WMP dag 1: Kist verliest van Anderson; Wright nipt voorbij Wilson PDC
PDC

WMP dag 1: Kist verliest van Anderson; Wright nipt voorbij Wilson

WMP dag 1: Kist verliest van Anderson; Wright nipt voorbij Wilson

Vanavond begon de World Matchplay vanuit de bloedhete Empress Ballroom in de Winter Gardens in de Engelse badplaats Blackpool. 32 deelnemers komen gedurende de hieropvolgende negen dagen in actie. Vanavond kwam de eerste Nederlander al in actie: voormalig wereldkampioen Christian Kist. De man uit Vroomshoop had een erg lastige taak: hij moest het opnemen tegen tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson. Anderson kwam snel op een 5-1 voorsprong en hoewel Kist zich uitstekend terug wist te vechten tot 6-5 en 7-6, wist Anderson op de juiste momenten de juiste dingen te doen om op voorsprong te blijven. Uiteindelijk won de Schot met 10-7.

De eerste partij ging tussen Steve West en Michael Smith. Hoewel Smith een vroege voorsprong van 3-1 nam, wist West vervolgens door sterke scores 7 legs op rij te winnen om 8-3 voor te komen. Smith wist hierna weer een beetje op te krabbelen, maar miste op cruciale momenten nog dubbels waardoor hij uiteindelijk 10-5 verloor. De tweede partij ging tussen James Wade en Darren Webster. Wade kwam 6-2 voor, maar Webster wist langzaam maar zeker aan te sluiten. Uiteindelijk ging de wedstrijd de verlenging in: tot 11-11 gingen de heren gelijk op, nadat beide heren matchdarts hadden gemist. Maar Webster wist toch aan het langste eind te trekken en uiteindelijk met 13-11 te winnen. Peter Wright en James Wilson sloten de avond af. Lang leek de derde verrassing van de avond er aan te komen, want Wilson kwam op voorsprong en Wright kwam absoluut niet in zijn spel. Wilson klapte echter dicht aan het einde en Wright wist op het nippertje nog te winnen, de wedstrijd afsluitend via een 147 finish.

Alle wedstrijden zijn best of 19 legs. Hierbij moet met twee legs verschil gewonnen worden, als de stand 10-9 is dan zal er doorgespeeld worden tot twee legs verschil bereikt wordt, tot een maximum van 5 extra legs. Als het 12-12 staat dan zal de vijfentwintigste leg sudden death zijn. De wedstrijden zijn live te volgen op de RTL7 livestream vanaf 20:00u en op RTL7 vanaf 21:30u.

World Matchplay
22 juli 2017 - vanaf 20:00u
Eerste ronde - best of 19 legs

Michael Smith v Steve West
James Wade v Darren Webster
Gary Anderson v Christian Kist
Peter Wright v James Wilson

Michael Smith (95.45) 5-10 Steve West (99.94)
Via dubbel 9 gaat de openingsleg naar Steve West. Via een 68 finish houdt Smith zijn eigen leg en via een 76 finish breekt Smith een leg later. Ook 3-1 komt op het scorebord als Smith de break verzilvert via een 80 finish. Ondanks een 180 van Smith weet West de laatste leg voor de eerste pauze te houden via een 12-darter met 121 finish. Na de eerste pauze zakt 'Bully Boy' weg. Smith, aan de andere kant, krijgt het enorm op zijn heupen en weet elke beurt minstens één triple te vinden. Via onder andere finishes van 93 en 104 pakt West vijf legs op rij en komt 7-3 voor bij de tweede pauze, met een gemiddelde van ruim 106 voorlopig.

Na de pauze gaat West lekker door en begint met 180 en komt op 8-3 via tops. Smith heeft de wedstrijd nog niet opgegeven en weet weer dubbels te gooien. De heren houden hun eigen legs tot het 9-5 voor West staat. In de vijftiende leg krijgt Smith drie pijlen op dubbels maar mist dezen allemaal, waardoor West matchdarts krijgt vanaf 48. Dubbel 10 is raak, waardoor de eerste verrassing van de World Matchplay een feit is.

James Wade (96.08) 11-13 Darren Webster (96.48)
De eerste twee legs gaan met de darts mee. In de derde leg breekt Wade via een 71 finish en deze verzilvert hij in de vierde leg via tops. Voor de pauze komt Webster nog terug tot 3-2 via tops. Na de pauze bouwt Wade zijn voorsprong verder uit via een finish van 121. Wade bouwt zijn voorsprong uit tot 6-2 via dubbel 6. Webster zet echter een tussenspurt in om aan te sluiten: via onder andere een 95 finish komt 'Demolition Man' terug tot 6-5. Wade weet het momentum van Webster te stoppen via tops, maar Webster de twee daaropvolgende legs te winnen voor 7-7.

De twee daaropvolgende legs worden gedeeld, maar via een break op dubbel 16 herpakt Wade de voorsprong en komt gelijk op matchpoint: 9-8. In de achttiende leg krijgt Wade drie kansen op dubbels, maar mist dezen en als Webster vervolgens 102 uitgooit om in leven te blijven wordt de verlenging gerealiseerd. Webster pakt de eerste voorsprong sinds 1-0 via dubbel 6 om op 10-9 te komen. Dit keer mist Webster drie matchdarts op dubbel 19 en Wade, die last heeft van een kriebelhoest, sluit aan tot 10-10. Na een korte adempauze voor Wade gaan de heren verder. Tot 12-11 voorsprong voor Webster houden de heren hun eigen legs. In de vierentwinstigste leg heeft Wade een kans vanaf 100, maar mist deze. Webster krijgt de kans vanaf 52 en gooit tops voor de wedstrijd.

Gary Anderson (101.95) 10-7 Christian Kist (99.96)
Via een 100-finish gaat de eerste leg naar Kist, die echter al snel tegen een 5-1 achterstand aan kijkt als Anderson een tandje bij zet. Kist heeft er voorlopig geen antwoord op, maar weet via dubbel 16 het momentum van Anderson te stoppen in de zevende leg: 5-2. De Nederlander kan de break niet verzilveren want Anderson breekt terug via dubbel 9. Via dubbel 10 plaatst Kist de derde break op rij en ditmaal verzilvert hij deze ook via dubbel 18.

Via dubbel 16 komt Kist terug tot 6-5 en de twaalfde leg wordt met een 180 begonnen. De Nederlander kan echter niet van deze bliksemstart profiteren, want Anderson gooit een 11-darter voor 7-5. Kist weet echter via onder andere een 180 en dubbel 10 wederom te breken, maar kijkt nog steeds tegen een 7-6 achterstand aan. Kist weet Anderson niet bij te houden in de veertiende leg waardoor de Schot wederom twee legs uit kan lopen. Dit keer weet Anderson de break ook te verzilveren via een 76 finish om op matchpoint te komen: 9-6. Kist weet nog via dubbel 18 een leg te pakken maar de comeback blijft uit want Anderson maakt geen fouten: 88 wordt uitgegooid voor de 10-7 overwinning.

Peter Wright (89.26) 10-8 James Wilson (90.51)
Wright komt in het begin absoluut niet in zijn spel en Wilson profiteert goed en komt 3-0 voor via onder andere een 12-darter. Wright weet zich terug te vechten tot 3-2 voor de eerste pauze, maar hij kijkt al snel weer tegen een 5-2 achterstand aan want hij weet de triples niet goed genoeg te vinden, en Wilson pakt elke kans die hij krijgt. De daaropvolgende vier legs gaan met de darts mee, waardoor Wright inmiddels tegen een alarmerende 7-4 achterstand aankijkt.

Wright weet even aan te zetten en pakt twee legs op rij. Wilson weet dit momentum te stoppen via een 127 finish op bullseye. In de vijftiende leg krijgt Wilson nog drie pijlen voor de dubbels maar hij wordt overvallen door de zenuwen. De ervaren Wright weet 56 zonder problemen uit te gooien en een leg later weet 'Snakebite', na missers van beide heren, voor het eerst gelijk te komen met Wilson en in de zeventiende leg komt Wright voor het eerst op voorsprong via dubbel 8. Wilson is inmiddels mentaal geknakt en Wright weet een moeizame partij in stijl af te sluiten: via een 147 finish weet Wright toch als winnaar uit de bus te komen.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws