Voorbeschouwing WMP dag 5: De Klassieker en Van Gerwen in actie PDC
PDC

Voorbeschouwing WMP dag 5: De Klassieker en Van Gerwen in actie

Voorbeschouwing WMP dag 5: De Klassieker en Van Gerwen in actie

Woensdagavond worden de laatste kwartfinalisten bekend. Dave Chisnall opent de avond tegen Alan Norris. Vervolgens is het de beurt aan Adrian Lewis en Rob Cross, die in een half jaar tijd al de top 40 van de wereld is binnen gedrongen. Daarna is het tijd voor mogelijk de laatste Klassieker, aangezien Phil Taylor, die bezig is aan een van zijn laatste toernooien, het nog één keer opneemt tegen Raymond van Barneveld. De avond wordt afgesloten door Michael van Gerwen en Simon Whitlock.

De tweede ronde is best of 21 legs, hoewel een wedstrijd met twee legs verschil gewonnen moet worden. Mocht het 13-13 worden, zal een sudden-death leg de beslissing brengen. De hele avond is via RTL7 zowel op TV als hun stream rechtstreeks te volgen.

Programma
Dave Chisnall - Alan Norris
Dave Chisnall, nummer 5 van de wereld, had in de eerste ronde meteen een lastige loting, aangezien hij routinier Mervyn King trof. Na een spannende partij was het Chizzy die The King met 10-7 opzij zette. Alan Norris, nummer negentien van de wereld, had het in het begin erg lastig tegen Kim Huybrechts, maar de Engelsman kwam steeds beter in zijn spel, terwijl de Belg het steeds moeilijker kreeg. Chuck was met 10-6 te sterk voor The Hurricane. Op voorhand lijkt Chisnall wellicht favoriet, maar op de PDC Pro Tour Order of Merit heeft Norris de bovenhand. Hij staat zevende, terwijl we Chisnall terugvinden op een dertiende plek.

Beide heren hebben elkaar tweemaal getroffen en twee keer won Chisnall. De eerste ontmoeting was al in 2009, waar Chisnall de kwartfinale van het BDO British Open met 3-1 won. In april 2017 stonden ze voor de tweede keer tegen over elkaar. Deze keer in de halve finale van een Players Championship. Deze keer was de uitslag 6-3 in het voordeel van Chisnall.

Adrian Lewis - Rob Cross
Dit kan weleens een interessante partij worden. Dit lijkt op het eerste geval mogelijk niet het geval. Adrian Lewis is tweevoudig wereldkampioen en nummer vier van de wereld, terwijl Rob Cross net een half jaar het profcircuit afloopt. Lewis is er echter vanwege gezondheidsredenen enige tijd uit geweest en tijdens zijn rentree tegen Steve Beaton won hij weliswaar met 10-7, maar dat was verre van overtuigend. Rob Cross heeft zich echter in een half jaar al in de top 40 van de wereld genesteld. Dit is een zeer knappe prestatie, aangezien de PDC Order of Merit over twee jaar gaat en hij dus in een half jaar meer heeft verdiend dan een aantal spelers in twee jaar of anderhalf jaar, aangezien spelers die in 2016 hun tourkaart kregen pas sinds januari 2016 prijzengeld voor deze ranglijst hebben gekregen. Zo heeft Cross dit jaar al tweemaal een Players Championship op zijn naam geschreven. Daarnaast haalde hij driemaal de halve finale van een Players Championship en vier keer de kwartfinale op een Euro Tour. Cross is dus zeker een man in vorm, terwijl Lewis op zijn beurt niet in topvorm lijkt te verkeren.

Zover wij weten hebben ze elkaar een keer getroffen en was Rob Cross toen de bovenliggende partij.

Phil Taylor - Raymond van Barneveld
Phil Taylor tegen Raymond van Barneveld lijkt op voorhand de partij van de avond te worden. Deze partij staat ook wel bekend als De Klassieker. Dit zal de tachtigste editie worden. Taylor is zestienvoudig wereldkampioen en vijftienvoudig World Matchplay kampioen om maar niet te spreken over zijn vele andere titels. Van Barneveld op zijn beurt is vijf keer wereldkampioen en won daarnaast driemaal de WDF World Cup singles en in 2014 de Premier League en is de man die het darten in Nederland op de kaart heeft gezet.

In aanloop naar deze partij deed Phil Taylor, zoals wel vaker, aan psychologische oorlogsvoering door te melden dat hij nu wellicht gevaarlijker dan ooit is. Taylor won de eerste ronde met 10-5 van Gerwyn Price. Raymond van Barneveld is in de Winter Gardens echter nog nooit verder gekomen dan een tweede plaats. In 2010 moest hij met 18-12 zijn meerdere erkennen, uitgerekend tegen Phil Taylor. RvB, zoals zijn nieuwe bijnaam luidt na zijn overstap naar Target, gaf zelf na afloop van zijn eerste ronde partij, waarin hij met 10-8 van Joe Cullen won, al aan dat hij het altijd moeilijk heeft in Blackpool.

De Klassieker vond voor de World Matchplay 2017 al 79 keer plaats. Op basis hiervan zal Van Barneveld niet overlopen van het zelfvertrouwen, want er zijn slechts twee spelers waar de Hagenaar minstens twee keer tegen gespeeld heeft en een lager winstpercentage heeft. Dit betreft twee spelers waar hij twee keer tegen speelde en beide keren verloor en zegt dus weinig. Van Taylor wist hij in 79 ontmoetingen echter slechts 17 keer te winnen oftewel 22,67 % van de partijen. Daarnaast speelden ze vier keer gelijk, steeds in de Premier League. Uiteraard waren er enkele gedenkwaardige partijen. Wie herinnert zich niet de WK finale van 2007? Waarin na een bloedstollende partij Raymond van Barneveld met 7-6 zich tot wereldkampioen kroonde. Verder werd het in de halve finale van de Las Vegas Desert Classic 2006 4-3 voor de Hagenaar. Ook in de kwartfinale van het UK Open 2008 was Raymond net te sterk (10-9). In 2009 schreef The Power de Las Vegas Desert Classic op zijn naam door in de finale 13-11 te winnen.

De laatste ontmoeting tussen beide heren op een groot toernooi, de Premier League niet meegeteld, ging naar Raymond van Barneveld. In de kwartfinale van het WK 2017 was de Hagenaar met 5-3 te sterk voor zijn eeuwige rivaal. De negen ontmoetingen daarvoor op een groot podium gingen echter allemaal naar de man uit Stoke-on-Trent. Kortom, dit is een partij waar je voor moet gaan zitten en even met niets anders bezig zijn dan deze wedstrijd!

Michael van Gerwen - Simon Whitlock
Michael van Gerwen, de absolute nummer een van de wereld, liep in zijn eerste ronde tegen Stephen Bunting uit tot 7-0 om uiteindelijk 10-4 te winnen. Simon Whitlock, de nummer 17 van de wereld, won op zijn beurt de wedstrijd tegen mede-Australiër Kyle Anderson. Whitlock schreef deze partij met 10-5 op zijn naam. Op de PDC Pro Tour Order of Merit is het verschil tussen beide heren wat kleiner. Ook hier staat Mighty Mike eerste, maar staat Whitlock knap vierde.

Beide heren stonden 30 keer tegenover elkaar. Het werd een keer gelijk. Michael van Gerwen was 24 keer de sterkste en won dus bijna 83 % van de wedstrijden. Wellicht de belangrijkste partij ging echter naar de Australiër. Op het PDC WK van 2012 werd het bij de laatste 16 4-3 voor The Wizard. De overige vijf wedstrijden op een groot toernooi, die meetelt voor de wereldranglijst, gingen allemaal naar de Brabander. Tweemaal was dit in de Winter Gardens in Blackpool. Michael van Gerwen haalde in 2014 de finale na een 17-13 zege in de halve finale op de Australiër.

Op de World Matchplay 2012 was Michael met 10-6 de sterkste. Verder won Michael bij de laatste 16 van de Bavaria World Darts Trophy 2006(4-3), de kwartfinale van de World Grand Prix 2016 (3-1) en de laatste 32 van het European Championship 2016 (6-5).

Gokje wagen? 7 Sultans Online Casino is daarvoor een prima keuze.

Foto: Lawrence Lustig (PDC)

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws