Lakeside 2018 dag 2 avond: matige avond voor Nederland WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Lakeside 2018 dag 2 avond: matige avond voor Nederland

Oranje-avond op Lakeside heeft niet gebracht wat dartsminnend Nederland wellicht had gehoopt. Bij de heren ging alleen Derk Telnekes door, maar dat kwam omdat hij van een andere Nederlander wist te winnen: Chris Landman. Door zijn overwinning weet hij zich verzekerd van deelname aan het hoofdtoernooi. Voor Jeffrey Sparidaans was dit helaas niet haalbaar, hij verloor afgetekend van de Zweed Dennis Nilsson: 3-0. Het slotstuk van de avond bracht Wesley Harms aan de oche, maar hij kon niet brengen wat hij in voorgaande edities wel wist te brengen. Hij verloor namelijk van Wayne Warren, die voornamelijk scorend een klasse apart was. Bij de vrouwen stond vanavond ook een Nederlandse aan de oche, en dat werd een stuk succesvoller. Sharon Prins won namelijk met 2-0 in sets van haar opponente Maria O'Brien. Lees hieronder de uitgebreide wedstrijdverslagen terug. De wedstrijden zijn live te volgen via de livestreams op en via onderstaand YouTube-kanaal. Dennis Nilsson - (Voorronde) - Maria O'Brien - (Voorronde) - Wayne Warren

Dennis Nilsson - Jeffrey Sparidaans 3-0

3-0 3-2 3-0

Sparidaans mag aan de wedstrijd beginnen, maar hij is de imposante Zweed al snel kwijt in zijn eigen leg. Nilsson komt op als eerste op een finish van 140 en gooit deze ook gelijk knap uit. De leg daarop gaat het gelijk op, maar versnelt Nilsson op het juiste moment met een 180'er waardoor hij op 80 uitkomt. Sparidaans mag op 156 nog een klein beetje hopen dat de Zweed dit mist, maar hij gooit zijn dubbels tot dusver makkelijk: 2-0 in de eerste set voor Nilsson. Ook in de derde leg komt Sparidaans al snel in de problemen omdat hij minder scoort dan Nilsson. Nilsson mag aanleggen om 54 uit te gooien voor de eerste set en ook nu faalt hij niet op de dubbels: single 18 - dubbel 18 en de eerste set is overtuigend binnen voor The Ironman.

Ook na de pauze lijkt er maar weinig te lukken bij Sparidaans. Waar Nilsson bijna iedere beurt minimaal een tripel raakt, raakt Sparidaans sporadisch de tripels. Zo weet Nilsson gemakkelijk zijn eigen leg te winnen door als enige op een finish te komen in de eerste leg van set 2. De tweede leg begint Sparidaans eindelijk te scoren en loopt daardoor al snel weg bij Nilsson. Sparidaans krijgt voor het eerst pijlen op de dubbels deze wedstrijd en bij de tweede pijl is het raak. Door het gooien van dubbel 8 staat de Nederlander eindelijk op het scoreformulier. De derde leg gaat in het begin gelijk op en er liggen kansen voor Sparidaans. Hij slaat echter niet toe en Nilsson loopt wederom makkelijk weg bij de jonge Brabander en krijgt zes pijlen om 81 uit te gooien. Bij de derde pijl op dubbel 18 is het raak: 2-1 voor de kale Zweed. De leg daarop weet Sparidaans gemakkelijk zijn eigen leg te behouden door goed te scoren. Daardoor volgt er een spannende vijfde leg die Nilsson mag beginnen. De heren blijven elkaar aardig bij in deze leg, maar het is Nilsson die als eerste op een finish komt van 77 en daar heeft hij maar twee pijlen voor nodig. 2-0 in sets voor Nilsson.

De derde set wordt begonnen door Sparidaans, maar wederom komt de Nederlander al snel in de problemen door simpelweg niet goed genoeg te scoren. Zijn het de zenuwen?
Sparidaans gooit 124 niet uit, waarna Nilsson er wel met de leg vandoor gaat. De leg daarop gaat gemakkelijk naar Nilsson en daardoor heeft de Zweed nog maar een leg nodig om de wedstrijd te beslissen. Als Sparidaans vervolgens ruim mist op tops voor een Shanghai finish gooit Nilsson de partij in het slot door zijn eerste wedstrijdpijl direct raak te gooien. Zo komt er al snel een einde aan de droom van Sparidaans, die wellicht op meer had gehoopt vandaag. Helaas voor hem zat het er niet in en was Nilsson vandaag onverbiddelijk op de dubbels.

Sharon Prins - Maria O'Brien
3-1 3-2

De eerste set (begonnen door O'Brien gaat gelijk op en beide dames weten hun eerste leg te winnen door hun eerste pijl op de dubbel te gooien. In de derde leg loopt Prins weg bij O'Brien en komt als eerste op een finish. Ze mist echter twee pijlen op tops. Als O'Brien vervolgens ook twee pijlen mist voor de finish gooit Prins dubbel 8 wel uit voor de break. De leg daarop mag Prins gooien voor de set, maar O'Brien neemt al snel het initiatief over. De Britse mist echter vier pijlen op dubbel 5 waarna Prins haar derde pijl voor de set wel raak gooit.

Na de pauze mag Prins aan de set beginnen, maar dat doet ze bijzonder slecht. Ze scoort erg mager en geeft de leg weg aan O'Brien, die na 6 gemiste pijlen op de dubbels eindelijk weer eens raak gooit. De leg daarop komt ze goed terug door wel de tripels te gooien en bij haar tweede pijl op een dubbel brengt ze de stand weer in evenwicht: 1-1.
Vervolgens weet Prins haar leg te behouden door tops uit te gooien. Dit was ook wel nodig, want ook O'Brien stond op een finish. In de vierde leg gebeurt er iets opmerkelijks; na een bouncer van Prins is haar pijl even spoorloos. Die is achter het decor gevallen. Als de caller haar pijl heeft gevonden komt O'Brien aan de oche en gooit bijna 160 uit. Ze mist op tops, maar mag even later terugkomen en dit keer faalt ze niet, 2-2. De vijfde leg mag Prins beginnen en als ze die wint, dan wint ze ook de wedstrijd. Ze piekt op het juiste moment, want ze loopt snel weg bij haar tegenstandster. Bij haar tweede wedstrijdpijl (tops) is het vervolgens raak en zo gaat Prins door naar de tweede ronde.

Chris Landman - Derk Telnekes

2-3 2-3 2-3

Landman mag het Nederlandse onderonsje aftrappen, maar geeft gelijk de eerste leg weg in een wat ongemakkelijk begin van beide heren. Hij mist pijlen op de dubbel, waarna Telnekes er met de leg vandoor gaat. Als Landman in de tweede leg twee pijlen mist om terug te breken is het voor Telnekes wel raak bij zijn derde pijl en komt zo op 2-0 in de set van Telnekes. Zijn eigen leg weet Landman vervolgens makkelijk binnen te halen. Als Landman vervolgens 3 pijlen mist voor de set is het Telnekes die terug breekt en er met de leg vandoor gaat. Zo staat het 2-2 en ligt het initiatief weer bij Telnekes. Het initiatief geeft Young Dirk ook niet meer weg, want hij loopt al snel weg bij Landman en zo wint Telnekes knap de eerste set ondanks een 2-0 achterstand.

Landman begint de tweede set goed en gooit50 uit. Telnekes wint vervolgens zijn eigen leg door 53 uit te gooien met twee pijlen. De derde leg geeft eindelijk het nodige vuurwerk. Beide spelers blijven dicht bij elkaar in de buurt, maar Telnekes mag als eerste gooien voor de leg. Hij weet een knappe 122 uit te gooien en breekt daarmee Landman. Als Telnekes vervolgens 2 pijlen mist in zijn eigen leg voor de set breekt Landman terug door dubbel 12 uit te gooien. Zo krijgen we in deze set wederom een beslissende leg. Telnekes lijkt echter niet van slag van zijn missers, want hij bouwt al snel een ruime voorsprong op. Hij mist wederom een pijl op dubbel 8 voor de set als hij 136 niet uitgooit, maar hij mag terugkomen voor de set omdat Landman 133 niet uitgooit. Bij zijn derde pijl voor de set deze leg is het dan eindelijk raak: 2-0 in sets voor Young Dirk!

In de eerste twee legs van de derde set breken beide spelers elkaar zonder erg goed te gooien, waarna Telnekes wel zijn eigen leg weet te behouden. Landman moet daardoor zijn eigen leg houden en doet dit ook 2-2. Wéér een beslissende leg dus in deze derde set! Telnekes heeft het voordeel dat hij mag beginnen aan deze leg, maar dat zegt deze wedstrijd niet zo veel. Landman begint goed aan de leg, maar door een paar puike scores van Telnekes en een paar magere beurten van Landman, mag Telnekes aanleggen voor de wedstrijd. Hij mist op zijn favoriete dubbel 18, maar op dubbel 9 is het daarna wel raak. Zo wint Telnekes de wedstrijd, zij het wat geflatteerd, met 3-0 in sets.

Wesley Harms - Wayne Warren
2-3 3-0 2-3 1-3

Ook in de laatste wedstrijd van de avond verschijnt er een Nederlander aan de oche, namelijk outsider Wesley Harms. Harms begint aan de wedstrijd, maar Warren geeft gelijk een signaal door 180 te gooien. Als Warren de beurt daarop twee bouncers heeft lijkt Harms toch zijn leg te kunnen behouden, maar hij mist een pijl op tops. Warren mag dan terugkomen voor 61 en die gooit hij uit. Zo weet de Welshman Harms direct te breken. Harms laat zich echter niet van zijn stuk brengen door Warren terug te brengen, mede omdat Warren een pijl op tops mistte. Als Harms 81 uitgooit in leg 3 komt hij voor het eerst op voorsprong deze wedstrijd. Warren komt weer op gelijke hoogte door een erg overtuigende leg, en dus komt er een beslissende vijfde leg. Harms mag deze beginnen, maar het is Warren die het initiatief pakt door goede scores te gooien. Als Harms 141 niet uitgooit, weet Warren 36 wel uit te gooien en zo pakt hij de eerste set. De set die door Harms is begonnen.

Harms komt in set 2 goed uit de startblokken door Warren te breken, nadat hij 83 heeft gemist om zijn leg te behouden. Harms wint vervolgens gemakkelijk zijn eigen leg door tops uit te gooien en komt op een comfortabele 2-0 voorsprong in de set van Warren. Warren lijkt vervolgens zijn eigen leg door een paar prima scores, en de fanatieke support van zijn aanhang, te winnen. Maar hij mist te veel pijlen op zijn dubbels waardoor Harms er met de leg én de set er vandoor gaat. 3-0

Harms mag de derde set beginnen, maar weer wordt er vroeg gebroken in een set want het is Warren die 66 uitgooit en op voorsprong komt. Warren wint daarna zijn eigen leg en zo staat er aardig wat druk op bij Harms om deze set nog te winnen. Van druk lijkt hij echter geen last te hebben, want hij wint met overtuiging zijn eigen leg. 2-1. Nu moet hij echter Warren nog een keer breken om zijn eigens set te behouden. En dat lukt hem! Door een paar goede beurten waarin hij de tripels makkelijk raakt en knappe 64 finish die hij met twee pijlen gooit komt Harms terug tot 2-2. In de vijfde leg loopt Harms uit op Warren en krijgt drie pijlen voor de set. Hij mist ze echter alle drie en Warren mag terugkomen voor 101... en hij gooit het wel uit! Wat een domper voor de Nederlander. Kan hij hier nog van terug komen?

Warren komt in set 4 op een 1-0 voorsprong en als hij in de tweede leg, begonnen door Harms, drie pijlen op de dubbel krijgt lijkt het klaar. Warren mist ze echter alle drie en Harms doet wat Warren even daarvoor deed: 101 uitgooien. Warren lijkt er niet mee te zitten, want hij haalt makkelijk zijn eigen leg binnen. Hij heeft nu nog maar een leg nodig om de wedstrijd te winnen. Harms begint de vierde leg om in de wedstrijd te blijven, maar hij gooit juist op dit moment een erg matige leg waardoor Warren als eerste op een dubbel komt. Bij de eerste wedstrijdpijl (D16) is het gelijk raak voor Warren en dat mag iedereen weten. Zo komt er vroeg een einde aan het toernooi voor Wesley Harms, vorig jaar nog kwartfinalist. 1-3 voor Warren