DutchEnglishFrenchGermanSpanish

Europe Cup Youth: 4x goud, 2x zilver en 2x brons voor Nederland | Dartfreakz.nl Dartnieuws en meer...

Europe Cup Youth: 4x goud, 2x zilver en 2x brons voor Nederland

Dit dartfreakz artikel is geplaatst op: 🕔15.juli 2017 09:46:12
Europe Cup Youth: 4x goud, 2x zilver en 2x brons voor Nederland

De 28e editie van de WDF Europe Cup Youth Darts in Zweden is tot een ontknoping gekomen. Hier valt te lezen hoe Lerena Rietbergen en Layla Brussel het in het singeltoernooi deden en hoe het jongensteam tot nu toe iedere tegenstander overtuigend de baas was. Het verslag van de koppeltoernooien en het singeltoernooi van de jongens is hier te vinden.

Van de vijf finales wist Nederland deel te nemen aan vier daarvan. De eerste finale was de jongenskoppelwedstrijd tussen Justin van Tergouw en Marvin van Velzen namens Nederland en Rusty-Jake Rodriguez, het broertje van Rowby-John Rodriguez, en Thomas Langer uit Oostenrijk. Justin en Marvin kwamen helaas met 4-2 te kort. Vervolgens mochten Lerena Rietbergen & Layla Brussel het opnemen tegen de Ierse Katie Sheldon/Amy Byrne deze werd met 4-1 gewonnen. Het lukte Justin van Tergouw niet om zijn singeltitel te prolongeren. Hij verloor in de finale met 2-1 in sets van de Engelse Jarred Cole. Emine Dursan uit Turkije won het meisjessingeltoernooi door de Hongaarse Vivien Czipo met 4-1 te verslaan, nadat ze in de halve finale Lerena Rietbergen met 3-0 had verslagen. Als toetje de jongensteamfinale die vol overtuiging naar Nederland ging met 9-5. Zodoende moesten de Engelse jongens genoegen nemen met zilver. Deze overwinning bezorgde de Nederlandse jongens ook het goud in het overall klassement. Ook bij de meisjes ging het goud in het overallklassement naar Nederland. Dit was de tweede keer dat zowel de jongens als de meisjes het overallklassement wonnen. De vorige keer was in 2005. Daarnaast is het Justin van Tergouw als tweede Nederlander (de eerste was Pieter Collijn, red.) gelukt om driemaal het overallklassement te winnen met het Nederlands jongensteam.

Dartfreakz.nl feliciteert Justin van Tergouw, Wessel Nijman, Marvin van Velzen, Levy Frauenfelder, Lerena Rietbergen, Layla Brussel, coaches Dick Bontekoe, Ira van der horst en (NDB) begeleider Rinus Loof-van Overmeeren met dit geweldige resultaat in Zweden.

Medaille overzicht team Nederland:
Brons: (2x) Wessel Nijman (single), Lerena Rietbergen (single)
Zilver: (2x) Van Tergouw & van Velzen (koppels), Justin van Tergouw (single)
Goud: (4x) Rietbergen & Brussel (koppels), jongensteam, overall meisjes, overall jongens

Hieronder het programma: 
Jongensteam halve finale
Oostenrijk – Nederland 3-9 
Nederland begint sterk. Justin van Tergouw, Marvin van Velzen en Wessel Nijman winnen allemaal hun leg. Zowel Justin als Marvin gooien een 180-er, Marvin versloeg Rusty-Jake Rodriguez, het broertje van Rowby-John Rodriguez. Levy Frauenfelder verloor helaas. Maar Nederland komt 3-1 voor. De tweede ronde van vier legs verloopt min of meer hetzelfde als de eerste ronde. Helaas komt Levy weer net te kort, maar Justin, Marvin en Wessel maken geen fout en brengen Nederland op 6-2. Ook in de derde sessie pakken Justin, Marvin en Wessel hun leg en brengen Nederland een overtuigende 9-3 zege. 

Schotland – Engeland 4-9
Engeland wist een 3-1 achterstand om te buigen in een 9-4 zege. 

Meisjes koppels halve finale
Rietbergen & Brussel (Nederland) – Dursan & Dogan (Turkije) 3-0
Layla mist 152 voor 1-0, maar Lerena maakt er in de herkansing alsnog 1-0 van. Uiteindelijk winnen Lerena en Layla met 3-0.

Czipo & Neumajer (Hongarije) – Sheldon & Byrne (Ierland)              1-3

11.30 uur jongens koppels halve finales
Van Tergouw & van Velzen (Nederland)  – Kay & Cole (Engeland) 3-2
Rodriguez & Langer (Oostenrijk) – Barry & Heffernan (Ierland) 3-1

Meisjes singles halve finales
Emine Dursan (Turkije) –  Lerena Rietbergen (Nederland) 3-0
Christina Schuler (Duitsland) – Vivien Czipo (Hongarije) 0-3

jongens singles halve finales
Jarred Cole (Engeland) – Jack Vincent (Engeland) 2-0 (setstanden onbekend)
Wessel Nijman (Nederland) – Justin van Tergouw (Nederland) 1-2 (0-2; 2-1; 0-2 )
Van Tergouw weet in het Nederlandse duel als eerste op voorsprong te komen met een break. De jonge Nederlander weet de break ook te verzilveren waardoor Wessel Nijman tegen een 0-2 achterstand aan kijkt. En Van Tergouw de eerste set pakt. 

Beide mannen krijgen niet hun beste spel op het bord in een onderling duel. Wessel Nijman weet de eerste leg van set twee naar zich toe te trekken en start met een maximale 180-score. Nijman weet door het pakken en er een wedstrijd van te maken door de tweede set met 2-1 te pakken.

In de beslissende set gooit Van Tergouw een 11-darter nadat hij de kans op een perfecte leg miste na een 180- en 177-score start. Op de achtste dart ging het mis voor de jonge Nederlander die wel de wedstrijd wist te winnen door set drie met 0-2 te winnen.

De finales
Jongenskoppels: Van Tergouw & van Velzen?(Nederland)  – Rodriguez & Langer (Oostenrijk) 2-4
De oranje tandem begon het duel om goud met de Oostenrijkers, na 15-darts staat Nederland op 80 maar Van Velzen krijgt deze niet uit waardoor Oostenrijk de leg in 16-darts afpakt. Rodriguez & Langer waren in leg twee ook goed op weg tot Van Tergouw een maximale gooide, wederom maakt Oranje het niet af en is het Langer die 0-2 maakt. In leg drie staan de Nederlanders na 12-darts op 16 maar Van Tergouw mist er drie. In de herkansing maakt Van Velzen het af nadat Rodriguez de leg niet uit kreeg. De vierde leg ging in 13-darts naar de Oostenrijkers, met de rug tegen de muur mag oranje geen fouten meer maken. Nederland maakt kon de vijfde leg in 13-darts afmaken maar ze miste, Rodriguez mist vervolgens twee matchdarts waarna Van Velzen 2-3 maakt. In de zesde leg maakt Rodriguez niet de zelfde fout als hij in 15-darts het goud binnen haalt voor Oostenrijk.

Meisjeskoppels: Rietbergen & Brussel ? (Nederland) – Sheldon/Byrne (Ierland) 4-1
Evenals bij de jongens mocht de oranje meisjes formatie ook deze finale beginnen, Rietbergen weet via dubbel 16 de leg te behouden en daarmee op 1-0 te komen. Ook in de tweede leg zijn Rietbergen en Brussel de sterkste, met Ierland nog 205 mist Rietbergen de eerste dubbels. Uiteindelijk weet oranje nadat zelfs Ierland nog dubbels miste wel 2-0 voor te komen. De derde leg gooit Lerena Rietbergen een mooie en belangrijke 97-finish voor de 3-0. Na een sterke vierde leg van beide koppels mist Brussel voor Nederland de eerste twee matchdarts ze zullen er in totaal 8 missen waardoor Ierland 3-1 maakt. Ook de vijfde leg is een prima leg waar nu wel de dubbel op tijd gevonden word,  48 word in twee darts door Rietbergen uitgegooid voor het eerste goud voor Nederland!

Jongenssingels:  Justin van Tergouw (Nederland)? – Jarred Cole (Engeland) 1-2 (1-3; 3-1; 1-3 )
Van Tergouw begint de jongens finale tegen de Engelse Cole, de openingsleg weet oranje te behouden. Van Tergouw mist kansen om Cole te breaken en begint aan leg drie. Ook deze leg weet Justin van Tergouw de dubbel niet te vinden waardoor Cole voor team England 2-1 voorkomt. De Brit gooit vervolgens een sterke leg maar Van Tergouw krijgt nog mogelijkheden die hij niet optimaal benut waardoor de eerste set met 3-1 naar Cole gaat.
Met een 15-darter begint Jarred Cole aan set twee, eindelijk weet de Nederlander in de tweede leg de dubbel wat makkelijker te vinden voor 1-1.  Met een 17-darter breakt Van Tergouw de Engelsman en begint leg vier waarin hij een 80-finish gooit voor de set.
In set drie komt het tot 1-1 waarna Van Tergouw de twintig mist om dubbel 16 over te laten, Cole profiteert en gooit 106 uit voor 2-1. De Brit gooit een sterke vierde leg en pakt 3-1 voor set drie en het goud. Justin van Tergouw word runner-up en pakt daarmee zilver in Zweden.

Meisjessingles: Emine Dursan (Turkije) – Vivien Czipo (Hongarije) 4-1

Jongensteams: Nederland ?- Engeland 9-5
Justin van Tergouw, Wessel Nijman, Marvin van Velzen en Levy Frauenfelder namen het op tegen team England. Met name in de begin was Nederland sterk en liep uit naar en 5-2 voorsprong. Team England wist zich goed terug te vechten tot 6-5 en doordat Wessel Nijman in de 12e leg de dubbel maar niet kon vinden was het bijna 6-6. Het lukte alsnog de dubbel te raken waardoor de voorsprong behouden bleef 7-5. De Needralndse leeuwen onder leiding van Dick Bontekoe gaven de voorsprong niet meer weg. Cole van team England kreeg in de 14e leg nog vele kansen om in de wedstrijd te blijven omdat Marvin van Velzen met de haven in zicht de dubbel maar niet gevonden kreeg, uiteindelijk weet van Velzen de winnende dubbel te vinden voor goud.

Klassement jongens tijdens finaledag
1. Nederland 141
2. Engeland 138
3. Oostenrijk 72
4. Schotland 69
5. Ierland 56

Klassement meisjes tijdens finaledag
1. Nederland 47
2. Turkije 42
3. Ierland 38
4. Hongarije 35
5. Engeland 33

Stream:
https://www.youtube.com/watch?v=ZyLYgB-0Ucs

Voor de liefhebbers zijn de halve finales van Nederland en de finale van het meisjeskoppeltoernooi terug te kijken op de Dartfreakz.nl Facebook met dank aan de Lerena Rietbergen Dart Page.

Foto’s: Evert Zomer 

Deel dit artikel met je vrienden

Gerelateerde onderwerpen

10 Jun -DT 11 en 12: Meikle en Evetts winnen, Van den Bergh runner-up

04 Jun -NJTK 'Schijf van 5’ en ‘De Bjusterbaarlike Pylkje Smiters' pakken goud

27 May -DT 7 en 8: Zonneveld en Nentjes finale, Zonneveld aan kop op OOM

20 May -Police Masters gewonnen door Kay Smeets en Levy Frauenfelder

08 May -Vooruitblik op EK Jeugd 2018 dat in juli in Turkije wordt gespeeld