BDO WK 2017 finale: Noppert begint sterk maar verliest van Durrant WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

BDO WK 2017 finale: Noppert begint sterk maar verliest van Durrant

Vanaf 17:45 uur Nederlandse tijd ging de finale van start van het BDO wereldkampioenschap 2017. Eén van de finalisten was een Nederlander: de Friese debutant Danny Noppert heeft zich geplaatst voor de finale. Noppie die al een poos in heel goede vorm verkeerde, kwam in de finale tegenover een taaie tegenstander te staan en wel BDO's beste speler van dit moment, Glen Durrant.

Voor de nummer één geplaatste Durrant en de nummer drie geplaatste Noppert was dit duel hun eerste ontmoeting. Zij stonden niet eerder samen aan de oche. De Engelsman die al vanaf het begin als de hoge favoriet werdgezien voor de titel, hoopte zijn vurige wens in vervulling zien gaan. Het vorig jaar strandde hij in de kwartfinale, op het WK 2015 bereikte de halve finale, op het WK 2014 was de laatste 16 het eindstation. De Nederlander bereikte de finale na winst op Dave Cameron, landgenoot Richard Veenstra, titelverdediger Scott Waites en voormalig Zuiderduin Master en regerend World Trophy kampioen Darryl Fitton. Op weg naar de finale won Durrant Nick Kenny, Paul Hogan, Darius Labanauskas en Jamie Hughes. Durrant begon het sterkst aan de finale door op 2-0 in de eerste set te komen en deze set met 3-1 te winnen. Met dezelfde cijfers won Noppert de tweede set en maar liefst de vier daaropvolgende sets volgden hetzelfde patroon: de heren kwamen op 1-1 na twee legs en één van beide heren won de daaropvolgende twee legs. Na zes sets stond het dan ook 3-3 en zat er werkelijk niets tussen de heren. De zevende set week echter af van dit patroon want nadat Durrant in de eerste leg brak won hij ook de tweede en derde leg om de set met 3-0 te winnen. De achtste set werd een stuk spannender want mede geholpen door elkanders missers stond het 2-2 na vier legs. In de vijfde leg was Durrant echter sterker waardoor hij voor het eerst op 2 sets voorsprong kwam. In de negende set kwam Noppert nog 1-0 voor maar zag hij Durrant met 3-1 aan de haal gaan met de set. Met nog één set te gaan voor een overwinning van Durrant was Noppert zijn overtuiging ook enigszins kwijt en hoewel hij nog twee legs pakte in set 9 wist Durrant uiteindelijk via dubbel 16 de overwinning te pakken en wereldkampioen te worden.

Danny Noppert kon, na Raymond van Barneveld (1998,1999,2003,2005), Jelle Klaasen (2006) en Christian Kist (2012), de vierde Nederlandse wereldkampioen worden bij de BDO. Daarnaast kon Noppert de derde Nederlander worden die het BDO wereldkampioenschap wint tijdens een debuut. Landgenoten Jelle Klaasen en Chistian Kist werden wereldkampioen tijdens hun eerste optreden op het BDO wereldkampioenschap.

Voor de kampioen ligt de felbegeerde beker en de hoofdprijs ad 100.000 pond klaar. De nummer twee ontvangt de runner-up beker en 35.000 pond. De finale wordt gespeeld over best of 13 sets cq first to 7 sets. De sets worden gespeeld over best of 5 legs. De finale is live te zien via onder andere het you tube kanaal van de BDO.

BDO Wereldkampioenschap
15 januari 2017 - vanaf 18:45u
Finale heren - best of 7 sets (elke set best of 5 legs)

Glen Durrant (93.48) 7-3 Danny Noppert (93.30) (3-1) (1-3) (1-3) (3-1) (3-1) (1-3) (3-0) (3-2) (3-1) (3-2)
In de eerste leg van de eerste set plaatst Durrant gelijk een break op Noppert en verzilvert deze vervolgens. Noppert komt nog op het scorebord in de derde leg via dubbel 12 maar in de vierde leg kan 'Noppie' 161 niet uitgooien en via dubbel 3 pakt Durrant de eerste set af van Noppert. Noppert gooit een 180 in set 2 en komt met een 64 finish op 1-0. Via een 100 finish komt Durrant terug naar 1-1 maar Noppert pakt de daaropvolgende twee legs om ditmaal de set van Durrant af te pakken en op 1-1 in sets te komen.

Durrant mist voor het eerst een kans om Noppert te breken en via dubbel 12 komt Noppert op voorsprong in set 3. Durrant houdt zijn eigen leg via dubbel 16 maar Noppert pakt de volgende twee legs op rij om op 2-1 in sets te komen. In de vierde set houden beide heren hun legs waardoor het 2-1 voor Durrant staat. In de vierde leg mist Durrant 4 dubbels en geeft Noppert een kans op 96. Deze wordt echter gemist en Durrant pakt de set via dubbel 3 om weer gelijk te maken.

Set 5 gaat wederom met de darts mee de eerste twee legs en hoewel Noppert in de derde leg een ruime voorsprong heeft op Duzza, gooit hij zich eerst dood op 9 en mist vervolgens tweemaal dubbel 4 waardoor Durrant kan breken via dubbel 10. In de vierde leg gooit ‘Duzza’ tweemaal 180 en pakt via dubbel 4 de set af van Noppert. De Fries heeft echter snel weer een antwoord: met een 10-darter breekt hij Durrant en via dubbel 4 verzilvert hij deze break in set 6. Durrant komt nog terug tot 2-1 maar de set is voor Noppert, die 3-3 maakt.

In de zevende set pakt Durrant gelijk een break op Noppert via tops, welke hij via dezelfde dubbel verzilvert. Met een 74 finish is 'Duzza' de eerste die een set met 3-0 wint. De eerste leg van de achtste set heeft Durrant alle kansen om zijn vierde leg op rij te winnen maar mist vier dubbels en Noppert komt via dubbel 18 op 1-0. De tweede set is nog chaotischer: beide heren beginnen met 180 maar beide missen meerdere dubbels. Uiteindelijk is het Durrant die via dubbel 2 de leg pakt. Dankzij één misser van beide mannen kunnen de heren elkanders leg afpakken waarmee het 2-2 staat. In de vijfde leg krijgt Noppert 136 niet weggepoetst en Durrant gooit 48 uit op tops om een gat van twee sets te creëren.

In de negende set houdt Noppert zijn eerste leg maar in de tweede leg mist de Fries vijf dubbels waardoor Durrant uiteindelijk via dubbel 10 op 1-1 komt. Via dubbel 16 en tops maakt Durrant de set af en staat nu op 6-3, één set van de overwinning. Beide heren gooien in de tiende set dubbel 16 uit om op 1-1 te komen. In de derde leg mist Durrant twee pijlen op dubbel 10 en via het hoekje van de dubbel 10 pakt Noppert de 2-1 voorsprong. Met een 14-darter sluit Duzza echter snel weer aan en een beslissende leg zal bepalen of Durrant wint of Noppert nog in de wedstrijd zit. Durrant begint beter aan de leg en krijgt zes pijlen voor 106. Noppert gooit nog een 180 om zich op 26 te zetten maar het zet niet meer genoeg druk op Glen Durrant die dubbel 16 gooit om de Lakeside wereldkampioen van 2017 te worden.