V/d Pas stelt teleur, Lerchbacher profiteert en Thornton speelt super PDC
PDC

V/d Pas stelt teleur, Lerchbacher profiteert en Thornton speelt super

Vandaag werd de derde speeldag van het 2018 PDC Wereldkampioenschap gespeeld. De eerste wedstrijd was een voorronde wedstrijd tussen Dolan en Ljubic. Dolan gunde de Kroaat slechts een leg! Vervolgens kwam de eerste Nederlander van de dag aan de oche: Benito van de Pas. Helaas stelde hij teleur en verloor van Steve West! Daarna moest Mervyn King het podium betreden tegen Zoran Lerchbacher. Doordat King last kreeg van zijn rug en Lerchbacher alleen maar beter begon te gooien, wist de Oostenrijker de wedstrijd nog helemaal om te keren! Als laatst op de middagzou Brendan Dolan weer op het podium verschijnen, die dat moest doen tegen een ijzersterk spelende Robert Thornton! Het werd een prachtige partij die uiteindelijk werd gewonnen door de Schot!

Brendan Dolan (92,19) vs Alan Ljubic (85, 36)

2-0 (3-1, 3-0)

We beginnen vandaag met een voorronde wedstrijd die tussen Brendan Dolan en Alan Ljubic gaat. Ljubic won de bull en mocht de wedstrijd beginnen. Ljubic begint meteen goed met twee keer tripple 20! Maar in de eerste leg wist Brendan Dolan direct een 180 te gooien en een break te plaatsten via een 82-finish! Vervolgens brak de Kroaat wel meteen weer terug, waardoor hij het voordeel weer te pakken had in de eerste set! Ook in de derde leg kwam er een break. Dolan wist de leg te pakken en zo pakte hij het voordeel af van Ljubic! Alan Ljubic had meer dan een hand vol pijlen om de eerste set gelijk te trekken, maar miste deze dubbels, waardoor de Noord-Ier de leg en de set pakte met 3-1.

Dolan ging in de tweede set lekker verder. Hij wist de eerste leg van de tweede set gemakkelijk te winnen via de dubbel 10. De tweede leg ging ook naar de man in het groen via een geweldige 104-finish! In de derde leg wist 'The History Maker' zijn 3e 180'er te gooien en die leg won hij ook via een 76-finish! Met deze tweede setwinst had hij zich geplaatst voor een clash tussen hem en Robert Thornton later die middag!

Benito van de Pas (90,58) vs Steve West (95,40)

1-3 (0-3, 2-3, 3-2, 0-3)

In de tweede wedstrijd van de middag kwam de eerste Nederlander van de dag in actie: Benito van de Pas. Hij speelt tegen de Engelsman SteveWest! De bull, voorafgaand de wedstrijd, werd gewonnen door de Nederlander. De eerste leg werd meteen een break voor West. Hij finishte 100 in twee pijlen voor een 1-0 voorsprong! In de tweede leg ging West lekker door! Hij gooide de eerste 180 van de wedstrijd en wist de leg te winnen via een 78-finish! 'Simply the West' weet ook de derde leg te winnen en daarmee pakt hij de eerste set van de wedstrijd!

Van de Pas begint de tweede set wel goed met een 1-0 voorsprong via de dubbel 10. Ook West houdt zijn eigen leg en komt weer op gelijke hoogte met de Brabander via een 44-finish! In de derde leg wist de Engelsman de leg weer te pakken via de dubbel 12. Hij miste nog wel in die leg een 164-finish op de bull! Benito wist er nog een vijfde en beslissende leg uit te slepen doordat hij een 122-finish gooide op de bull! West miste drie pijlen op de dubbel 12, waardoor Benito de set kon afpakken via een 49-finish, maar gooide een slordige eerste dart, waardoor hij maar een pijl kreeg op de dubbel. Die wist Benito niet te gooien en West gooide de dubbel in de herkansing wel direct!

De derde set mocht Van de Pas weer beginnen en pakte moeizaam toch de eerste leg via dubbel 8! Benito van de Pas miste een 92-finish in de tweede leg om een 2-0 voor te komen, maar wist geen pijl op de dubbel te krijgen. West profiteerde en gooide de dubbel 4 voor de gelijke stand! De derde leg van deze derde set was een goede leg van Benito en pakte die leg dan ook redelijk gemakkelijk via een 68-finish op dubbel 4! In de vierde leg wist Van de Pas te profiteren van een 44-score met 180, maar West had zijn antwoord klaarliggen met ook een 180! De Nederlander wist de leg niet te winnen, wat West wel deed en zo kwam West op een leg van de tweede ronde! Benito van de Pas wist een prachtige 124-finish te gooien, waar West zich mooi had weggezet op een dubbel! Zo pakte Van de Pas een set terug!

In de eerste leg van de vierde set miste de Brabander een 160-finish op dubbel 20. West pakte zijn kans met een 105-finish en hield daarmee zijn eigen leg! Ook in de tweede leg was West weer lekker aan het gooien! Hij pakte de dubbel 10 en kwam daarmee weer op een leg van de tweede ronde! Mede dankzij doordat Benito een 121-score gooide maar de twee tripples uit het bord vielen, wist hij niet in de buurt te blijven van West. West kon zo gemakkelijk de wedstrijd in het slot gooien en dat deed hij in style! Via een 141-finish plaatste hij zich voor de tweede ronde!

Mervyn King (83,30) vs Zoran Lerchbacher (92,00)

2-3 (3-2, 3-2, 1-3, 0-3, 0-3)

Lerchbacher had de bull gewonnen en mocht dus de wedstrijd beginnen! De Oostenrijker begon goed en wist de eerste leg te winnen via dubbel 7! 'The King' herpakte zich goed en wist via de dubbel 8 de tweede leg te winnen. 'De Hypercane' wist ook de derde leg te houden en kwam zo via tops op een 2-1 voorsprong in de eerste set! In de vierde leg begon Lerchbacher met vier perfecte pijlen, maar miste de vijfde! De Oostenrijker miste een pijl op de bull om de set te pakken, waarna King de set nog even verlengde met een 112-finish! Daarmee kwam hij op 2-2! Lerchbacher stond op 56, maar miste twee pijlen op tops om de set binnen te halen, waardoor de Engelsman dezelfde finish wel uitgooide in twee darts! De eerste break van de wedstrijd kwam op het goede moment voor King!

Doordat King de eerste set afgepakt had, mocht hij deze tweede set beginnen! King miste tops voor een 79-finish, maar Lerchbacher wist net net te breaken doordat hij een 150-finish miste op dubbel 18! King pakte dus toch nog de leg via dubbel 5! Lerchbacher miste in de tweede leg een 128-finish op de bull, maar pakte de leg toch nog doordat King een vervelende bouncer had, waardoor hij niet mocht gooien op de bull! Daardoor stond het 1-1 in de tweede set! King wist de derde leg weer te houden, doordat hij de derde pijl nog in de dubbel 8 wist te krijgen! Doordat 'The King' nog niet in de vierde leg de set wist binnen wist te halen, gooide Zoran Lerchbacher 60 te checken voor wederom een 2-2 stand in een set! Maar King was ook in deze set in de vijfde leg de sterkste en kon de set gemakkelijk afmaken via dubbel 8, doordat de Oostenrijker ver achter liep!

De derde set mocht 'De Hypercane' weer beginnen. En hij won die leg ook met een 76-finish! In de tweede leg viel plotseling de lamp uit, waardoor de wedstrijd even werd uitgesteld! De beide spelers gingen even van het podium en zo werd er een speciale break ingelast! Na een kleine pauze van vijf minuten werd de wedstrijd weer hervat. King had de eerste leg van de set verloren en herpakte zich via tops en zo werd het 1-1-1! In de derde leg wist Lerchbacher zijn eigen leg te houden via 'The Mensur' op een 107-finish! King kon de set gaan verlengen, maar gooide zich 'dood' waarbij hij de dubbel 15 gooide in plaatst van dubbel 10! Zoran Lerchbacher brak daardoor King voor de eerste keer in de wedstrijd en pakte daarmee zijn eerste set van de wedstrijd!

King mocht deze set beginnen, maar kreeg direct een break tegen! De Oostenrijker pakte zo het voordeel in de vierde set en kan hij het toch nog spannend gaan maken! Maar wanneer King een pijl van de grond moet rapen, lijkt het wel of de pijn hem in de rug schiet. Hij gooit geen tripples meer, waardoor 'De Hypercane' ook de tweede leg van de set pakt! Zoran Lerchbacher wint ook de derde leg van de set, waardoor hij de set wint met 3-0! Zo is het helemaal weer gelijk geworden! 2-2 in sets!

Lerchbacher gaat onverstoord verder en gooit een 12-darter in de openingsleg van de vijfde en laatste set, waardoor hij nu zes legs op een rij wint! In de tweede leg mist King een 170-finish, waardoor de Oostenrijker 76 uitgooide voor 2-0 in de laatste set! Hij heeft nog een leg nodig voor een plaats in de tweede ronde! Doordat Lerchbacher in totaal acht legs op een rij wint, pakt hij de wedstrijd met 3-2 in sets, na een 2-0 achterstand! King kreeg steeds meer last van zijn rug naarmate de wedstrijd langer duurde!

Robert Thornton (98,67) vs Brendan Dolan (94, 83)

3-1 (3-2, 0-3, 3-2, 3-2)

Brendan Dolan mocht de wedstrijd beginnen, doordat hij de bull had gewonnen! Dolan had de voorronde wedstrijd gespeeld eerder op de middag en moest hem nu opnieuw gaan opladen voor een eerste ronde wedstrijd tegen Robert Thornton! Net zoals in de voorronde wedstrijd van Dolan begon hij goed, met een 13-darter! Ook Thornton houdt zijn eigen leg via dubbel 8! In de derde leg zette Thornton zich lekker weg op dubbel 20 door een 136-score, maar dan gooit de 44 jarige Noord-Ier een geweldige 124-finish om zijn eigen leg nog te houden! Ook de vierde leg ging met de darts mee en zo kwam Thornton dus op 2-2 in de eerste set! In de vijfde en laatste leg gooit de Schot op een prachtig moment voor hem 180, waarmee hij op 90 uitkomt, die hij vervolgens in twee pijlen uitgooit!

De tweede set mag de Noord-Ier weer beginnen, die net onder de 100 staat te gooien gemiddeld. Dat doet Thornton een stuk beter in de eerste set! 113, 76 noteren wij voor Thornton in de eerste vijf legs van de wedstrijd! Doordat Thornton een 117-finish mist op tops, kreeg Dolan een kans op 126, waar hij vier keer 19 nodig had en deed dat, waarna hij de bull ook nog gooide om de eerste leg te breaken! In de tweede leg weet 'The History Maker' opnieuw een ton plus finish uit te gooien, namelijk 104 en kwam daarmee op een 2-0 voorsprong! De derde leg van de tweede set gaat ook naar Dolan met wederom een 100 of meer finish gooide. Precies 100 ging uit in twee pijlen en daarmee zette hij de stand in sets weer gelijk!

Doordat Dolan de set weer terug had gepikt, mocht hij zijn eigen set beginnen en deed dat weer in een prachtige style. Hij verlengt zijn abonnement nog even op 100+ finishes en gooit 107 uit! Maar Thornton laat in tweede leg ook weer van zich horen en gooit 144 uit voor de vijfde ton plus finish op een rij! In de derde leg miste Thornton een 9-darter op de 6e pijl, waarna hij zijn excuses aanbood aan het publiek. Maar hij pakte wel het voordeel in de set terug via dubbel 12! Ook in de vierde leg ging de Schot van start met 180! Deze keer ging het mis bij de vierde pijl! Vervolgens miste Thornton drie pijlen op de dubbel, waardoor Dolan de set nog even langer liet duren en dus 2-2 maakte! Mede dankzij een 180-score van de Schot wist hij via de dubbel 12 de set toch nog af te pakken van de Noord-Ier!

De vierde set was dus de set weer van Robert Thornton, maar Dolan kwam als eerst op een finish. Maar doordat Dolan pas zijn tweede pijl op een dubbel mist, kon Thornton profiteren via een 76-finish die hij ook gooide via dubbel 4! Maar Dolan herstelt zich en gooit dubbel 6 voor een 1-1 gelijkstand in set 4! In de volgende leg weet Thornton met 6 perfecte pijlen van start te gaan, die hij in totaal met een 12-darter eindigde! Brendan Dolan wist de wedstrijd nog te verlengen doordat hij dubbel 8 gooide. Daardoor werd het 2-2 in deze set en was Thornton nog steeds een leg verwijderd van een plek in de tweede ronde! In de laatste leg had Thornton alle tijd om de wedstrijd af te sluiten en deed dat ook via dubbel 12, waardoor Dolan naar huis kan en Thornton door gaat naar de volgende ronde!

Door: Marcel Bus