Kanshebbers en outsiders voor de BDO wereldtitel op Lakeside! WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Kanshebbers en outsiders voor de BDO wereldtitel op Lakeside!

Kanshebbers en outsiders voor de BDO wereldtitel op Lakeside!

Vanaf zaterdag 6 januari is de Frimley Green voor de 40ste keer het decor voor het BDO Wereldkampioenschap. Wie zijn de favorieten voor de titel en wie de grootste outsiders?

Afgelopen jaar was het Glen Durrant die de Lakeside wist te winnen van Danny Noppert. Durrant zal dit jaar zijn titel willen prolongeren en is net zoals vorig jaar de grote favoriet om het toernooi opnieuw te winnen. Ook de Fries Danny Noppert neemt opnieuw deel aan de Lakeside en is een van de favorieten voor de titel.

Naast Danny Noppert doen er nog 10 Nederlanders aan Lakeside mee dit jaar. Richard Veenstra, Wesley Harms, Willem Mandigers, Jeffrey Sparidaans, Chris Landman en Derk Telnekes zullen proberen bij de heren de titel te pakken.

Bij de vrouwen komen Anca Zijlstra, Aileen de Graaf en Sharon Prins in actie en doen een gooi om de Wereldtitel te winnen.

In de jeugdfinale staat ook een Nederlander. Justin van Tergouw gaat op 11 januari zijn Wereldtitel proberen te prolongeren tegen Killian Hefferman.

Dit jaar wordt het toernooi maar liefst voor de 40ste keer gespeeld. De eerste winnaar was Leighton Rees in 1978. Ook Phil Taylor wist twee van zijn 16 Wereldtitels te winnen op Lakeside. In 1990 debuteerde Taylor en wist Eric Bristow te verslaan in de finale.

Bookmakers

Op het BDO WK van 2018 is ook weer geld op in te zetten. Mr Green (Bookmaker) heeft al vast een lijstje met top favorieten gemaakt: (Voor elke euro die je op de speler inzet krijg je het vetgedrukte bedrag terug).

  1. Glen Durrant: 2.25
  2. Danny Noppert: 8.00
  3. Scott Mitchell: 11.00
  4. Cameron Menzies: 15.00
  5. Jamie Hughes: 15.00
  6. Mark McGeeney: 19.00

Favorieten

Zoals bij de bookmaker al is te zien is Glen Durrant die grote favoriet en heeft ook de meeste kans om het toernooi opnieuw te winnen, maar er zal ongetwijfeld druk bij de Engelsman opspelen. Want na de Grand Slam of Darts in november 2017 vertelde 'Duzza' dat hij graag naar de PDC wou gaan. Maar in de contracten die Durrant had getekend bij de BDO, staat dat je Lakeside wint er het jaar erop verplicht bent om je titel te verdedigen. Dus als Durrant er op 14 januari opnieuw met de volle buit vandoor gaat, zal hij nog niet kunnen overstappen naar de PDC. Vorig jaar werd Durrant zijn Lakeside sprookje al bijna gestopt door Paul Hogan die angstaanjagend dichtbij 'Duzza' kwam.

Ook Danny Noppert is een grote kanshebber voor de titel. Begin december wist 'Noppie' in Hotel Zuiderduin zijn eerste televisie titel te winnen, waardoor hij zeker weer een grote kans heeft om ver te komen op Lakeside. Wat wel opmerkelijk is dat Noppert al in de voorronde moet gaan starten. Dat komt doordat hij op het moment dat het deelnemersveld bekend werd niet in de top 24 van de BDO Wereldranking stond.

De nummer 1 van de wereld bij de BDO is Mark Mark McGeeney. Hij wist onder andere in februari afgelopen jaar de Dutch Open te winnen. Dan zou je denken dat McGeeney wel in de top 3 bij de bookmakers zou staan maar dat is niet zo. Hij staat daar slechts zesde. Dat komt doordat hij op hele belangrijke televisie toernooien niet goed genoeg presteert. Zo moest 'Gladiator' zijn eerste plek op de BDO Ranking waarmaken op de Grand Slam of Darts afgelopen november, maar stelde diep teleur en kwam de poulefase niet door. Ook op de Finder Darts Master speelde de Engelsman niet goed. Maar als McGeeney zijn normale niveau kan halen wat hij ook op de Dutch Open liet zien, kan hij zeker een kanshebber zijn voor de titel.

Dit jaar zal ook Martin Adams weer deelnemen aan de Lakeside. De driemaal winnaar van de Lakeside is goed herstelt van zijn prostaatkanker en is momenteel weer goed in vorm. Dat was onder andere te zien op de Finder Darts Masters waar hij erg goede partijen wist te winnen. Helaas voor 'Wolfie' wist hij daar de poule niet dor te komen, want hij had een net iets te laag gemiddelde. De 61-jarige Engelsman zal dit jaar voor de 25 keer deelnemen aan het BDO Wereldkampioenschap. Ook Adams behoort tot de favorieten, want als hij zijn gewone spel kan laten zien (wat meestal rond de 95 gemiddeld ligt) heeft hij zeker kans voor zijn vierde titel in Frimley Green.

Ook Scott Mitchell, Cameron Menzies en Jamie Hughes staan hoog in het lijstje met favorieten, want zij hebben afgelopen jaar goed gepresteerd op het BDO circuit.

Outsiders

De speler die de Finder Darts Masters finale wist te halen, Jim Williams, is ongetwijfeld een speler om rekening mee te houden dit jaar op Lakeside. Tot de Finder Darts Master aan toe wist hij nog niet zijn allerbeste spel te laten zien op de grote podia, maar misschien heeft hij die 'angst' nu wel doorbroken en zal hij dit BDO Wereldkampioenschap weer schitteren.

Ook Darryl Fitton is een speler die je niet zo even aan de kant hebt gezet. Vorig jaar haalde hij de halve finale en als hij dit jaar weer zo speelt zal hij ook zeker weer een halve finale kunnen halen. Of misschien nog wel beter!

Dan hebben we Ross Montgomery ook nog. Altijd een goede speler en houd wel van een uitdaging. De Schot stond afgelopen november ook op de Grand Slam of Darts en zat in een erg sterke poule, maar wist helaas net niet de poulefase te overleven. 'The Boss' stond dit jaar ook in de Dutch Open finale en zo behaalde de Schot nog meer goede resultaten, waardoor hij als vijfde geplaatst is.

Scott Waites is ook een speler om niet af te schrijven. Hij weet zich voor Lakeside altijd iets meer te motiveren dan dat hij voor andere toernooien doet. De tweemaal winnaar is dus zeker een speler om rekening mee te houden, want hij is in staat om iedereen te verslaan.

Dan als laatst is natuurlijk ook Wesley Harms een grote outsider voor de titel. Hij wist al een aantal goede prestaties neer te zetten in zijn voorgaande jaren op het decor van Lakeside, maar het toernooi winnen was nog nooit gelukt. Zal hij dat dit jaar dan misschien doen?

Live kijken

Net zoals in 2017 is de Lakeside te volgen op Channel 4 en op BT Sports. Het contract met de BBC liep in 2016 af en de BDO vond een nieuwe partner in het Engelse Channel 4. Deze Britse televisiezender heeft in ieder geval t/m 2019 de uitzendrechten voor het Lakeside WK Darts. Heb je de beschikking over deze kanalen niet, dan kun je altijd nog via youtube.com de verwachtte livestream bekijken.

Door: Marcel Bus

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws