Van Gerwen pakt zijn eerste World Matchplay titel, Wade runner-up PDC
PDC

Van Gerwen pakt zijn eerste World Matchplay titel, Wade runner-up

Van Gerwen pakt zijn eerste World Matchplay titel, Wade runner-up

Hij is binnen! Michael 'Mighty Mike' van Gerwen heeft zijn felbegeerde World Matchplay titel eindelijk op zak. Op de editie van 2015 werd zijn droom waarheid. World Matchplay 2007 winnaar en meervoudig World Matchplay finalist James Wade werd in de finale met 18-12 van zijn tweede Matchplay titel afgehouden.

Het winnen van deze major, die hij samen met de Grand Slam of Darts nog niet op zak had, was de vurige wens van de 26-jarige. In 2012 bereikte Van Gerwen de kwartfinale, in 2013 kwam hij een ronde verder, de halve finale. Het vorig jaar kwam hij weer een stap dichterbij de titel. Hij belandde in de finale maar moest de titel aan Phil Tyalor overlaten, wat tot veel emoties leidde bij de jonge Nederlander. Dit jaar was de Brander ook zeer emotioneel, maar het waren emoties van geluk omdat hij de World Matchplay beker eindelijk omhoog mocht houden.

Met het winnen van deze titel heeft de nummer één van de wereld zijn tiende PDC major op zak. Naast de trofee ontvangt Van Gerwen ook de hoofdprijs van £100.000,-. Runner-up James Wade heeft de helft verdiend, namelijk £50.000,-. Van Gerwen sloot de finale af met een gemiddelde van 99.91. James Wade eindigde met een gemiddelde van 90.37.

Een zeer geëmotioneerde Van Gerwen: Dit is geweldig, dit betekent heel veel voor me. Het is als een droom die is uitgekomen. Na het WK is deze titel de belangrijkste om te winnen. Het is heel anders dan het vorig jaar. Toen kon iedereen hoe emotioneel ik ook was na die finale. Deze titel betekent heel veel voor me.

James Wade die voor de zesde keer in de finale van deze major staat, was op jacht naar zijn tweede Matchplay titel. In 2007 pakte The Machine de titel na winst op Terry Jenkins. De overige vier finales werden steeds van Phil Taylor verloren.

James Wade bereikte de finale van de Matchplay 2015 op spectaculaire wijze door Phil Taylor in acht jaar en na 38 ongeslagen partijen, zijn eerste nederlaag te bezorgen op dit toernooi. Hiermee kwam er een eind aan de overmacht van Phil Taylor die in 2007 zijn laatste Matchplay nederlaag leed tegen de latere runner-up Terry Jenkins. Michael van Gerwen gaf Peter Wright niet de kans op jacht te gaan naar zijn eerste major. Bij de laatste vier werd de kleurrijke Snakebite door de Nederlander verslagen.

De World Matchplay finale wordt gespeeld over best of 35 legs. Ook in de finale geldt dat er met een verschil van 2 legs gewonnen moet worden. In geval van 17-17 wordt de partij verlengd tot een maximum van 5 legs. Daarna volgt er een beslissende leg cq sudden death leg. De finale is vanaf 21:30 uur te zien op RTL7 en tegen betaling live te zien via de RTL7 stream.

De finale

De Engelsman gaat van start. Wade mist de bull en Van Gerwen profiteert met d18 voor de break. Mike gooit 180 maar mist dubbels in leg 2, waarna Wade terugbreekt met d5. James mist d12 voor zijn 78 finish maar kan terugkomen als Mike zijn 144 niet uitgooit. Met d6 wordt het 2-1 voor Wade. Mike slaat hard terug door leg 4 met 180 te starten. Van Gerwen komt in de volgende leg als eerst op een finish en behoudt zijn leg met d8. Leg 5 wordt door de Nederlander ook met 180 gestart. Mike mist d9 maar kan terugkomen. Ook in zijn volgende beurt faalt hij op zijn dubbels. Wade straft af met een rake d10 en gaat met de 3-2 voorsprong de 1e pauze in.

Beide mannen gooien de maximale score in leg 6. Voor Wade is het zijn eertse 180. Met zijn 61 finish wordt het 4-2 voor The Machine. In leg 7 gooit de nummer 1 van de wereld zijn vijfde 180. James mist tops, waarna de Brabander kan profiteren en terugbreken met zijn 68 checkout. Van Gerwen gooit tops uit terwijl Wade met 24 staat te wachten en de stand is gelijk (4-4). In de volgende leg maken de heren er een flink zooitje van. Het is 'double trouble' aan beide kanten. Wade raakt uiteindelijk d2 en heeft de voorsprong weer te pakken. De Engelsman mist de bull maar net voor zijn 161 finish. Mike staat op 40 en benut deze finish via tops waardoor het 5-5 is bij de 2e pauze.

Van Gerwen mist d16 voor zijn 146. Wade profiteert met zijn 107 checkout. Mighty Mike slaat terug met een 127 finish. Van Gerwen mist zijn 107 maar kan terugkomen als zijn opponent geen 140 finish uitgooit. Met d8 wordt het 7-6 voor de Nederlander. In de volgende leg komt Mike als eerste op een finish. Wade legt de druk en houdt 141 over. Van Gerwen mist zijn finish maar mag het weer proberen aangezien Wade zijn 141 niet uitgooit. Met d16 heeft Van Gerwen een voorsprong van 2 legs. De Nederlander gaat de 3e pauze in stijl in door een 144 finish (12-dart leg) uit te gooien. Het is 9-6 voor de nummer 1 van de wereld.

Michael sprint verder door in leg 16 met de maximale score te beginnen. Ook deze leg is een prooi voor het groene geweld. Dit doet hij met een 80 finish via d10. Mike start de volgende leg met 177, The Machine start met 140. Mike mist tops voor zijn 114 finish. Wade verkleint zijn achterstand met d10 (7-10). Van Gerwen start leg 18 met 180 en komt als eerste op een finish. Michael mist d8 voor zijn 130 maar kan terugkomen. In zijn volgende beurt is d8 wel raak en zijn voorsprong bedraagt weer 4 legs. Wade knokt met een 180, Mike beantwoordt met 140. Met zijn 56 finish via tops kan James een grotere achterstand voorkomen. Wade mist de bull voor 167. Mike profiteert met d18 en leidt met 12-8.

Wade mist de bull voor zijn 124 finish. Van Gerwen kan niet profiteren. In zijn volgende beurt weet James d10 te raken. Met zijn 72 finish via d12 wordt het 13-9 voor het groene geweld uit Brabant. In leg 23 komt de Nederlander op 170. Hij mist de bull voor deze finish. Hij kan terugkomen en via d16 komt hij steeds dichterbij zijn eerste Matchplay titel. Met wederom d16 dendert Mighty Mike verder naar 15-9. Mike mist shanghai en Wade kan met d5 nog hoop koesteren. Na zijn zoveelste d16 heeft Mighty Mike nog 2 legs nodig voor de titel. Wade is al geruime tijd ingezakt maar kan weer een leg pakken met d10 (11-16).

Van Gerwen start de volgende leg met 140, gevolgd door 180. Ook de volgende leg is en prooi waardoor de Brabander nog maar 1 leg nodig heeft voor zijn allereerste World Matchplay titel. Wade knokt met de maximale score en verlengt de partij met d10. Van Gerwen is vastbesloten een eind aan partij te maken. Hij gooit scores van o.a. 140,180. Met tops is hij voor de eerste keer in zijn carrière kampioen van de World Matchplay.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws