verloor in Rotterdam was erg hongerig om de winst nu dan wel te pakken. Hij nam het op tegen Daryl Gurney die ook een geweldige partij stond te gooien. Van Gerwen pakte in het begin van de partij de belangrijke kansjes, maar Gurney wist blij te blijven. Het leek erop dat het zo door zou gaan, maar een 76-finish van Gurney draaide alles om. Deze 76-finish hielp hem weer op gelijke hoogte met de Nederlander, 4-4. De negende leg ging wederom via een 76-finish naar SuperChin. Vervolgens gingen de legs weer met de darts mee waardoor Gurney als eerst het punt wist te pakken, maar ook Van Gerwen pakte een puntje mee.

De derde wedstrijd van de avond ging tussen Simon Whitlock, die door de ruime overwinning van Smith er al zeker van was dat hij Londen niet zou gaan halen, en Gary Anderson. Whjitlock wist goed te beginnen in de partij en pakte de eerrste twee legs. Anderson herpakte zich goed met de legwinst daaropvolgend. Ook de vierde leg ging naar de Schot. Whitlock wist wederom een gat te slaan naar een 4-2 voorsprong. Anderson kwam ook weer terug naar 4-4. Whitlock ging als eerst naar het punt toe en kwam op een 6-4 voorsprong. Je zou dan zeggen dat Anderson er 6-6 van zou maken als je de 'logica' van de partij bekijkt, maar voor Whitlock werd het gelukkig niet zo. Hij pakte de winst met 7-5 ten koste van Anderson.

De een na laatste partij van speelronde 13 ging tussen Raymond van Barneveld en Rob Cross. Een echte kraker op papier. Dat werd het ook wel maar het niveau lag helaas lager dan verwacht. Cross begon de partij wel ijzersterk met onder ander een bull-finish. Maar RVB herpakte zich uitstekend en wist gelijk te komen op 2-2 en in de vijfde leg wist hij 129 uit te gooien via de bull. Cross wist daarna na een 5-3 stand uit te lopen, maar wist maar niet het eerste punt te winnen. Van Barneveld kwam sterk terug en was de eerste speler die op zes gewonnen legs kwam. Hij moest er zeven winnen om de hoop voor de play-offs in leven te houden, maar de twaalfde leg ging naar Rob Cross, waardoor ook Van Barneveld afvalt voor de play-offs plekken.

De laatste partij in Manchester beloofde een echte clash te worden tussen de nummer 1 en 2 van de League: Michael van Gerwen en Michael Smith. Van Gerwen ging geweldig uit de startblokken en pakte leg na leg en break na break. Smith had moeite met een leg pakken en dat kreeg hij pas in de zevende leg voor elkaar. Van Gerwen pakte de achtste leg vervolgens weer en wist dus met 7-1 te winnen van de Engelsman. Ironisch genoeg wist Van Gerwen deze partij niet te winnen met een gemiddelde van boven de 100, wat hij de vorige 37 speelrondes van de Premier League wel deed. Hiermee is dus een geweldige reeks van Van Gerwen ten einde gekomen.

Peter Wright (97,86) 1 - 7 Michael Smith (104,86)
Wright heeft de bull, voorafgaand de partij gewonnen en mag de partij dus beginnen. Smith wist in de eerste leg direct een break te plaatsen door een 88-finish op dubbel 7. Ook de tweede leg ging naar Michael Smith die hij uitgooide in slechts 13 pijlen. De tweede break van de partij werd ook maar meteen een feit, want hij wist via tops zijn eigen leg te houden binnen 14-darts. Via een 128-finish hield Smith zijn eigen leg en wist tot nu toe met een 117 gemiddeld een 4-0 voorsprong te pakken. De vijfde leg was dan eindelijk de leg voor Wright, want hij gooide de leg uit via een mooie 100-finish op dubbel 10. Wright miste een kans voor de 4-2 op een 130-finish. Smith miste daarvoor een 126-finish, maar de Engelsman mocht dus terugkomen en gooide dubbel 6 vervolgens uit voor de 5-1. Wright miste drie pijlen op tops om 5-2 te maken, waarna Smith een hele knappe 126-finish op de bull uitgooide voor zijn eerste punt van de avond. Via een 69-finish op tops pakte Michael Smith ook het tweede punt van de partij, waarmee hij een dikke uitslag op het scorebord zette!

Michael van Gerwen (104,96) 6 - 6 Daryl Gurney (100,16)
De Noord-Ier had de eer om de wedstrijd te beginnen tegen de nummer 1 van de wereld, de nummer 1 van de Premier League 'table' en de tweevoudig Wereldkampioen: Michael van Gerwen. De groene sloopkogel, die vandaag benoemd is tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau, wist direct te breaken naar 1-0 via een 130-finish op dubbel 8. Via een 74-finish wist Van Gerwen ook de tweede leg te houden en op een 2-0 voorsprong te komen. In de derde leg wist Gurney een mooie 107-finish uit te gooien om op het scorebord te komen en zichzelf geloof in de wedstrijd te geven. Het hoge finishes gooien gaat lekker door, want Van Gerwen knalde in de derde leg er een 121-finish uit waardoor hij weer een 'twee legs verschil' voorsprong pakte. Via tops wist Gurney toch weer in de buurt te blijven van Van Gerwen en kwam op 3-2, maar nog altijd in het voordeel van de Nederlander. Via een 76-finish wist Gurney nu ook naast Van Gerwen te komen, waardoor alles weer mogelijk was voor SuperChin. Opnieuw wist Gurney 76 uit te gooien voor zijn allereerste voorsprong in de partij. Van Gerwen maakte zich geen zorgen en pakte de achtste van de partij voor de 4-4. Van Gerwen profiteerde doordat Gurney een afzwaaier had met zijn laatste pijl op de dubbel. Van Gerwen pakte de break en dus ook de voorsprong weer. SuperChin wist een gemene 156-finish uit te gooien voor de re-break en daarmee had hij nu het voordeel weer terug gepakt. De elfde leg ging met de darts mee via dubbel 16 en dat betekent dat Gurney ervoor zorgde dat Van Gerwen weer niet een winstpartij in de Premier League boekte. De laatste leg van de partij ging ook naar degene die die leg begon, waardoor Van Gerwen er toch nog een puntje uitsleepte.

Simon Whitlock (96,78) 7 - 5 Gary Anderson (94,45)
The Wizard mocht de wedstrijd aftrappen tegen de Schot. Via een 66-finish van de Australiër wist hij de eerste leg te houden en op 1-0 te komen. Mede dankzij een rekenfout van Anderson die dacht hij 72 over had, maar op het scorebord stond 74. Whitlock pakte zijn kans en brak naar 2-0 via een 88-finish op dubbel 7. Via dubbel 12 pakte Anderson zijn eerste leg van de avond, direct via een break. Via een goede 'wegzetbeurt' van de Schot kreeg hij toch nog een kans op de dubbel, ondanks dat hij die leg op achterstand stond. Anderson pakte die kans en kwam weer op gelijke hoogte. Whitlock profiteert van drie gemiste dubbels van Anderson en pakte opnieuw de voorsprong. Via tweemaal 180 en een 82-finish in twee pijlen weet hij een 11-darter te produceren voor de 4-2 voorsprong en zo komt Anderson wel een beetje in de problemen als Whitlock ten minste zo door gaat. Maar Whitlock weet weer geen drie legs voorsprong te pakken, waardoor Anderson opnieuw een break terugpakt via een 52-finish. Via een 68-finish via de 'toeristische route', waarin hij met de bullseye eindigde maakte hij er 4-4 van. Doordat Anderson net zoals Whitlock drie pijlen op de dubbel had gemist, kreeg The Wizard een herkansing op dubbel 5 die hij met twee handen aanpakte. Via een fantastische 92-finish via twee keer dubbel 18 van Whitlock wist hij het eerste punt van de wedstrijd veilig te stellen. Kan daar nog een tweede bijkomen? Nog niet in de elfde leg, want Anderson weet net nadat Whitlock een pijltje voor de wedstrijd miste een geweldige 135-finish uit te gooien. Anderson miste tops voor het punt, waarna Whitlock weer een matchdart kreeg en nu pakte hij deze kans, waardoor hij met 7-5 won.

Raymond van Barneveld (94,02) 6 - 6 Rob Cross (94,55)
Van Barneveld wist de bull voorafgaand de partij te winnen, waardoor hij deze clash tegen de Wereldkampioen mocht beginnen. Barney wist ook zijn eigen leg te houden via tops en kwam dus met een 19-darter op 1-0. Cross antwoordt subliem met een 140- en 180-score. Hij hield ook zijn eigen leg via dubbel 16. Via een 72-finish op de bull pakte Cross de break en kwam daarmee op zijn eerste voorsprong van de wedstrijd, 2-1. Doordat Voltage 52 uitgooide pakte hij een voorsprong van twee legs en kwam hij op 3-1 tegen de Hagenees. Via een 129-finish wist Van Barneveld er 3-2 van te maken, maar nog altijd in het voordeel van Rob Cross. In de zesde leg wist Cross ook alweer zijn derde 180'er te gooien en met een 72-finish op dubbel 16 pakte hij weer een voorsprong van twee legs verschil. Doordat Cross een 'off' leg had kon RVB de zevende leg pakken en deed dat via dubbel 4. Doordat Van Barneveld 48 niet uitgooide kreeg Cross een kans om naar de vijf gewonnen legs te gaan en die kans pakte hij via dubbel 9. Via een 56-finish bleef Van Barneveld in leven en kwam op 5-4, maar om kans te houden op de play-offs mag hij helemaal niets meer verliezen. De tiende leg wist Van Barneveld te pakken en daarmee een break te plaatsen, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met Voltage. Met dubbel 16 wist Van Barneveld het eerste punt te behalen. Cross wist dan in de twaalfde leg eindelijk ook een punt te winnen, wat eigenlijk al eerder had moeten gebeuren en de winst had moeten pakken. Een terechte eindstand, wat een gelijkspelletje is geworden.

Michael Smith (96,28) 1 - 7 Michael van Gerwen (94,76)
Smith mocht beginnen, omdat hij de bull gewonnen had. Hopelijk een spetterende partij net zoals twee jaar geleden, waarin hij het wereldrecord van het hoogste gemiddelde wist neer te zetten tegen Smith. De eerste leg van de wedstrijd tussen de nummer 1 en 2 ging naar de Nederlander, ondanks dat hij een 180-score om de oren kreeg in de eerste beurt. De tweede leg ging ook naar Michael van Gerwen, mede dankzij drie gemiste kansen op de dubbel van Smith. Via dubbel 10 die hij met zijn derde pijl gooide kwam Van Gerwen op een 3-0 voorsprong tegen de nummer 2 in de Premier League. Ook de vierde leg van de partij gaat naar Meneer Michael uit Nederland via een 25-finish en Smith begint zich steeds meer te ergeren aan de omstandigheden en hoe hij gooit in deze partij. Smith weet 160 niet uit te gooien, waarna Van Gerwen meteen met zijn eerste pijl tops gooit voor de maar liefst 5-0 voorsprong. Hij is dus echt hongerig naar een winstpartij. Hij wil meer dan een puntje en als hij zo doorgaat lukt hem dat met twee vingers in de neus. Via dubbel 4 wist Van Gerwen de zesde leg alweer te pakken en Smith had nog geen leg gepakt. Een aantal weken geleden wist Smith zelf een 7-0 overwinning uit te delen tegen RVB. Zal hij er nu een om de oren krijgen? Het antwoord is nee, want hij wist via dubbel 10 zijn eerste leg van de partij te winnen na een sarcastische beweging van BullyBoy. Smith miste een pijltje op dubbel 8 om zich te redden met een 136-finish. Van Gerwen wist dubbel 8 wel te gooien en pakt daarmee zijn eerste twee punten sinds vier speelrondes met maart liefst 7-1.

Door: Marcel Bus

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws