Van Gerwen wint NL duel, Gurney verrast en Wright pakt nodig punt algemeen nieuws
algemeen nieuws

Van Gerwen wint NL duel, Gurney verrast en Wright pakt nodig punt

Van Gerwen wint NL duel, Gurney verrast en Wright pakt nodig punt

Er zijn nog twee speelrondes te spelen, voordat er twee darters moeten zullen afvallen. Het blijft spannend en het is nog zeker niet duidelijk wie de afvallers zullen worden. Daarom moeten we maar snel beginnen met speelronde 8 in Belfast.

De eerste partij van de avond ging tussen Gary Anderson en Mensur Suljovic. Het zat dicht bij elkaar in deze partij, maar toen Suljovic dreigde om een break te plaatsen wist Anderson een zeer knappe finish uit te gooien, waaronder een 124-finish. Anderson pakte uiteindelijk de winst met 7-5, omdat Suljovic het een klein beetje liet zitten in de laatste leg.

Vervolgens kwamen Michael Smith en Gerwyn Price het podium op voor de tweede partij. Het bleef tot 2-2 gelijk, waarna Smith een paar hele mooie en belangrijke finishes, onder andere een 160-finish, wist te produceren voor een uiteindelijke 7-2 overwinning tegen Gerwyn Price die nu wel bijna zeker is dat hij het niet meer gaat redden na negen speelrondes.

De derde wedstrijd was de partij wat toch wel een veel belovend partijtje was. In het begin van het Nederlands duel tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld ging het gelijk op, maar toen RVB in de vijfde leg veel dubbels miste, brak Van Gerwen die vervolgens doorzette en uiteindelijk de winst pakte met 7-2.

De een na laatste wedstrijd van de avond ging tussen Daryl Gurney, die voor zijn eigen publiek in Belfast mocht gaan gooien, en Rob Cross die de afgelopen vijf partijen niet meer had verloren. Het werd een erg spannende partij die Cross steeds in de hand leek te hebben, want hij stond steeds een legje voor op zijn tegenstander die maar niet kon breaken. Maar dit ging fout in de achtste leg en in de negende leg, want toen kwam Gurney gelijk en brak naar zijn eerste voorsprong. Cross wist niet meer de voorsprong terug te pakken, waardoor Gurney zijn eerste overwinning in de Premier League pakte voor thuispubliek.

De afsluitende wedstrijd ging tussen Simon Whitlock en Peter Wright, die uit de gevaren zone moet komen en het enige medicijn daarvoor is winnen. Whitlock had al snel het voordeel in de partij in handen, maar kon er niet een overwinning van maken. Toen Whitlock op 6-4 stond kreeg The Wizard een matchdarts, maar miste die waar Wright vervolgens van profiteerde en de Shanghai 20-finish uitgooide. De laatste leg van de wedstrijd ging met de darts mee en ging zo naar Wright, waardoor hij toch nog een puntje pakte, wat hij hard nodig had.

Mensur Suljovic (98,17) 5 - 7 Gary Anderson (97,41)

Suljovic mocht beginnen aan de wedstrijd, maar verloor zijn eigen leg vervolgens wel via een 74-finish van Anderson. In de tweede leg was het opnieuw een 'grote mannen' finish die Anderson de leg wist op te leveren. Deze keer ging 82 uit in drie pijlen. In de derde leg was het de Oostenrijker die een 77-finish moest uitgooien, want anders zou hij opnieuw zijn eigen leg verliezen en op een 3-0 achterstand komen. Maar Suljovic wist met zijn laatste pijl tops te gooien voor die 77-finish. Anderson miste in de vierde leg maar liefst vijf pijlen om de leg te houden, maar doordat ook The Gentle de dubbels niet wist te gooien kwam Anderson er toch nog mee weg. Dankzij een 101-finish via dubbel 18 wist ook Suljovic de eigen leg ook te houden en daarmee bleef hij toch bij de Schot in de buurt. Doordat Anderson min of meer aan zich zelf begon te ergeren omdat hij niet naar tevredenheid stond te gooien vandaag, wist Suljovic redelijk gemakkelijk de break terug te pakken via een 81-finish op tops. Maar in de zevende leg gooit Anderson wel weer een goede leg en wist via een 57-finish de break te pakken. Suljovic wist 81 nu niet uit te gooien voor de re-break, waarna Anderson een prachtige 124-finish uitgooide via de bull, waarmee hij weer een twee legs verschil in zijn voordeel pakte. In de negende leg wist ook Suljovic het kleinste vakje van het bord te vinden, dankzij een 81-finish waardoor hij op 4-5 kwam. In de tiende leg wist Anderson het eerste punt te pakken, via een 62-finish. In de elfde leg wist Anderson een matchdart te missen op de bull voor een 122-finish, waarna Suljovic dubbel 8 erin wist te prikken. Gary Anderson wist zijn derde matchdarts op dubbel 9 er dan uiteindelijk in te gooien. Suljovic had het voordeel in de laatste leg maar toen hij een matige score gooide, profiteerde Anderson daarvan met een maximale score, waarna hij de leg en de overwinning pakte.

Michael Smith (93,33) 7 - 2 Gerwyn Price (87,44)

De Engelse Smith had de eer om deze wedstrijd te beginnen, omdat hij de bull had gewonnen. Smith kreeg op 118 een kansje om zijn eigen leg te houden, maar miste die waarna The Iceman 58 uitgooide voor de 1-0 voorsprong. Price wist vervolgens zijn eigen leg niet te houden via een 81-finish waar hij twee pijlen miste op de dubbel. Smith wist direct terug te break via een 82-finish dankzij de bullseye en dubbel 16. BullyBoy miste drie pijlen op de dubbel, die er stukken vanaf zaten. Maar ook Price pakte zijn kans niet, waardoor Smith de eigen leg toch nog hield via dubbel 5. De vierde leg ging ook met de darts mee, wat betekende dat Price er 2-2 van maakte via tops. Vervolgens wist Michael Smith een 13-darter te gooien om zijn eigen leg te behouden. Smith pakte via tops met zijn derde pijl dan eindelijk de break, terwijl Price op 76 stond. In de zevende leg wist Smith een prachtige 160-finish uit de losse pols uit te gooien. Price komt steeds meer in de problemen en als hij deze wedstrijd verliest is het voor hem echt over na volgende week. Vervolgens pakte Smith ook de 6-2 voorsprong en had het eerste punt dus al binnen. Ook het tweede punt die er te halen viel ging naar Smith. Price wou nog wel een legje pakken via driemaal tops, maar wist er slechts twee te pakken. Smith wist vervolgens 96 niet uit te gooien, maar mocht terugkomen waarna hij het afmaakte en een 7-2 overwinning boekte.

Raymond van Barneveld (97,82) 2 - 7 Michael van Gerwen (105,39)

Van Barneveld had de bull gewonnen en mocht het veel belovende Nederlandse onderonsje beginnen. Via een 180'er en een 81-finish via tops daarna hield Van Barneveld zijn eigen leg voor een 1-0 voorsprong. Van Gerwen wist vervolgens ook zijn eigen leg te houden via een 52-finish, waardoor beide heren nog geen pijl op de dubbel hadden gemist. Barney gooide wederom een leg met de darts mee via een 56-finish, waardoor hij de voorsprong terugpakte. In de vierde leg wist Van Gerwen een prachtige 132-finish uit te gooien via single bull, triple 19 en de bullseye. In de vijfde leg leek de leg gemakkelijk naar Van Barneveld te gaan, maar dankzij veel gemiste dubbels ging de leg alsnog naar MvG, waardoor hij een break voorsprong had. RVB miste een 76-finish om direct terug te breaken, waarna Van Gerwen er 4-2 van maakte via dubbel 8. In de zevende leg miste Van Gerwen een 170-finish op de bull, maar mocht terugkomen want Van Barneveld was nog ver weg. De Tilburger pakte deze leg via een 25-finish en dus werd de tweede break een feit. Via een 60-finish wist Van Gerwen het eerste punt van de wedstrijd alweer bij te schrijven, waardoor hij alweer uit was gelopen naar een 6-2 voorsprong. Via dubbel 16 pakt Van Gerwen ook het tweede punt en boekte daarmee net zoals vorig jaar in Belfast een 7-2 overwinning op RVB.

Daryl Gurney (99,60) 7 - 5 Rob Cross (100,16)

De Noord-Ier mocht de wedstrijd beginnen tegen de kersverse Wereldkampioen Rob Cross. Gurney en Cross begonnen beide de eerste leg met 180. Gurney miste drie pijlen om de eigen leg te houden, waarna Voltage een zeer mooie 84-finish uitgooide, ondanks het boe geroep van het publiek. Via een 82-finish hield Rob Cross zijn tweede leg. Met zijn laatste pijl in de hand wist Gurney via dubbel 6 zijn eigen leg te houden. Cross gooide opnieuw een leg met de darts mee via dubbel 8, waardoor hij op een 3-1 voorsprong kwam tegen de thuisspeler Daryl Gurney. Via dubbel 14, ofwel The Mensur, won Gurney zijn eigen leg weer, waardoor de stand 3-2 werd, nog steeds in het voordeel van Cross. Gurney wist niet een break te plaatsen terwijl hij wel de kans had, waarna Cross de leg via dubbel 5 hield ondanks het opnieuw boe geroep van het publiek. SuperChin won de zevende leg via dubbel 16 en zo bleef hij toch in de buurt van Cross hangen. De achtste leg werd een prooi voor de Noord-Ier die met zijn laatste pijl dubbel 4 vond, want Cross miste een 110-finish op dubbel 16. De eerste voorsprong van Gurney werd in de negende leg een feit met de eerste 100+ finish van de wedstrijd, namelijk 119. Cross kwam via een 11-darter op een 5-5 gelijkstand door dubbel 16 te gooien. Gurney wist de elfde leg te houden via dubbel 4. De twaalfde leg ging, ondanks dat Cross die mocht beginnen, naar Daryl Gurney via tops met zijn laatste pijl waardoor zijn eerste overwinning in de Premier League een feit was geworden en dat dan ook nog in zijn thuisstation Belfast.

Simon Whitlock (98,20) 6 - 6 Peter Wright (98,64)

The Wizard mocht de laatste wedstrijd aftrappen en deed dat met legwinst via dubbel 12. Snakebite hield ook zijn eigen leg via een 56-finish op dubbel 18, waardoor hij op een gelijke stand kwam. Whitlock gooide 48 uit met twee pijlen waardoor hij opnieuw de voorsprong pakte. Doordat Wright tops gooide wist hij 2-2 te komen, waardoor er nog geen leg tegen de darts in was gegaan. Wright had een break kunnen plaatsen, maar het scorend vermogen was nog niet goed genoeg. Daardoor kon Whitlock via een 116-finish zijn eigen leg alsnog houden. In de zesde leg van de wedstrijd pakte Whitlock de eerste break van de wedstrijd, dankzij een finish van tops. Wright moest via een 120-finish zich redden en terug breaken, maar deed dat niet. Whitlock verloor zijn concentratie vervolgens doordat er iets op het podium gebeurde. Whitlock gooide zich daardoor 'dood' en Wright mocht terugkomen voor dubbel 10 die hij ook gooide. Via dubbel 16 pakt Whitlock dan alsnog zijn vijfde leg van de wedstrijd in de achtste leg. Simon The Wizard Whitlock gooide in zijn eigen negende leg een perfecte 124-finish, waardoor Wright met de rug tegen de muur kwam te staan. Met een 11-darter herpakt Wright zich, waardoor hij op een 4-6 achterstand kwam. Whitlock miste een 105-finish op dubbel 16 voor de wedstrijd, waarna Wright 120 uit wist te gooien via de wel bekende Shanghai route, die hij ook moest gooien want anders zou Whitlock nog drie extra matchdarts gekregen hebben. In de twaalfde en laatste leg stond Wright de hele tijd al voor, waarna hij de leg via dubbel 16 afmaakte en zo toch nog een puntje pakte in Belfast die hij hard nodig had.

Door: Marcel Bus

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws