BDO WK dag 1: Vaes onderuit, o.a. titelfavoriet Durrant en Fitton door WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

BDO WK dag 1: Vaes onderuit, o.a. titelfavoriet Durrant en Fitton door

Het wereldkampioenschap van de BDO, oftewel het Lakeside World Professional Darts Championship, gaat zaterdagmiddag van start. Van 7 tot en met 15 januari strijden de beste spelers van de BDO bond om de allerhoogste titel.

Zaterdagmiddag kwam er een Nederlander in actie. Debutant Wouter Vaes verscheen aan de oche. Hij mocht aan de bak tegen voormalig Zuiderduin en World Master kampioen Darryl 'The Dazzler' Fitton. De Engelsman kwam zonder problemen op een 1-0 voorsprong in sets. In set 2 kwam de Nederlander sterk terug maar miste zijn finish voor de gelijkmaker in sets. Vaes kon daarna niet meer in de partij komen. Fitton pakte de zege met 3-0.

Titelfavoriet en halve finalist van het BDO WK 2015, Glen Durrant en de debutant en Welshman Nick Kenny beten het spits af. Duzza zette meteen de toon door de allereerste leg met een 167 finish naar zich toe te trekken. Maar Kenny wist de eerste set verrassend op zijn naam te schrijven. Uiteindelijk liet Durrant toch zijn klassen zien. De partij werd door de beste BDO speler van dit moment gewonnen met 3-1.

Er stond ook een dames partij op het programma. Tienvoudig en regerend BDO wereldkampioene Trina Gulliver en Claire Brookin troffen elkaar in de dames partij. Gulliver kon een goed spelende Brookin met 2-0 van zich afschudden. De voorronde partij werd gespeeld tussen Dennis Nilsson en Ryan Joyce. Joyce zette zijn tegenstander uit het toernooi met een whitewash overwinning.

De eerste ronde en voorronde heren partijen worden gespeeld over best of 5 sets cq first to 3 sets. De sets worden gespeeld over best of 5 legs cq first to 3 legs. De dames partijen worden gespeeld over best of 3 sets cq nfirst to 2 sets. De sets worden gespeeld over best of 5 legs cq first to 3 legs. Het BDO WK is te volgen via diverse streams en kanalen. Zie dit artikel.

Eerste ronde dag 1 middag

Glen Durrant (96.96) 3-1 (92.64) Nick Kenny (1-3) (3-1) (3-1) (3-1)
Durrant zet meteen de toon door de eerste leg naar zich toe te trekken met een prachtige 167 via de bull, tevens breekt hij zijn tegenstander. Maar in de twee drie opeenvolgende legs is dedutant Kenny de betere. Hij wint de eerste set met 3-1 na Durrant met een 80 finish te hebben gebroken. Duzza start leg 2 van set 2 met 2 x 180. Helaas geen 9-darter, hij mist de 7e pijl (t20). De Engelsman zet zijn sterke vorm voort door de 2e set met 3-1 te pakken. Kenny weert zich kranig, maar kan daarna geen set meer naar zich toetrekken. In set 3 komt Kenny op 1-0 maar hij verzuimt te breken in leg 2. Duzza wint ook deze set met 3-1. Glen komt op 1-0 in set 4 en breekt daarna in leg 2, waardoor hij nog 1 leg is verwijderd van de zege. Duzza wint de partij met 3-1. Durrant gooide drie 180-ers in de partij, Kenny gooide er zes.

Trina Gulliver (72.00) 2-0 (66.12) Claire Brookin (3-2), (3-1)
Gulliver begint. De eerste twee legs worden verdeeld. Beide dames gooien hun 20 finish uit. In leg 3 pakt Brookin de voorsprong met een 25 finish, waarna Trina gelijkmaakt met een 7 finish. In de beslissende leg gooit Gulliver o.a. 135,121,105 en ze pakt de set met d5. Na een 20 finish komt Brookin op 1-0 in set 2. In de volgende leg gooit Claire de eerste 180 van de partij maar ze kan de leg niet winnen. Na een 16 finish maakt The Golden Girl gelijk. Na twee 40 finishes en wint de titelverdedigster de partij met 2-1.

Dennis Nilsson (81.69) 0-3 (90.18) Ryan Joyce (1-3), (1-3), (2-3)
De eerste set gaat met 3-1 naar Joyce met finishes van 25,32,32. Nilsson won zijn leg met een 101 checkout. De eerste twee legs van set 2 worden ook verdeeld. Joyce mist de bull voor zijn 77 maar hij kan terugkomen en wint de leg met d8 voor de voorsprong. In de volgende leg produceert Joyce de eerste 180 van de partij en met een 40 finish verdubbelt hij zijn voorsprong in sets. Via d18 komt hij Nilsson op 1-0 in set 3, ook weet hij te breken. Nilsson gooit 180 in leg 2, Joyce beantwoordt meteen met ook een 180. Nilsson trekt aan het langste eind met een 24 finish voor de 2-0. Joyce start leg 3 met een 180 en voorkomt een whitewash met een 36 finish, waarna hij een beslissende leg forceert met en 38 finish en nog 1 leg verwijderd is van de zege. Joyce pakt de winst in stijl met een 109 finish.

Darryl Fitton (85.26) 3-0 (79.65) Wouter Vaes (3-0), (3-2), (3-0)
Fitton pakt de eerste leg met o.a. een 180 en een 40 finish. Met wederom een 180 en een 32 finish wordt de voorsprong van de Engelsman verdubbeld. Fitton mist zijn 48 finish. De heren hebben double trouble. Uiteindelijk raakt Fitton d2 voor set 1. In leg 1 van set 2 wordt Vaes gebroken met d18. Met een 16 finish wint The Dazzler zijn 5e leg op rij. Met een 51 finish heeft de Nederlander eindelijk zijn 1e leg op zak, waarna hij met o.a. een 180 en via tops breekt en gelijkmaakt. Darryl gooit o.a. 177 in de volgende leg. De heren missen finishes. Fitton trekt aan het langste eind in de beslissende leg met een 92 finish. In set 3 is Fitton een maatje te groot. Hij pakt de set en de zege met een whitewash na o.a. zijn vierde 180 gegooid te hebben.