Michael van Gerwen tweede jaar op rij in finale World Matchplay PDC
PDC

Michael van Gerwen tweede jaar op rij in finale World Matchplay

Michael van Gerwen tweede jaar op rij in finale World Matchplay

Zaterdag 18 juli begonnen 32 deelnemers waaronder vijf Nederlanders en een Belg in de Winter Gardens aan de World Matchplay. Helaas viel direct in de eerste ronde het doek voor Jelle Klaasen, Benito van de Pas, Vincent van der Voort, Raymond van Barneveld en de enige Belg Kim Huybrechts. Alleen de nummer één van de wereld Michael van Gerwen wist overeind te blijven. Van de vier overgebleven spelers heeft Michael van Gerwen het hoogste toernooi gemiddelde, namelijk 103.54.

Vanavond nam de Nederlander het in de halve finale op tegen de kleurrijke Snakebite die met 17-as werd verslagen. Na zeven jaar de World Matchplay te hebben gewonnen, viel het doek voor The Power. Een sterk spelende James Wade zorgde ervoor dat Taylor niet op jacht kon gaan naar zijn zestiende Matchplay titel en tevens zijn achste Matchplay op rij. De man uit Aldershot wist de koning van zijn troon te stoten. Met 17-14 wist The Machine een spannende wedstrijd te winnen en Taylor uit zijn toernooi te gooien.

Vijftien keer wist Taylor de Matchplay te winnen, nog nooit won een Nederlander het toernooi in Blackpool. Vorig jaar was Van Gerwen er dichtbij maar hij moest de overwinning afstaan aan rivaal Phil Taylor. In 2010 stond Raymond van Barneveld ook in de finale, maar ook de Hagenaar moest Taylor voor laten gaan. Morgen zal Van Gerwen een tweede poging doen om de titel te pakken. Zijn tegenstander is James Wade.

De halve finales:
Phil Taylor (103.69) v James Wade (97.85) 17-14
Het bal wordt geopend met drie breaks op rij, de koning uit Stroke-on-Trent snoept met een 15- darter de eerste leg af. The Machine voorkomt dat The Power de break kan verzilveren door terug te breaken waarna met een 13- darter Taylor de derde break weet te forceren. Taylor weet als eerste zijn eigen leg te behouden waarna James Wade zijn leg met een 120- finish ook weet kan binnenhouden voor 3-2. In de tweede sessie gaan de eerste vier legs met de darts mee, in leg negen weet Wade zijn eerste 180- score te landen nadat Taylor er al drie wist te noteren. In de laatste leg voor de tweede pauze weet James Wade Taylor te breaken waarmee het 5-5 is.

Na de tweede pauze weet Taylor het harde werken van Wade teniet te doen, met een break terug is het weer 5-6. De volgende twee legs gaan met da darts mee waarna The Machine een belangrijke 15- darter weet te gooien voor de 7-7 break. Als Taylor de zoveelste belangrijke finish mist pakt Wade zijn kans en komt voor het eerst op een voorsprong. (8-7) De 16e leg gaat via dubbel drie naar de man uit Aldershot waarna Taylor een hele belangrijke 97- finish gooit voor 9-8. De volgende drie legs gaan weer met de darts mee waardoor het 10-10 staat als de mannen voor de vierde keer gaan pauzeren.

De vijfde sessies is de sessie van The Machine. Leg 21 blijft bij Wade waarna hij met een 12- darter 12-10 weet te maken, als Wade ook de eigen leg weet te behouden heeft hij een comfortabele 3 legs voorsprong. Phil Taylor weet een mooie 11- darter te gooien voor 13-11 waarna Wade net voor de pauze het verschil weer drie legs weet te maken. In het begin van de 6e sessie mist Wade een 161 finish waardoor Taylor 14-12 kan maken, hierna gaat Wade op jacht naar de overwinning door twee legs te pakken en 16-12 voor te komen. Maar liefst acht wedstrijdpijlen laat The Machine liggen waardoor Taylor nog even hoop krijgt en twee legs weet te pakken. Het is toch James Wade die met een 12- darter een einde maakt aan de zege reeks van Taylor. The Power wist de laatste 38 wedstrijden in Blackpool te winnen. Taylor verloor het laatst een MatchPlay wedstrijd in 2007 van Terry Jenkins, dat was het jaar dat James Wade zijn enige MatchPlay titel wist te winnen.

Michael van Gerwen (101.96) v Peter Wright (102.44) 17-12
Peter Wright weet de wedstrijd te openen met het behouden van de eigen leg. De Brabander weet 6 perfecte pijlen te gooien maar mist doel op de zevende maar weet wel zijn leg te behouden. De volgende drie legs gaan de legs ook met de darts mee waardoor het 3-2 voor Wright is als we de eerste pauze in gaan. Na de pauze is de groene sloopkogel uit Gemonde los en pakt vijf legs op rij waardoor het in no-time 3-7 is in het voordeel van de Nederlander.

In de 3e sessie vallen geen breaks, beide mannen behouden de eigen legs waardoor Michael van Gerwen zijn voorsprong niet verder weet uit te bouwen. De in Engeland wonende Schot Peter Wright weet nog wel een perfecte 161- finish te gooien voor de 15e leg. We vierde sessie wordt weer gekenmerkt door breaks, de zestiende leg blijft nog bij de man die deze is begonnen waarna Van Gerwen na zijn 7e 180- score van de wedstrijd 6-11 weet te maken via een break. De volgende vier legs zijn allemaal breaks waarna het 8-12 staat in het voordeel van de Nederlander.

De 26- jarige Brabander lijkt in de derde versnelling te spelen, alleen in de tweede sessie van deze halve finale zagen we vuurwerk. In de vijfde sessie lijkt de energie uit Wright weg te lopen en hoop te vervliegen. De 21e leg is vijfde break op rij waarmee de Nederlander op 13-8 komt. Van Gerwen en Wright behouden vervolgens de eigen leg waarna de Schot een break weet te forceren en vervolgens met een 11- darter weer wat leven in de wedstrijd weet te brengen. Tussenstand is 14-11 nog altijd in het voordeel van Mighty Mike.

De 6e en laatste sessie zal de Brabander uit Gemonde in de finale brengen. De 45- jarige Wright gooit nog een sterke leg voor 12-15 waarna Mighty Mike twee legs op rij pakt en zonder echt spektakel in een wedstrijd waar hij tien van de in totaal negentien gegooide 180- scores op zijn naam wist te zetten de overwinning pakt. Van Gerwen verloor vorig jaar de zo gewenste finale van Phil Taylor met 18-9. Morgen om 20 uur zal MvG het opnemen tegen The Machine om zijn gekoesterde droom uit te laten komen.

Alle uitslagen:
Laatste 32
Simon Whitlock 10-4 Jelle Klaasen
Peter Wright 10-5 Kim Huybrechts
Michael van Gerwen 10-4 Benito van de Pas
Adrian Lewis 10-7 Joe Murnan
Mervyn King 8-10 Andrew Gilding
Ian White 10-6 Stephen Bunting
Justin Pipe 7-10 Jamie Lewis
Michael Smith 4-10 Gerwyn Price
Brendan Dolan 10-6 Vincent van der Voort
Terry Jenkins 9-11 Mensur Suljovic
Gary Anderson 10-4 Steve Beaton
James Wade 10-7 Kyle Anderson
Robert Thornton 7-10 Keegan Brown
Dave Chisnall 13-11 Jamie Caven
Phil Taylor 10-2 John Henderson
Raymond van Barneveld 7-10 Andy Hamilton

Laatste 16
Peter Wright 13-7 Andrew Gilding
Simon Whitlock 9-13 Ian White
Michael van Gerwen 13-2 Jamie Lewis
Adrian Lewis 10-13 Gerwyn Price
Dave Chisnall 13-11 Keegan Brown
James Wade 13-8 Brendan Dolan
Phil Taylor 13-6 Andy Hamilton
Gary Anderson 9-13 Mensur Suljovic

Kwartfinales
Peter Wright 16-7 Gerwyn Price
Michael van Gerwen 16-13 Ian White
James Wade 16-11 Mensur Suljovic
Phil Taylor 16-8 Dave Chisnall

Halve finales (best of 33 legs)
Phil Taylor 14-17 James Wade
Michael van Gerwen 17-12 Peter Wright

Finale (best of 35 legs)
Michael van Gerwen v James Wade

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws