Lakeside dag 3 avond: Moeizame overwinningen voor 'grote namen' WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Lakeside dag 3 avond: Moeizame overwinningen voor 'grote namen'

Gisterenavond hadden we een oranje avond met 5 Nederlanders in actie en maandagavond werd er één voor de Belgen. De Belg Andy Baetens nam het op tegen de Engelsman Scott Baker. Nat beide heren twee sets hadden gewonnen moest de vijfde set de beslissing brengen. De Belg, als twaalfde geplaatst kreeg in de eerste leg meerdere darts om gelijk een tik uit te delen, verzuimde dit en kwam met 1-0 achter. Vervolgens gingen zijn dubbels meer en meer lopen en was één leg verwijderd van de winst. Baker knokte zich terug in de wedstrijd en het zag er even naar uit dat we naar een beslissende 11e leg zouden gaan. Baetens vond het op een gegeven moment wel leuk geweest, ging even op het gaspedaal staan en won moeizaam.

Daarnaast zag we Vicky Pruim spelen tegen Trina Gulliver. Pruim, van oorsprong Belgische, maar nu uitkomend voor Zweden pakte brutaal de eerste set af van Trina. 'The Goldon Girl' was op tijd wakker en liet zien waarom ze dit toernooi tien keer had gewonnen. Zonder ook maar een moment in gevaar te komen wist ze de partij om te draaien en plaatste ze zich voor de volgende ronde.

De twee landgenoten, Dean Reynolds en Chris Harris namen het vervolgens tegen elkaar. In een 'Welsh' onderonsje kwam de overwinning van Reynolds nooit echt in gevaar. Hij verloor een setje, maar dat was slechts voor de statistieken. Darryl Fitton sloot de avond af tegen Justin Thompson. Het zou een rare wedstrijd worden. De eerste vier sets gingen om en om zonder dat de 'verliezer'ook maar een set wist te pakken. Dus moest een vijfde set de beslissing brengen. De Australiër wist het 'The Dazzler' nog moeilijk te maken, maar Fitton gooide in de zesde leg een 170 finish uit waardoor hij zich moeizaam plaatste voor de volgende ronde.

Het volledig speelprogramma is hieronder te bekijken.

Livestream
Het toernooi wordt live uitgezonden op Channel 4 ('s middags) en BT Sport ('s avonds) en voor de Nederlanders die deze zenders niet ontvangen hebben we een overzicht van livestreams geplaatst in dit overzicht.

Maandag 8 januari 2018
Avondsessie (vanaf 20:00 uur)

Andy Baetens (BEL) - Scott Baker (ENG) 3-2 (1-3 , 3-1 , 3-1 , 0-3 , 5-3)
De eerste wedstrijd van de avond ging tussen de als dertiende geplaatste Belg Andy Baetens en de ongeplaatste Engelsman Scott Baker. In de eerste twee legs van de eerste leg 'hielden' beide heren hun leg waarna de Engelsman de eerste break plaatste. Vervolgens liep Baetens uit naar een riante voorsprong in de vierde leg, kreeg meerdere darts om er een beslissende leg uit te halen maar faalde opzichtig. Baker bleef daarna angstig koel en hengelde de eerste set binnen met 3-1. In de tweede set ging het 1-1 in legs gelijk op. Daarna plaatste de winnaar van het Winmau Belgium Masters dartstoernooi de eerste break in de derde leg. Dit keer wist hij zijn niveau vast te houden en zorgde hij ervoor dat hij nu naast de Engelsman kwam te staan in sets. In de derde set precies hetzelfde verhaal. De eerste twee legs gingen met de darts mee. Daarna was het de dertiende geplaatste Belg die de eerste break plaatset en als dan Baker in de vierde leg meerdere darts liet liggen om een vijfde leg te gaan spelen, snoepte Andy de vierde leg van hem af en kwam daarmee voor het eerst op voorsprong.

Maar dat het soms raak kan lopen in de sportwereld bewees de vierde set. Opeens leek de winnaar van het Winmau Belgium Masters dartstoernooi het kwijt te zijn en kreeg de Engelsman de bekende vleugeltjes. Vrij en onbevangen gooide hij zich naar de beslissende vijfde set. In de beslissende vijfde set schoot de Belg uit de startblokken en kreeg de mogelijkheid om rustig aan te leggen om de eerste leg binnen te halen. Het onmogelijke gebeurde echter, hij miste keer en keer en zette daardoor de deur open voor de Engelsman. Baker wist wel raad met het cadeautje en nam de leiding. In de twee daaropvolgende legs was de Belg scorend beter en lieten zijn dubbels hem deze keer niet de in de steek. Met nog één leg verwijderd van de zege was het echter de Engelsman die zich terug wist te vechten tot 2-2. Het ging tot 3-3 gelijk op, waarna de Belg even zijn spierballen liet zien. Hij kwam 4-3 voor en leek op weg naar een negendarter. Het werd uiteindelijk een twaalfdarter waarmee de partij uiterst moeizaam binnen wist te slepen.

Trina Gulliver (ENG) - Vicky Pruim (BEL) 2-1 (2-3 , 3-1 3-0)
De avond werd vervolgd met een wedstrijd in het vrouwentoernooi. De wedstrijd tussen Trina Gulliver en Vicky Pruim is een herhaling uit 2002 toen Pruim met 2-1 verloor van de 'Golden Girl.' Beide dames lieten zien dat ze goed kunnen darten en de eerste set werd beslist in de vijfde leg. Pruim, die inmiddels uitkomt voor Zweden was scorend iets beter dan de Engelse en hield haar zenuwen onder bedwang als ze ging aanleggen om de eerste set binnen te halen en dat deed ze koeltjes. Een stunt leek in de maak, alleen de tienvoudig wereldkampioen leek daarna toch even uit een ander vaatje te gaan tappen. Wilde even laten zien waarom zij de beste vrouwelijke dartspeelster is en zonder dat de aanwezige toeschouwers het door hadden stond er een 2-1 overwinning op het bord voor de Engelse.

Dean Reynolds (WAL) - Chris Harris (WAL) 3-1 (3-1 , 3-1 , 1-3 , 3-0)
De derde wedstrijd van de dag was een Welsh onderonsje. Of te wel beide heren kwamen uit Wales en kenden elkaar zeer goed. De als twaalfde geplaatste Reynolds doet voor de derde keer op de WK terwijl zijn landgenoot Harris debuteerde. Van een echt spannende wedstrijd was nooit echt spraken. De ervaren Reynolds liep snel en gemakkelijk uit naar een 2-0 voorsprong in sets, maar liet de touwtjes iets vieren. Harris, pakte daardoor heel brutaal de derde set en even kon hij dromen van een vijfde beslissende set. Maar daar dacht Reynolds toch anders over, ging even op het gaspedaal staat en zorgde ervoor dat Harris al vrij snel zijn stoute plannen weer in de kast kon opbergen. Een vrij simpele 3-0 zorgde ervoor dat Reyenolds door gaat naar de volgende ronde.

Darryl Fitton (ENG) - Justin Thompson (AUS) 3-2 (3-0 , 0-3 , 3-0 , 0-3 , 4-2)
De laatste partij van de avond zou een rare wedstrijd blijken. 'The Dazzler' staat wel hoger op de wereldranglijst, maar wist dit toernooi nog nooit te winnen dus op papier zou hij deze wedstrijd 'wel even winnen.' Dat de Australiër Thompson voor een stunt zou kunnen zorgen had niemand gedacht, maar toen de wedstrijd een beslissende vijfde set inging, moest er toch wel even rekening gehouden worden met een stunt. Fitton kon moeilijk van zijn tegenstander afkomen, kwam 3-2 voor in de vijfde set en kreeg op 170 de mogelijkheid om de partij uit te gooien. Dit deed hij in stijl waardoor hij zich met plaatste voor de volgende ronde.