Het verhaal achter de nachtmerrie van iedere dartspeler: darteritus Nederland Hoofdnieuws
Nederland Hoofdnieuws

Het verhaal achter de nachtmerrie van iedere dartspeler: darteritus

Het verhaal achter de nachtmerrie van iedere dartspeler: darteritus

Het is hét gesprek van de dag, Berry van Peer die zijn pijlen niet los kon laten in zijn duel met Gary Anderson. Niet voor het eerst had de Nederlander last van ‘darteritus’. Je staat met je voet aan de oche en de pijl in je hand en je vizier gericht op het dartbord. Dan gebeurt er iets geks, of liever gezegd: er gebeurt helemaal niets. De pijl weigert je hand te verlaten. Wat je ook probeert, de pijl vliegt niet richting het dartsbord. Dan weet je: ik heb darteritus. Een regelrechte ramp voor een darter.

Niet voor het eerst had de Nederlander last van ‘darteritus’. In de zomer van 2016 kreeg Berry van Peer werd er voor het eerst mee te maken. Met vrienden speelde hij tijdens een toernooi in Frankrijk en in de beslissende leg sloeg het noodlot toe liet hij destijds aan Metronieuws:

Van Peer: “Ik moest de leg beginnen, maar ik kreeg mijn pijl niet weg. Het is maar een pijltje, zei ik tegen mezelf, gooi gewoon! Maar het lukte écht niet. Ook mijn teamgenoten waren stomverbaasd. Ik wilde naar achteren lopen en een ploeggenoot laten gooien, maar dat mocht niet. Ik was aan de beurt en móest gooien. Na vier keer proberen kon ik eindelijk mijn pijl loslaten, maar ik gooide natuurlijk helemaal niets: 68. Dat was op z’n zachtst gezegd niet prettig en ik werd er emotioneel van. Waarom moet mij dit overkomen?”

Hieronder zie je beelden van Berry van Peer waarin een vergelijking wordt gemaakt voor en na dat hij last had van darteritus.

Van Peer had geen wondermiddel dat hem destijds over zijn darteritus bracht, maar toch verdiepte hij zich erin en kwam men met enkele oplossingen. “Mijn buurman ging in het donker darten, met alleen het bord verlicht. Iemand anders gooide met propjes naar een prullenbak en mijn beste maat vond een oplossing dankzij acupunctuur. Het is een mentale ziekte, dus als iemand gelooft in een oplossing, gaat het vaak over,” aldus Van Peer.

Het verhaal achter de nachtmerrie van iedere dartspeler: darteritus

Maar Berry van Peer is lang niet de enige topspeler die last heeft gehad van deze nachtmerrie. Het bekendste voorbeeld in Nederland is Albertino Essers. Tijdens de Lakeside 2013 kreeg de Nederlander zijn pijlen met grote moeite los op het grote podium. Maar ook Eric Bristow heeft er last van gehad. Daar waar hij in 1985 zijn pijlen nog moeiteloos richting het dartbord gooide was dit 2 jaar later wel anders. In onderstaande video zie je een vergelijking tussen die twee periodes waarin je de beelden van voor en na darteritus naast elkaar ziet. Maar waar moet je beginnen als je dit overkomt. Sportpsychologe Eveline Folkerts uit Rotterdam heeft verschillende darters in haar praktijk gehad, die hetzelfde overkwam als Berry van Peer, Albertino Essers en Eric Bristow. Ze konden hun pijlen niet meer op een normale manier naar het bord te gooien. Volgens haar wordt darteritus vooral veroorzaakt door een te hoog spanningsniveau en faalangst. „Er zijn verschillende methoden om die twee zaken aan te pakken. Bijvoorbeeld door een andere ademhalingstechniek te gebruiken, negatieve gedachten om te buigen en goede gooitechnieken te visualiseren. Faalangst is met ongeveer tien sessies goed aan te pakken. Wanneer je alleen maar in je hoofd hebt: ik móet die en die score gooien, dan lukt het juist niet. Het is de kunst om ‘uit’ je hoofd te gaan en de aandacht te verleggen. Dan lukt het weer om de pijl normaal naar het bord te gooien.”

Het verhaal achter de nachtmerrie van iedere dartspeler: darteritus
Het verhaal achter de nachtmerrie van iedere dartspeler: darteritus

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws