WGP dag 1: Barney, Van de Pas en Huybrechts winnen, Klaasen onderuit PDC

WGP dag 1: Barney, Van de Pas en Huybrechts winnen, Klaasen onderuit

Dubbel in en dubbel uit, dat is wat de World Grand Prix in het kort zo uniek maakt. Vanavond gaat de eerste avond van start van de 2016-editie en voor Nederland is het direct een avond met een programma om van te smullen. Zo staat Benito van de Pas tegenover Gerwyn Price terwijl Jelle Klaasen het zal opnemen tegen Adrian Lewis en ook het duel tussen Raymond van Barneveld en Mervyn King is een duel dat voor veel sensatie kan zorgen.

Namens België zal Kim Huybrechts in actie komen tegen Ian White.

World Grand Prix
Eerste ronde

Kyle Anderson (81,69) v Cristo Reyes (78,59) 2-1 sets(1-3, 3-2, 3-2)
Set 1 van de World Grand Prix 2016 is een prooi voor Cristo Reyes. Hij geeft slechts 1 leg aan Anderson maar in de tweede set wordt het een stuk spannender. De heren gaan tot 2-2 en de laatste leg zou beslissend of het een 2-0 overwinning zou worden voor Reyes of dat de stand weer volledig in balans komt te liggen. Dat laatste bleek het geval want Anderson gooit als eerste de dubbel op het belangrijkste moment.

In set 3 zet Anderson het positieve gevoel voort en bij een stand van 2-1 krijgt hij zelfs meerdere matchdarts maar mist tot 5 keer toe. Reyes maakt weer gelijk en dus zou de wedstrijd worden bepaald in de laatste en allesbeslissende leg. Anderson weet de scores goed te raken en zet zich subliem weg op 40 na een 171-score. Dit bleek de doodsteek voor Reyes want Anderson had deze keer aan één dartspijl genoeg.

Ian White (77,72) v Kim Huybrechts (80,90) 1-2 in sets (3-2, 2-3, 1-3)
White domineert de partij door de eerste set met 3-2 te winnen en vervolgens uit te lopen naar een 2-0 voorsprong. Hiermee is hij slechts 1 leg verwijderd van de volgende ronde terwijl de Belg 3 legs op rij zal moeten winnen om in de race te blijven. Enigszins tegen de verwachtingen in lukt het Huybrechts om de tweede set te overleven en dit blijkt een klap aan het adres van White die, doordat hij de zege door zijn vingers liet glippen, ontgoocheld was. In de derde set wint Huybrechts met 3-1 en heeft daarmee de wedstrijd compleet doen kantelen.

James Wade (87,79) v Terry Jenkins (91,36) 1-2 in sets (3-2, 1-3, 2-3)
The Machine pakt set 1 met 3-2 maar zoals al eerder is gebleken deze avond is dit geen garantie voor de winst. Sterker nog tot op heden zijn alle wedstrijden deze avond verloren voor degene die de openingsset won. Dit zou tijdens partij niet anders zijn. Jenkins blijft knokken zoals geen ander dat kan en hij pakt set 2 met 3-1 en in de derde set komt het aan de de laatste leg. Met een 77-finish via dubbel 20 weet Jenkins de volgende ronde te bereiken. En ondanks het speelformat waarbij er met een dubbel moet worden geopend gooit Jenkins een sterk gemiddelde van 91,36.

Gerwyn Price (72,00) v Benito van de Pas (77,33) 0-2 in sets (1-3, 0-3)
Voor de Nederlander is de eerste set een feit wanneer hij deze met 3-1 binnensleept. In tegenstelling tot alle wedstrijden die we eerder op de avond zagen laat de Nederlander het in de tweede set niet liggen maar stoomt door naar 3-0 en daarmee dus een 2-0 in sets overwinning.

Adrian Lewis (91,60) v Jelle Klaasen (89,42) 2-1 in sets (3-0, 2-3, 3-1)
The Jackpot pakt de eerste set en gooit een 157-finish voor Lewis om de set te pakken. Set 2 liep naar 2-2 en Lewis kreeg kansen voor de match vanaf 81 maar miste 1 dart op dubbel 13. Met een 105-finish voor Klaasen verlengd hij de partij. In set 3 slaat Lewis keer op keer op het juiste moment toe en met 3-1 pakt hij de set en daarmee de overwinning.

Robert Thornton (85,19) v Stephen Bunting (90,18) 1-2 in sets (3-1, 1-3, 1-3)
De titelverdediger pakte de eerste set met 3-1 maar met dezelfde cijfers ging set 2 naar Bunting. In de derde set kwam Bunting op 2-1 maar Thornton stond even later ruim 300 punten voor en dus leek het erop dat het 2-2 zou worden. Maar Thornton kreeg de dubbel niet gegooid en kwam op dubbel 1. Dit werd hem fataal en hij zag Bunting zijn kans pakken na de vele missers van Thornton. Bunting sloeg toe en daarmee versloeg hij de titelverdediger.

Gary Anderson (96,92) v Jamie Caven (85,71) 2-0 in sets (3-0, 3-1)
Anderson opent zeer sterk en gooit bijna 105,00 gemiddeld in de eerste set. Deze gaat dan ook met 3-0 naar de Schot. Pas in de tweede set weet Caven zich op het scorebord te zetten maar het zou slechts bij één leg blijven. Met o.a. een 112-finish en 124-finish weet Anderson zonder problemen de volgende ronde te bereiken.

Mervyn King (88,94) v Raymond van Barneveld (84,24) 0-2 in sets (1-3, 1-3)
De Nederlander weet de eerste set met 3-1 te winnen waarbij een 130-finish in de derde leg van groot belang is gebleken. In de tweede set leek King bij een stand van 1-1 de voorsprong te pakken door zijn leg te behouden maar wederom sloeg Barney in de derde leg toe met een hoge finish, dit keer vanaf 164. Het bleek de finish van de wedstrijd want met een 80-finish wordt vervolgens de partij in het slot gegooid.