Wade maakt eind aan reeks Matchplay overwinningen van Taylor PDC
PDC

Wade maakt eind aan reeks Matchplay overwinningen van Taylor

Wade maakt eind aan reeks Matchplay overwinningen van Taylor

Op 25 juli 2015 is er een eind gekomen aan de jarenlange overmacht van Phil Taylor in Blackpool. James Wade wist op die dag voor "sensatie te zorgen" door een eind te maken aan de reeks World Matchplay overwinningen van Phil 'The Power' Taylor.

Sinds 2008 stond niemand anders dan Phil Taylor met de beker omhoog in de Winter Gardens te Blackpool. Dit betekent dat de man uit Stoke on Trent gedurende 38 wedstrijden ongeslagen is geweest op de World Matchplay. James Wade kreeg het in de halve finale van de World Matchplay 2015 voor elkaar om Taylor een halt toe te roepen. Hierdoor maakt Taylor geen kans om op jacht te gaan naar zijn zestiende Matchplay titel en tevens zijn achtste Matchplay titel op rij.

De grootmeester wist maar liefst 15 keer de World Matchplay titel naar zich toe te trekken. Op de tweede editie in 1998 was het al raak. In 1997 en in het jaar 2000 was de World Matchplay ook een prooi voor Taylor. Van 2001 tot en met 2004 pakte hij de titel op rij, verloor in 2005 in de kwartfinale maar nam in 2006 de beker toch weer in ontvangst. Vervolgens was The Power vanaf 2008 ongeslagen gebleven op de World Matchplay. De huidige nummer twee van de wereld bemachtigde twee keer vijf Matchplay titels op rij. Taylor was de ongeslagen Matchplay kampioen van 2008 tot en met 2014 en van 2000 tot en met 2004 trok hij de titel ook naar zich toe. Hij leed zijn laatste nederlaag op de Matchplay 2007 waar hij in de halve finale van de latere runner-up Terry Jenkins verloor.

Maar vanwege de halve finale nederlaag tegen James Wade die na Phil Taylor de beste prestaties heeft geboekt op de World Matchplay, komt de titel van 2015 op naam van een andere speler te staan. Voor James Wade is deze overwinning op Phil Taylor de allereerste in de geschiedenis van de World Matchplay. De mannen troffen elkaar vier keer in een World Matchplay finale en één keer in een halve finale maar Wade wist The Maestro nooit te sterk af te zijn. Op 25 juli 2015 kwam hier verandering in.

Het is overigens niet de eerste keer dat Wade een einde maakt aan een lange reeks overwinningen van Phil Taylor. James Wade bracht Phil Taylor zijn allereerste nederlaag toe in de Premier League. Dit gebeurde op 31 januari 2008 nadat The Power gedurende 44 wedstrijden (waarvan zes play-offs) ongeslagen was gebleven. Hiervan won hij 39 partijen, vijf eindigden in een gelijkspel.

Zondag gaat James Wade op jacht naar zijn tweede World Matchplay titel. In 2007 kwam deze major op naam van The Machine te staan. In de finale treft hij Michael van Gerwen die zijn tweede Matchplay finale op rij heeft bereikt en dit toernooi aan zijn palmares hoopt toe te voegen.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws