Ook op lager niveau krijgt de dartsport een voet tussen de deur Nederland Hoofdnieuws
Nederland Hoofdnieuws

Ook op lager niveau krijgt de dartsport een voet tussen de deur

Ook op lager niveau krijgt de dartsport een voet tussen de deur

In 2016 werd de landelijke discussie weer aangewakkerd. Michael van Gerwen had zowat ieder toernooi gewonnen wat er maar te winnen was en alsnog was hij niet genomineerd voor sportman van het jaar. De meningen liepen daarin heel erg uiteen. De darters en de dartvolgers vonden het onterecht en de criticaster vonden dat darten maar een kroegspel en het mocht zeker geen sport worden genoemd. De vakjury probeerde het nog goed te praten door te zeggen dat het geen internationale sport is, maar dat valt met cijfers zo onderuit te halen. Sven Kramer werd wel genomineerd.

Tijdens het WK schaatsen Allround 2016 deden er 13 verschillende nationaliteiten mee en werden de plekken 1 t/m 4 verdeeld tussen Nederland en Noorwegen. De nummer 5 van de eindstand was een Nederlander die was geneutraliseerd tot Canadees. Het PDC WK in 2016 werd gespeeld door spelers uit 23 verschillende landen en in de halve finale stonden 2 Nederlanders, een Engelsman en een Schot. De top van het darten richt zich wel tot de Engelsen landen en Nederland, maar met schaatsen zijn er ook maar een aantal landen die kans maken.

De grootste discussie was of darten zich een sport mocht noemen. In mijn ogen wel. Het is geen fysieke sport, maar wel een mentale sport. De niet kenners zeggen dat je alleen maar tegen het bord gooit, maar dat is onzin. De afstand is altijd hetzelfde, maar de omstandigheden niet. Het publiek kan tegen je zijn en bij de beslissende pijl net beginnen te fluiten. De tegenstander kan vervelend zijn door expres te vertragen. En dan kan er nog de druk zijn die de tegenstander je oplegt. Met name de tegenstanders van Van Gerwen hebben dat de laatste tijd ondervonden. Op de juiste moment een goede leg van Van Gerwen of de gedachten in het hoofd van zijn tegenstander van het kunnen winnen van de nummer 1 van de wereld, zorgen er voor dat er extra druk wordt neergelegd bij de tegenstander. Van Gerwen had dit jaar nog wat extra wedstrijden kunnen verliezen, maar de druk werd zijn tegenstanders teveel. Hierdoor mag darten zich een sport noemen, een denksport.

Dit jaar was van Gerwen al dichterbij de titel sportman van het jaar en zat hij bij de laatste 10 genomineerden, samen met o.a. Max Verstappen, Dumoulin, Kramer, Knegt en Weertman. Ik kan nu een flauwe opmerking maken over de nominatie van Max Verstappen dat het de auto is die het doet, maar dat is ook onzin. De auto is een onderdeel en je komt niet zomaar terecht in de koningsklasse van de autosport. Helaas zat hij niet bij de laatste drie, maar het darten werd wel meer serieus genomen. Ook het PDC WK werd op de voet gevolgd door de NOS. In alles is er vooruitgang.

Ook op een lager niveau begint het zichtbaar te worden dat de dartsport een voet tussen de deur krijgt. Wij schrijven 8 januari 2018 op de nieuwjaarsreceptie van het pittoreske Renswoude. De verenigingen en politieke partijen zijn allemaal vertegenwoordigd en de burgemeester doet een praatje over het afgelopen jaar en over de toekomst van Renswoude. Men moet met elkaar in discussie blijven en elkaar in de waarde laten al ben je het er niet altijd mee eens.

Na het officiële gedeelte werden de sporters gehuldigd die afgelopen jaar een prachtige prestatie hadden geleverd en zo gebeurde het dat de spelers van The Black Crows zich mochten melden op het podium samen met de Touwtrekvereniging (o.a. Wereldkampioen geworden) en de tennissers van T.V. de Dickeryst. Helaas kon Maarten van Garderen (4e op het wereldkampioenschap beachvolleybal) niet aanwezig zijn. The Black Crows waren met alleen maar spelers uit Renswoude zelf gepromoveerd naar de 1e divisie van de DBMN en daarvoor moesten zijn gehuldigd worden. Daar stonden zij dan tussen allemaal andere sporters en kregen zij een medaille met de opdruk Sporttalent Renswoude 2017. De waardering voor het darten in Renswoude was er! Nu nog de waardering mondiaal en laten wij daar met elkaar over in discussie gaan en elkaar in de waarde laten.

Wij kunnen zelf laten zien hoe mooi de dartsport is in het eerste weekend van februari waar de Dutch Open op het programma staat. Laat daar de mooie pijlen naar het bord vliegen en natuurlijk moet de gezelligheid ook hoogtij vieren, want op het lagere amateurniveau blijft het nog altijd wel een kroegsport, maar wel een sport! Wie weet komen jullie daar in Assen wel één van de spelers van The Black Crows tegen die meer hebben bereikt dan Michael van Gerwen, te weten sporttalent van de woonplaats!

André van Veller (spelers van The Black Crows)

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws