Column: Wil je aan topsport doen, gedraag je dan ook als topsporter Nederland Hoofdnieuws
Nederland Hoofdnieuws

Column: Wil je aan topsport doen, gedraag je dan ook als topsporter

Column: Wil je aan topsport doen, gedraag je dan ook als topsporter

Nu het darten na het PDC WK en na het grootste toernooi van de BDO weer in rustiger vaarwater is gekomen, vind ik het even leuk om terug te kijken. En niet naar de sportieve prestaties, maar vooral naar opvallende dingen en gebeurtenissen. Er was veel kritiek op analisten en commentatoren op tv. Wat mij betreft onterecht! Ik heb genoten van de begeleidende teksten van mensen uit andere takken van sport en ook de darters die aanschoven waren goed voorbereid en meestal kwamen hun volzinnen vloeiend door de microfoon.

Natuurlijk was het voor sommigen even wennen, ik denk met name aan Jan Dekker. De enigszins verlegen Drent moest duidelijk wennen. Ik kan me ook voorstellen dat je geacht wordt om iets te zeggen en dat je door de spanning totaal niet meer weet waar je bent en waar je mee bezig bent. Hij was zelfs de naam van collega analist Roland Scholten even vergeten en noemde hem: “De meneer hier naast me.” Het is hem vergeven! Al doende leert men en ik hoop dat hij in de toekomst weer gevraagd wordt.

Een openbaring vond ik de zelf dartende Robin van Galen! De ex waterpolocoach die met de dames Olympisch goud won en wiens prestatie ik hoger aansla als die van Van Gaal met het Nederlands elftal, die zei heel zinnige dingen. Eerst benadrukte hij hoe belangrijk het mentale evenwicht en overtuiging is voor topsporters, dus ook voor topdarters. Goed met de druk om kunnen gaan en niet twijfelen, zou de weg naar succes open moeten leggen.

De grootste winst voor de darters zou volgens van Galen te halen zijn in het fysieke gedeelte. Fit zijn! “Naarmate een darter beter presteert, worden de partijen langer en de druk groter. Hoe fitter een sporter is, hoe te beter hij hier mee om kan gaan.” Aldus de sympathieke succescoach. De fitheid zal je de mentale kracht geven om op beslissende momenten iets meer te kunnen.”Bij een gelijk opgaande strijd, zullen de lichamelijk topfitten het winnen van de iets minder fitten.” Talent is een gave, trainingsarbeid een must en fitheid doorslaggevend!

Het mooie van dit vind ik, dat een topcoach het darten zo serieus benadert. Hij neemt de prestaties onder immense druk niet met een korreltje zout. Hij onderschat het niet. En juist omdat hij het niet onderschat, legt hij de vinger op de zere plek. In onze sport waar het op millimeters aankomt, is er nog heel veel winst te halen uit je lichamelijke gesteldheid. “En” benadrukte Robin van Galen, “Het hoeven geen afgetrainde atleten te worden, maar ze moeten goed gezond zijn en makkelijk in staat zijn om uren onder topspanning te presteren.”

Ik ben het volledig met deze benaderwijze eens. Wil je aan topsport doen, gedraag je dan ook als topsporter. De zichzelf niet serieus nemende topdarter zal het aan de top niet lang volhouden. De voorbeelden zijn er al. En er zullen er meerdere komen. Wel de top halen, maar door niet topfit te zijn, weer snel uit de wereldtop te verdwijnen. De basisregel van de Olympische spelen zal iedere topsportdarter serieus moeten nemen: Een gezonde geest in een gezond lichaam!

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws