WMP dag 1 preview 'V Gerwen treft Beaton en denkt aan 9-darter in 2012' PDC
PDC

WMP dag 1 preview 'V Gerwen treft Beaton en denkt aan 9-darter in 2012'

WMP dag 1 preview 'V Gerwen treft Beaton en denkt aan 9-darter in 2012'

Vanavond wordt in de vertrouwde Winter Gardens te Blackpool het startsein gegeven voor de World Matchplay 2014. Er zullen vier partijen worden gespeeld. Op dag één komt er onder andere een Nederlander in actie. Michael van Gerwen zal de strijd aangaan met Steve Beaton. Het is niet de eerste keer dat deze mannen elkaar treffen op de World Matchplay.

In 2012 kwam Mighty Mike al tegenover de oud wereldkampioen te staan. Die partij roept mooie herinneringen op bij de jonge Nederlander. Tijdens dat duel wist de huidige nummer één van de wereld namelijk een 9-darter te produceren. Van Gerwen hoopt 'dit kunstje' te kunnen herhalen. De goed in vorm zijnde James Wade die het altijd goed doet op de World Matchplay, komt ook in actie op dag één. Ian White en Terry Jenkins hebben de eer de Matchplay 2014 te openen.

Speelschema 1e ronde dag 1
Ian White v Terry Jenkins
Simon Whitlock v Kevin Painter
Michael van Gerwen v Steve Beaton
James Wade v Andy Smith

Ian White is op jacht naar minimaal een kwartfinaleplek op deze World Matchplay. Diamond wist tot nu toe tot de laatste 16 te komen op het toernooi in Blackpool. Op weg naar zijn doel zal hij allereerst met meervoudig finalist Terry Jenkins moeten zien af te rekenen. White is een onvoorspelbare tegenstander met wie altijd rekening gehouden moet worden. Jenkins die al in diverse finales heeft gestaan, waaronder ook in twee finales op de World Matchplay, kan een ook een moeilijke tegenstander zijn als ie goed in vorm is. In 2014 heeft The Raging Bull al drie finales te bereiken. Op de UK Open en op een PLayers Championship in Wigan eindigde hij als finalist, op een Players Championship in Crawley kwam hij als winnaar uit de bus. De mannen zijn in elk geval aan elkaar gewaagd. Na hun tien eerdere ontmoetingen is de onderlinge stand verdeeld. Deze ontmoeting wordt hun eerste op een tv toernooi.

Na de partij van Ian White en Terry Jenkins zullen Simon Whitlock en Kevin Painter aan de oche verschijnen. Beide mannen hebben in aanloop naar de Matchplay goede vorm laten zien. Als ze hun vorm voortzetten kan het een mooie strijd worden. Op de afgelopen European Tour zes, de European Darts Open, kwamen beide mannen sterk voor de dag. De Australiër schopte het tot de finale waar hij zijn meerdere in Peter Wright moest erkennnen. Painter bereikte de halve finale. Beide mannen hebben al een "kleine" major op hun naam weten te schrijven.

Whitlock won de European Championship in 2012. Painter wist een jaar daarvoor de Players Championship Finals naar zich toe te trekken. The Wizard en The Artist willen dolgraag een "grotere" major op hun naam willen schrijven. Painter wist tot de kwartfinale te komen op voorgaande edities van de Matchplay. Whitlock bereikte in 2010 de halve finale. Zij troffen elkaar al op de Matchplay 2013. Dat was bij de laatste 16 waar Whitlock er met de winst vandoor ging. Het onderling resultaat is met 11-7 in het voordeel van Simon Whitlock.

Michael van Gerwen heeft hele mooie herinneringen op de Matchplay tegen Steve Beaton. In de tweede ronde van de World Matchplay 2012 produceerde de huidige wereldkampioen namelijk een 9-darter. In die partij was The Bronzed Adonis ook zijn opponent. Mike kwam in dat jaar uiteindelijk tot de kwartfinale. Het jaar daarop strandde hij bij de laatste vier. Naar eigen zeggen gaat komt hij elk jaar een ronde verder en zou hij dit jaar dan de finale moeten bereiken. De Brabander heeft al vele majors op zijn naam staan en zou de Matchplay dolgraag aan zijn lijst willen toevoegen. Beaton kent een niet al te best jaar. Op de Gibraltar Darts Trophy wist hij wel de finale te bereiken. Ook op dit toernooi is het weer even geleden dat hij hij ver wist te komen. In 2001 eindigde hij bij de laatste vier. Van Gerwen leidt met ruim 8-3 in het onderling resultaat.

James Wade en Andy Smith zullen dag één afsluiten. Nadat Wade niet uitgenodigd was voor de Premier League 2014, besloot hij er alles aan te doen om weer tot de top viervan de wereld te behoren. The Machine heeft de daad bij het woord gevoegd. De afgelopen periode verkeert hij weer in zijn ouderwetse vorm en wist na drie te hebben drooggestaan, weer een titel te pakken. Op de Gibraltar Darts Trophy kwam hij als winnaar uit de bus. Wade presteert altijd goed op de Matchplay. Dit toernooi is "zijn toernooi", de Winter Gardens is "zijn territorium".

In 2007 werd hij de Matchplay kampioen. In 2006, 2008, 2011 en 2012 wist hij ook de finale te bereiken. In deze jaren werd hij steeds door Phil Taylor van de titel afgehouden. In 2010 en 2013 kwam de huidige nummer5 van de wereld tot de laatste 4. Alleen in 2009 lag hij, voor zijn doen, vroeg uit het toernooi. Op deze editie strandde hij in de kwartfinale. Andy Smith heeft een poos niet van zich laten horen en is toe aan een goed resultaat. Zijn beste presttaie op dit toernooi is een plek bij de laatste 16. Op de Matchplay 2010 trof het duo elkaar in de 1e ronde waar James Wade er met de zege vandoor ging. The Machine leidt met ruim 12-5 in het onderling resultaat.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws