Uitgebreide beschrijving totstandkoming Nederlandse selectie 2015-2016 Nederland Hoofdnieuws
Nederland Hoofdnieuws

Uitgebreide beschrijving totstandkoming Nederlandse selectie 2015-2016

Uitgebreide beschrijving totstandkoming Nederlandse selectie 2015-2016

Nog even en seizoen 2014-2015 zit er op. Dit is traditiegetrouw ook het moment waarop de NDB de benodigde stappen zet om de selectie voor het komende seizoen te bepalen. Vaak krijgt de Technische Staf vragen over de selectie en hoe deze samengesteld wordt. Hierbij geven we met veel plezier een duidelijke uitleg over dit proces welke grotendeels bepaald wordt door vastgestelde reglementen en overige voorwaarden.

De NDB gebruikt verschillende methoden om spelers te kunnen selecteren. Door dit te doen hoopt men goede en talentvolle spelers zo veel mogelijk over de volledige breedte van de dartssport kansen te kunnen bieden. Dus niet alleen de ranking is een methode, ook de diverse landelijke competities en een kwalificatietoernooi voor o.a. spelers vanuit de regio’s (lidorganisaties) dragen bij aan goede vertegenwoordiging in de selectie. De komende weken worden de volgende stappen genomen:

Stap 1: De selectiespelers vanuit de ranking (dames, heren, junioren, meisjes)
De eerste plekken in de selectie worden bepaald door de NDB Ranking. De volgende spelers plaatsen zich via de ranking voor de selectie:

  • Heren: plek 1 t/m 6
  • Dames: plek 1 t/m 3
  • Junioren: plek 1 t/m 3
  • Meisjes: plek 1 t/m 2

Als één van deze spelers geen deel uit kan of wil maken van de selectie dan bepaald het selectiereglement dat deze plek op aanwijzen van de Technische Staf wordt ingevuld. De plek schuift dus niet door naar de eerstvolgende.

Stap 2: Selectieplaatsen via Superleague (heren) en LaCo (dames, junioren)
Voor de tweede stap in het selectieproces kijken we naar de hoogste competities op landelijk niveau. Bij de dames en junioren wordt de beste LaCo speler uitgenodigd voor de selectie. Bij de heren zijn dit de beste twee Superleague spelers. Als deze spelers al via de ranking geplaatst zijn of geen onderdeel uit willen of kunnen maken van de selectie dan schuift deze plaats wel door naar de eerstvolgende.

Stap 3: Kwalificatietoernooi (dames, heren)
Om talentvolle en goed presterende spelers vanuit de lidorganisaties, en spelers die net niet via de ranking geplaatst zijn, een extra kans te bieden is het kwalificatietoernooi in het leven geroepen. Voor dit toernooi krijgen de lidorganisaties de mogelijkheid om zelf twee spelers af te vaardigen. Daarnaast worden de eerstvolgende speelgerechtigde acht heren en vier dames na de selectiebepaling vanuit de ranking uitgenodigd. Deze plaatsen schuiven dus door en als spelers gelijk eindigen op de laatste plaats dan worden deze spelers allemaal uitgenodigd. De beste 2 heren en beste 2 dames plaatsen zich vervolgens voor de selectie.

Stap 4: Resterende aanwijsplekken
Pas tijdens de laatste stap in het selectieproces worden plekken in de selectie door de Technische Staf zelf aangewezen. Hier gaat het om maximaal 3 heren, 2 dames, 2 junioren en 2 meisjes. De aanwijsplekken zijn bedoelt voor goed presterende spelers die nationaal en/of internationaal goed presteren maar (net) niet voldoen aan de overige criteria.

Wat biedt een plek in de selectie allemaal?
Na deze stappen zal de nieuwe selectie voor seizoen 2015-2016 bekend zijn. Naast de kans om uit te mogen komen in het Nederlands team biedt de Nederlandse selectie nog veel meer! Zo ontvangen selectiespelers bijvoorbeeld financiële ondersteuning voor open BDO/WDF toernooien en de Winmau World Masters waar selectiespelers sowieso voor aangemeld worden. De herenselectie speelt jaarlijks om een wildcard voor de Finder Masters (voorheen Zuiderduin). Alle selectiespelers ontvangen uiteraard de benodigde NDB kleding en speelshirts. Ook staan er voor komend seizoen verschillende vormen van begeleiding en trainingen op het programma, waarbij ook mental coaching aandacht zal krijgen. En natuurlijk doet de NDB haar best de selectiespelers en het Nederlands team zo goed mogelijk te promoten via alle beschikbare communicatiekanalen. Alle rechten en plichten van zowel de NDB als de selectiespelers staan beschreven in een topsportovereenkomst (hierover later meer) die door beide partijen getekend moet worden. Vanzelfsprekend dienen leden van de Nederlandse selectie daarnaast lid te zijn bij één van de lidorganisaties, de Nederlandse nationaliteit te bezitten en vormbehoud te tonen.

Selectie en benoeming Nederlands team
Vanuit de selecties worden door de Technische Staf, op aangeven van de bondscoaches, de teams bepaald voor de verschillende evenementen die op de planning staan. Dit zijn altijd intensieve procedures waarbij lastige beslissingen gemaakt moeten worden. De NDB heeft als beleidsdoelstelling alle selectiespelers minimaal één keer in actie te laten komen namens Nederland.

Voor meer informatie klik hier.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws