James 'The Machine' Wade over de strijd met zijn bipolaire stoornis PDC
PDC

James 'The Machine' Wade over de strijd met zijn bipolaire stoornis

James 'The Machine' Wade over de strijd met zijn bipolaire stoornis

James Wade toont regelmatig "vreemd gedrag". Dit gedrag heeft hij echter niet altijd in de hand. Het heeft vaak met de bipolaire stoornis te maken waarmee de Engelsman kampt. Doordat vaak niet door zijn omgeving begrepen wordt, besloot hij over zijn stoornis uit te weiden. In een boekje dat op de 'Nationale Bewustwordingsdag Bipolaire Stoornis' werd uitgebracht, vertelt de zevenvoudig major winnaar samen met 29 anderen over het leven met een bipolaire stoornis.

'Als ik het met mensen over mijn bipolaire stoornis heb, kunnen zij het maar moeilijk begrijpen. Mensen zijn bang omdat het als 'geestelijk ziek' wordt beschouwd. Ik moet een mix van tabletten innemen om mijn gemoedstoestand te stabiliseren. Dit schijnt te helpen. Als je aan een bipolaire stoornis lijdt of gedurende jaren met iemand te maken hebt die hieraan lijdt, kan je er moeilijk mee omgaan'.

'Soms ben ik erg gelukkig, ben ik op de beste plaats, alles ziet er perfect uit. Maar na een paar uur kan ik ineens omslaan, dan wil ik niet meer leven of uit mijn bed komen en dan kan ik mij, zonder reden, aan mensen irriteren. Ik put kracht uit de mensen die om mij geven en voor mij zorgen, anders had ik het niet aangekund'.

'Het is heel zwaar om een professionele darter te zijn en aan een bipolaire stoornis te lijden. Ik weet namelijk nooit in wat voor gemoedstoestand ik verkeer. Ik kan bijvoorbeeld dingen in interviews en tegen mensen zeggen, die ik niet meen. Ik kan heel kwaad worden, maar na tien minuten denk ik dan: 'Oh nee, wat heb ik gezegd'? Ik heb het geluk dat sommige mensen het begrijpen, maar sommigen houden er geen rekening mee en willen het niet begrijpen'.

'Ik werd met deze stoornis gediagnoseerd toen ik al achter in de twintig was. Ik dacht dat het leven er anders uit zou zien als ik al in mijn jonge jaren hulp kreeg. Toen ik een psychische stoornis kreeg, werd ik in het ziekenhuis opgenomen. Ik ben twee keer opgenomen, nu ben ik op de rechte weg. Zeg nooit 'nooit' maar nu ben ik mentaal sterker. Ik heb mijn gemoedstoestand beter onder controle en ik sta positiever in het leven. Een bipolaire stoornis is niet iets waar je snel van af bent. Je zal er helaas mee moeten leven, elke dag kan anders zijn'.

'Ik heb psychische stoornissen gehad, ik heb mijn huis afgebroken, ik heb dure auto's gekocht. Dit, omdat ik op zoek was naar geluk en een perfect leven. Je kon mij naar de maan brengen en ik zou het nog proberen te kopen. Maar dit is onderdeel van mijn stoornis. Het gaat nu de betere kant op. De dingen die mij echt gelukkig maken zijn mijn huis, mijn honden, geborgenheid waar niemand mij op de een of andere manier kan bekritiseren'.

'Ik moet niet vergeten dat de bipolaire stoornis mij ook voordelen heeft opgeleverd: Ik ben een goede darter en ben goed in het repareren van auto's. Doordat ik heel veel aandacht aan details besteed, moet alles perfect zijn. Soms laat ik me gek maken doordat ik een perfect leven wil, een leven dat niet te realiseren en niet haalbaar is'.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws