PDC WK dag 2: Hamilton, Wright, Taylor en debutant Stein succesvol PDC
PDC

PDC WK dag 2: Hamilton, Wright, Taylor en debutant Stein succesvol

Op dag twee van het William Hill World Darts Championship 2015 kwam onder andere Phil Taylor in actie. Hij speelde tegen de Jyhan Artut. Zij streden in de vierde partij van de avond. De grootmeester had geen kind aan geen kind aan zijn Duitse tegenstander die met 3-0 aan de kant werd gezet. pakte de eerste twee sets zonder enige tegenstand met 6-0 in sets. Pas in de eerste leg van de derde set lukte het Artut een leg naar zich toe te trekken. Maar een 'comeback' kwam er echter niet.

Voormalig WK finalist Andy Hamilton en de Canadese qualifier Dave Richardson openden de avond. The Hammer ging sterk van start. Hij pakte de eerste set met een whitewash maar zakte daarna even in. Hij kwam op een 2-1 achterstand in sets. Maar de voormalige WK finalist vocht op zijn gebruikelijke wijze terug en boog de achterstand om in winst.

De voorronde partij van vanavond werd gespeeld tussen de Fin Kim Viljanen en de Duitser Sascha Stein. De winnaar uit deze voorronde partij mocht aan het eind van de avond terugkomen voor zijn tweede partij tegen Stuart Kellett. In de voorronde gunde Stein zijn Finse tegenstander slechts 1 leg. Ook in zijn tweede partij was de Duitser succesvol. Favoriet Stuart Kellett die een matige partij speelde, werd met 3-1 verslagen. Stein speelt in de volgende ronde tegen Michael van Gerwen. Runner-up van het WK 2014, Peter Wright, verscheen ook aan de oche. Hij trof de Welshman Gerwyn Price die op een oorwassing werd getrakteerd.

De eerste ronde partijen worden gespeeld over best of 5 sets. De sets worden gespeeld over best of 5 legs. De voorronde partijen worden gespeeld over best of 7 legs. De partijen zijn tegen betaling te zien via de RTL7 stream en live/semi-live op RTL7.

Eerste ronde en voorronde dag 2

Andy Hamilton (91.09) 3-2 Dave Richardson (86.04) (3-0, 1-3, 1-3, 3-0, 3-0)
Met een 70 finish d16 is de eerste leg een prooi voor The Hammer. In leg 2 benut Richardson de mogelijkheid niet om gelijk te maken. Hamilton maakt gebruik van de misser van zijn tegenstander en weet ook nog te breken. Ook leg 3 komt op naam van Andy Hamilton te staan. Hiermee pakt hij de eerste set met een whitewash. Met een 67 finish claimt Richardson de eerste leg van de tweede set en kan van de 0 af zijn. Met een 64 finish brengt de Engelsman de stand in evenwicht. Met o.a. zijn maximale score eist Richardson zijn voorsprong weer op. Met wederom een 180 en een 96 finish maakt Richardson er 3-1 van. Hierdoor is de set-stand gelijk.

In de eerste leg van de derde set mist Hamilton d16 voor zijn 108 finish. Dave profiteert en breekt voor de 1-0, waarna hij in leg 2 zijn vierde leg op rij wint. Met en prachtige 114 checkout komt The Hammer terug tot 1-2. Hamilton zet de druk voort in leg 4 door een 180 te gooien maar toch snoept Richardson de leg af met d10 en leidt met 2-1 in set. Andy knokt door de eerste leg van de vierde set te pakken met een 14-darter, waarna hij zijn voorsprong verdubbels met tops. Hamilton dendert verder door leg 3 met de maximale score te starten en met d8 te eindigen. Ditmaal is het Hamilton die een set met een whitewash wint. Het is 2-2 in sets.

In de eerste leg van de vijfde set komt The Hammer als eerste op een finish. Met d16 heeft hij de voorsprong op zak. In de volgende leg mist Richardson de bull voor zijn 81 finish. Met d8 wordt Richardson gebroken waardoor Andy Hamilton nog 1 leg nodig heeft voor de volgende ronde. Hamilton mist en aantal dubbels in de derde set maar kan toch steeds terugkomen. De voormalige WK finalist pakt de whitewash in de vijfde en laatste set en wint de partij met 3-2. In de volgende ronde wacht hem Steve Beaton of Kyle Anderson.

Kim Viljanen (67.11) 1-4 Sascha Stein (91.30) (voorronde)
De Fin Viljanen mag beginnen. Hij komt als eerste op een finish. Hij mist finishes van 76 en 56 maar kan steeds terugkomen. Met zijn 18 finish via d4 behoudt hij zijn leg. Stein start leg 2 met 121,140,140 en komt als eerste op een finish. Met zijn 19 finish brengt hij de stand in evenwicht, waarna hij in leg 3 zijn tegenstander breekt met een 56 finish via tops. In leg 4 dendert de Duitser verder. Hij komt als eerste op een finish, Viljanen nog ver weg. Na een succesvolle 64 finish leidt Sascha met 3-1 en heeft nog 1 leg nodig voor de winst. In leg 5 gooit Stein o.a. 140,180 en laat Viljanen ver achter zich. Met d10 pakt hij de winst. Stein komt later op de avond terug voor zijn eerste ronde partij tegen Stuart Kellett.

Peter Wright (98.80) 3-0 Gerwyn Price (93.90) (3-1, 3-2, 3-2)
Gerwyn Price vangt aan maar wordt gebroken met d12. Wright start leg 2 met 121,100,140,120 en verdubbelt zijn voorsprong met d10. Snakebite dendert verder door leg 3 met 180 te starten. Price beantwoordt met 140. Wright gooit in zijn derde beurt ook 140 maar Price beantwoordt ditmaal met de maximale score. Met d19 is Gerwyn van de 0 op het scorebord af. Na een succesvolle 54 checkout gaat de Schot met de 1-0 voorsprong in sets de eerste pauze in. Price stond met d10 te wachten.

Met een 56 finish pakt Wright de 1-0 voorsprong in de tweede set. Zijn opponent maakt gelijk met o.a. 180 en d5. Price start leg 3 met zijn tweede 180 van de partij. Met zijn 40 finish via tops pakt hij de 2-1 voorsprong. Ook weet hij Peter Wright te breken. Price mist zijn 141 finish voor de tweede set. Wright profiteert met zijn 96 finish via s20,d18,tops en maakt gelijk. Het is 2-2 in legs in de tweede set. In de volgende leg produceert Price weer een 180 maar hij mist zijn 62 finish. Wright straft af en pakt de tweede set met zijn 66 finish via d14.

Wright mist dubbels en na een rake d15 kan Price 1-0 laten noteren in de eerste leg van de derde set. Wright start leg 2 met 180 en brengt de stand in evenwicht met d2. In leg 3 produceert Price zijn vijfde 180. Hij mist dubbels maar kan terugkomen. Met zijn 40 finish via d10 maakt hij er 2-1 van. Met zijn 100 finish via d10 brengt Wright de stand wederom in evenwicht. Price mist zijn 130 finish om de partij te verlengen. De runner-up van het WK 2014 maakt het af met zijn 86 finish via d16.

Phil Taylor (100.57) 3-0 Jyhan Artut (87.47) (3-0, 3-0, 3-1)
Taylor zet meteen de toon door zijn Duitse tegenstander in leg 1 te breken met een 66 finish via d16. Met een 80 finish via tops weet The Power zijn leg te behouden, terwijl Artut met 40 stond te wachten. Artut beneut zijn 143 finish niet. Taylor profiteert met zijn 90 finish via d10 en breekt wederom. De grootmeester pakt de eerste set met en whitewash. Taylor pakt de eerste leg van de tweede set met en 64 finish via d16. In de volgende leg benut Jyhan zijn 170 finish niet. Met zijn 48 finish via d16 verdubbelt Taylor zijn voorsprong. Zonder problemen wint Taylor ook de derde set. Na zijn tweede whitewash op rij, gaat hij met de 2-0 voorsprong in sets de tweede pauze in.

Taylor start de eerste leg van de derde set met 177. Artut knokt door met 140,180 te beginnen. Hij benut zijn 59 finish echter niet maar kan terugkomen als Taylor op zijn 48 finish faalt. In zijn volgende beurt gooit de Duitser zijn 40 finish uit via d10 en heeft eindelijk een leg te pakken. Phil start leg 2 met 180, zijn eerste van de partij. Hij komt als eerst op een finish. Met zijn 84 finish via d12 (11-darter) laat de nummer 2 van de wereld 1-1 noteren. In leg 3 faalt Artut op zijn 96 finish. Taylor profiteert en breekt met tops en heeft nog 1 leg nodig voor de zege. Maar zijn opponent kan de pertij verlengen met een 95 finish. Het is 2-2 in legs. In leg 5 gooit Taylor 180 in zijn 3e beurt. Hij laat zijn 125 finish bewust schieten, Artut niet op een finish. In zijn volgende beurt raakt Taylor d16 en wint de partij met 3-0.

Stuart Kellett (73.08) 1-3 Sascha Stein (79.34) (0-3, 3-2, 2-3, 2-3)
Kellett begint aan de partij. Na wat gemiste dubbels van beide heren, pakt Stein uiteindelijk de eerste leg in de partij met d5. In leg 2 mist Stein de bull voor zijn 161 finish. Kellett weet de dubbels nog niet te vinden. Met zijn 11 finish via d2 weet Stein zijn voorsprong te verdubbelen. In leg 3 komt de Duitser als eerste op een finish. Met d11 wordt Stuart voor de tweede keer gebroken. Stein pakt de eerste set met een whitewash. Stein dendert verder door ook de eerste leg van de tweede set op zijn naam te schrijven.

In leg 2 produceert Kellett de eerste maximale score van de partij en wint zijn eerste leg met d16. Kellett zet zijn vechtlust voort. In leg 3 komt hij als eerste op een finish. Met d16 pakt hij de voorsprong. Sacha start leg 4 met de maximale score. Hij mist wederom de bull voor een 161 finish maar weet de leg wel te pakken met d4. De leg-stand is in evenwicht. Stein mist dubbels, waarna Kellett met zijn 52 finish op gelijke hoogte kan komen in sets. In de eerste leg van de derde set gooit Stuart een 180. Ook weet hij de voorsprong te pakken. De Duitser zit hem meteen op de hielen met een rake d8.

Met d16 eist Kellett zijn voorsprong weer op maar als Stein tops raakt, is de stand weer gelijk. In de beslissende leg trekt Sacha aan het langste eind en leidt met 2-1 in sets. De eerste twee legs in de vierde set komen op naam van Stein te staan. Hij wint beide legs met d8. Hierdoor is de Duitser nog 1 leg verwijderd van de overwinning. Kellett gooit roet in het eten door d16 uit te gooien. Stein mist dubbels om de partij naar zich toe te trekken. Kellett straft hard af met zijn 108 finish via d16. De leg-stand is 2-2. In leg 5 weet Sacha Stein het wel af te maken met een 79 finish via de bull.