Lakeside dag 7 middag: Waites en Durrant door, Dobromyslova finale WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Lakeside dag 7 middag: Waites en Durrant door, Dobromyslova finale

In Frimley Green zijn vanmiddag twee kwartfinales van het BDO WK gespeeld, en één halve finale van het BDO WK voor vrouwen. De belg Andy Baetens kwam in de eerste wedstrijd op een ruime voorsprong tegen Scott Waites, maar Waites kwam hierna terug en hij won alsnog de wedstrijd met 5-4. Hierna werd er een halve finale gespeeld van het WK voor vrouwen, die overtuigend gewonnen werd door Anastasia Dobromyslova, die met 2-0 won van Trina Gulliver. Hierna moest regerend kampioen Glen Durrant tegen Jim Williams spelen, dit was een zeer interessante wedstrijd, omdat Durrant zijn carrière van deze wedstrijd af liet hangen. Als hij deze wedstrijd zou verliezen zou hij naar de PDC gaan, anders bleef hij bij de BDO voor de rest van zijn carrière. Williams kwam snel op voorsprong, maar uiteindelijk wist Durrant toch nog de wedstrijd naar zich toe te trekken en won hij met 5-4, Durrant is dus naar de halve finale en blijft bij de BDO.
Livestream
Het toernooi wordt live uitgezonden op Channel 4 ('s middags) en BT Sport ('s avonds) en voor de Nederlanders die deze zenders niet ontvangen hebben we een overzicht van livestreams geplaatst in dit overzicht.

Vrijdag 12 januari
Middagsessie (vanaf 14:00 uur)
Scott Waites (92.77)
5-4 Andy Baetens (91.86)

Andy Baetens mag aan de wedstrijd beginnen. In de eerste leg gooit hij een 180 en loopt zo vooruit op Waites, en doordat Waites nog geen finish heeft komt Andy Baetens voor met 1-0. In de tweede leg kan Baetens zijn leg goed wegzetten, maar Waites zet hem ook goed weg. Toch trekt Baetens aan het langste eind en pakt de break, en komt op 2-0 voorsprong. In de derde leg gooit Waites zijn eerste 180. Baetens gooit zijn tweede direct er achteraan. Hij zet hem via zijn maximum weg op dubbel 14 en gooit deze ook met zijn eerste pijl, Baetens pakt dus de eerste set.

Waites mag aan de tweede set beginnen. Baetens krijgt drie pijlen op dubbel 10, maar hij heeft er maar eentje nodig. Zijn eerste pijl gaat erin en hij breakt weer gelijk Waites. Hij verzilvert zijn break ook, en hij heeft dus nog maar één leg nodig voor de volgende set. Scott Waites krijgt in de derde leg weer kansen maar hij mist zijn dubbel. Hierdoor kan Baetens terugkomen en via dubbel 10 pakt hij de tweede set.

Baetens begint de derde set, hij behoudt ook zijn eerste leg waardoor hij zijn voorsprong weer vergroot. De tweede leg krijgt Waites zijn derde kans voor een leg en deze pakt hij dan ook eindelijk, het is 1-1. Waites gooit in de derde leg een 177. Hij krijgt 3 pijlen voor een dubbel maar pakt ze niet. Ook Baetens lukt het niet om een dubbel te raken. Nadat beide spelers 2 beurten geen dubbel raakten gooit Waites dubbel 5 en pakt de voorsprong in deze set. Het is 2-1. In de vierde leg gooit Waites een 180, waardoor hij als eerst op een finish komt. Waites krijgt twee pijlen voor dubbel 16 maar gooit hem niet. Baetens staat echter niet op een finish. Waites gooit hierna zichzelf kapot, waardoor Baetens toch nog een kans krijgt, maar hij had een bouncer. Hierna weet Waites dan toch de leg te pakken en dus ook gelijk de set, het is 1-2.

Scott Waites begint aan de vierde set. Hij is ook de eerste op een finish, en via een snooker shot, oftewel een 147 finish pakt hij de eerste leg. Waites gooit een 180 in de tweede leg, maar Baetens stond al op een dubbel en had hier één pijl voor nodig, waardoor de stand weer gelijk is. Waites krijgt meerdere kansen op een dubbel maar gooit hem niet, waardoor Baetens hem breakt en op voorsprong komt. het is 1-2. Baetens is de eerste die kansen krijgt maar gooit hem niet, Waites moet 125 gooien maar mist de bull, waardoor hij niet uit kan. Baetens krijgt dus nog kansen en pakt deze ook, waardoor hij de vierde set pakt. Het is 1-3.

Baetens mag de vijfde set beginnen. Waites gooit gelijk een 180 in de eerste leg. Baetens pakt echter de eerste leg, via dubbel 3 vergroot hij nogmaals zijn voorsprong. In de tweede leg gooit Waites weer een 180. Baetens gooit een 116 finish, breakt Waites en vergroot dus weer zijn voorsprong. Baetens krijgt als eerst kansen op een dubbel in de derde leg. Maar alle drie de pijlen gaan er niet in. Waites lukt het niet om Shanghai 20 te gooien waardoor Baetens weer kansen krijgt, maar ze weer niet gooit. Uiteindelijk neemt Waites dan het initiatief en via dubbel 5 breakt hij terug. Het is 1-2. Waites verzilvert zijn break, via een 107 finish maakt hij de gelijkmaker. Baetens begint de vijfde leg met een 180, en Waites doet precies hetzelfde. Baetens krijgt twee pijlen voor de vijfde set, maar hij raakt ze niet. Ook Waites heeft weer 'double trouble' en Baetens kan dus terugkomen. Zijn zesde pijl gaat er dan eindelijk in, Baetens is dus nog maar één set verwijdert van de halve finale.

Waites begint de zesde set. Baetens had pecht met een bouncer, maar herstelde goed door daarna een 180 te gooien. Baetens gooit er zelfs nog eentje achteraan. Hij weet echter weer geen dubbel te raken, waardoor Waites weer een kans krijgt. Deze kans pakt Waites dan ook, en het is 1-0. In de tweede leg gooit Baetens een 180. Baetens pakt de tweede leg, via dubbel 18 maakt hij de stand weer gelijk. Waites gooit via de bullseye een 84 finish en pakt zo de derde leg. Het is 2-1. In de vierde leg begint Waites met een 180. Baetens heeft pech, hij raakt een andere pijl en zo blijft er nog maar één pijl in het bord zitten. Waites krijgt twee pijlen op dubbel 6, en zijn tweede gaat er in en hij pakt dus de set, waardoor de stand 2-4 in sets is.

Andy Baetens mag aan de zevende set beginnen. Baetens is ook de eerste op een finish, terwijl Waites ver achterblijft. Hij gooit echter zijn dubbel niet. In de volgende beurt wel, waardoor Baetens de eerste leg pakt. Baetens gooit in de tweede leg een 180. Waites antwoord daarop met ook een maximumscore. Waites mist tops en is duidelijk gefrustreerd. Uiteindelijk wil dubbel 10 er wel in, waardoor het 1-1 is. Waites loopt in de derde leg wat achter op Baetens, maar via een 180 haalt hij hem in en komt als eerste op een finish. Hij finisht echter niet, maar Baetens raakt zijn dubbels ook niet. Uiteindelijk pakt Waites de derde leg, en komt dus op voorsprong. Baetens had kans op een 161 finish maar miste de bull. Waites kan echter ook niet uit, en hierdoor pakt Baetens de leg, en is dus nog maar één leg verwijdert van de halve finale. Waites gooit in de vijfde leg een 180. Waites is ook de eerste die pijlen op een dubbel krijgt, maar mist hem. Baetens krijgt twee pijlen op een dubbel, maar gooit ze ook niet. Uiteindelijk pakt Waites de set, en het is 3-4.

Waites mag aan de achtste set beginnen. Hij is ook de eerste die kansen op een dubbel krijgt, en via dubbel 16 pakt hij de eerste leg. Waites pakt ook de tweede leg, via dubbel 16 breakt hij Baetens. Ook de derde leg pakt Waites, het is 4-4 en het gaat dus naar een beslissende set.

Andy Baetens mag de laatste set beginnen. Waites krijgt als eerste kansen op een dubbel, hij gaat voor tops maar raakt hem ver eronder. Dubbel 10 gaat makkelijker, de tweede pijl zit erin en hij heeft dus voor het eerst deze wedstrijd de leiding. Waites gooit in de tweede leg een 180. Hij krijgt ook een paar kansen op een dubbel maar raakt ze niet, waardoor Baetens terugkomt en de stand weer gelijk maak. Het is 1-1. In de derde leg gooit Waites weer een maximumscore. Baetens krijgt kansen op de voorsprong maar mist op een millimeer de bullseye. Waites krijgt ook twee pijlen voor een dubbel maar mist hem net. Baetens komt hierdoor terug en pakt de voorsprong, hij is nog maar één leg verwijderd van de halve finale. Baetens krijgt een matchdart in de vierde leg, maar hij mist tops. Waites krijgt ook kansen maar verspeeld ze. Baetens mist weer 3 pijlen op zijn dubbels, en daardoor pakt Waites de leg, het is 2-2 en we krijgen dus nog een paar legs extra. Waites gooit in de vijfde leg een 180 en zet hem goed weg, en Waites pakt de vijfde leg met maar één pijl voor zijn dubbel. Het is 3-2. Waites zet de zesde leg goed weg, en kan voor de wedstrijd gaan gooien. Zijn tweede pijl op de dubbel gaat erin, en Waites pakt na een waanzinnige comeback de wedstrijd en is door naar de halve finale.

Trina Gulliver (76.73) 0-2 Anastasia Dobromyslova (84.78)

Dobromyslova mag de wedstrijd beginnen, en is ook degene die als eerst op een finish komt. Ze pakt ook direct de eerste leg en komt dus op een voorsprong. Gulliver gooit in de tweede leg de eerste 180 van de wedstrijd. Dobromyslova kan Gulliver breaken maar mist de grote 20, waardoor Gulliver terug kan komen, en via dubbel 4 doet ze dit ook, waardoor het weer gelijk is. In de derde leg is Gulliver de eerste op een finish maar gooit hem niet, wel zet ze hem weg. Ook Dobromyslova kan niet uit en moet hem dus wegzetten. Gulliver breakt via dubbel 7 Dobromyslova en het is 2-1. Dobromyslova is de eerste op een finish, ze kon een shanghai 20 gooien maar miste tops. Gulliver miste een triple en moest de leg dus wegzetten, waardoor Dobromyslova terug kan komen en dit doet ze dan ook, het is 2-2. Gulliver kan via dubbel 8 de set pakken maar raakt hem niet. Dobromyslova pakt daardoor de set via dubbel 14, het is 0-1.

Trina Gulliver mag aan de tweede set beginnen. Gulliver komt als eert op een finish, maar ze zit behoorlijk naast de triple 17. Dobromyslova kan dus terugkomen, maar ze mist tops. Gulliver krijgt weer twee kansen maar mist ze allebei. Dobromyslova komt hierdoor terug en komt met 1-0 voor en breakt Gulliver. Dobromyslova kan 149 uitgooien in de tweede leg, maar ze mist dubbel 16. De volgende beurt gaat de eerste pijl er direct in, en Dobromyslova heeft één leg nodig voor een finale plek. Dobromyslova gooit in de derde leg haar eerste 180 van de wedstrijd en zet hiermee de leg goed weg. Ze krijgt twee pijlen op een dubbel, en de tweede zit er in, Dobromyslova is dus door naar de finale.

Glen Durrant (100.94) 5-4 Jim Williams (92.02)

Williams mag aan de wedstrijd beginnen. Jim Williams komt als eerst op een finish maar mist een triple. Durrant kan echter ook uit gooien en via een 132 finish pakt hij de eerste leg. Jim Williams gooit in de tweede leg de eerste 180 van de wedstrijd. Williams is ook de eerste op een finish en via dubbel 10 pakt hij dan ook de leg, het is weer gelijk. In de derde leg gooit Williams weer een 180, en hij gooit er nog eentje achteraan, waardoor hij het goed weg zet. Durrant staat op 170, maar hij mist de bull. Williams gaat voor tops, en die raakt hij, hij staat dus voor in deze set. In de vierde leg krijgt Durrant kansen om de stand gelijk te maken maar dit lukt hem niet, ook Williams kan niet uit, dus Durrant kan terugkomen. Dit lukt hem ook, via dubbel 10 maakt hij de stand gelijk. Williams krijgt als eerst een kans op een finish maar mist een triple, Durrant kan echter nog niet uitgooien waardoor Williams terug kan komen. Hij mist echter de bull, Durrant krijgt dus nog een kans, maar hij mist zijn kans ook. Williams pakt uiteindelijk de set, waardoor hij op een 0-1 voorsprong komt.

Durrant mag aan de tweede set beginnen. Hij is ook de eerste die op een finish komt, maar mist deze. Williams staat echter nog niet op een finish en hij kan hem dus wegzetten. Hierna mist hij net de dubbel 16, maar Williams staat nog steeds niet op een finish dus hij krijgt nog 3 pijlen. Uiteindelijk weet hij via dubbel 4 de eerste leg te pakken. In de tweede leg is Williams de eerste op een finish, maar hij gooit hem niet. Durrant zet deze leg goed weg, maar Williams pakt de tweede leg, het is weer 1-1. Durrant zet de derde leg goed weg, Williams ook. Durrant gooit echter de leg niet uit, en Williams krijgt als eerst kansen voor een dubbel maar gooit hem niet. Durrant krijgt 3 pijlen voor tops, maar mist ze alle drie. Williams heeft er maar eentje nodig, en breakt Durrant. Het is 1-2. Durrant is in de vierde leg de eerste op een finish maar gooit hem niet uit. Williams kan 106 uit gooien, maar miste op dubbel 16. Durrant kan dus terugkomen voor tops, maar hij mist hem weer, ook dubbel 10 gaat er niet in. Hierdoor kan Williams de tweede set pakken, en komt dus op 2-0 voorsprong.

Jim Williams begint aan de derde set. Durrant breakt gelijk in de eerste leg, via dubbel 16 komt hij op 1-0 voorsprong. Durrant krijgt kansen om zijn break te verzilveren, maar hij weet zijn dubbels niet te raken. Williams krijgt dus nog een kans. Hij mist echter zijn enige pijl op een dubbel. Hierdoor pakt Durrant via dubbel 3 de tweede leg en hij verzilvert zijn break. In de derde leg gooit Durrant een 180. Durrant krijgt een set-dart, maar hij mist hem. Williams krijgt dus kansen om in de set te blijven, en via dubbel 10 doet hij dat ook, het is 2-1. In de vierde leg is Durrant de eerste met kansen op een dubbel maar mist de bull, ook Williams kan niet uitgooien, waardoor Durrant terug kan komen en dat doet hij ook; de stand is 1-2 in sets.

Durrant begint de vierde set, en hij start direct met een 180. Durrant loopt ver vooruit op Williams, hij staat op een dubbel terwijl Williams nog geen finish overhoudt. Hierdoor pakt Durrant met gemak de eerste leg. De tweede leg is voor Williams, de stand is weer gelijk. In de derde leg krijgt Williams kansen om 141 uit te gooien, maar hij mist dubbel 12. Durrant kan dus terugkomen, maar hij mist 2 pijlen op dubbels. Williams moet dubbel 6 gooien, en dit doet hij ook. Hij breakt Durrant en het is 1-2. Durrant begint de vierde leg met een 180. Durrant kan de leg uitgooien, maar hij gooit een grote 16 in plaats van dubbel 8 en gooit zich dus kapot. Williams mist een dubbel waardoor Durrant terug kan komen. Hij mist echter op de bull deze keer. Williams pakt daardoor via dubbel 3 de vierde set, en komt dus met 1-3 voor.

Williams begint de vijfde set. Durrant begint met een 180 aan de eerste leg, en Williams reageert daarop door ook een 180 te gooien. Williams is de eerste met pijlen voor een dubbel, maar hij mist alle drie zijn pijlen. Durrant pakt daardoor via de bullseye de leg, en komt met 1-0 voor. Williams maakt de stand in de tweede leg via een 121 finish weer gelijk. Williams krijgt in de tweede leg één pijl voor een dubbel, en hij gooit deze ook. Hij komt met 1-2 voor in deze set. In de vierde leg gooit Durrant een 180, hierdoor zet hij de leg goed weg, en via tops pakt hij dan ook de leg, de stand is dus weer gelijk. In de vijfde leg kan Durrant moeilijk zijn triples vinden. Williams loopt hierdoor op hem vooruit en zet zijn leg gemakkelijk weg. Durrant kan 140 niet uitgooien waardoor Williams 3 pijlen krijgt voor tops, en de eerste gaat erin. Williams pakt dus de set, en is nog maar één set verwijderd van de halve finale.

Glen Durrant begint aan de zesde set, en hij gooit in de eerste leg 2 180'ers. Hierdoor zet hij zijn leg goed weg. Via dubbel 16 pakt hij dan ook de eerste leg. In de tweede leg gooit Durrant weer een 180. Williams komt als eerst op een finish, maar kan hem niet uitgooien. Durrant kan nu Williams breken, en dat lukt hem ook, via dubbel 6 pakt hij een 2-0 voorsprong in deze set. Durrant pakt via een 158 finish de zesde set, de stand is 2-4.

Jim Williams mag aan de zevende set beginnen. Durrant is de eerste op een finish en kan Williams breaken, dit doet hij ook via tops. Durrant komt op 1-0 voorsprong in deze set. Durrant krijgt in de tweede leg als eerste kans op een dubbel, hij is al ver vooruit gelopen op Williams. Hij gooit hem echter niet, maar zijn volgende beurt heeft hij maar één pijl nodig voor dubbel 16, en hij pakt de 2-0 voorsprong in deze set. Durrant gooit in de derde leg een 180. Durrant pakt via dubbel 4 ook de set, hij verkleint zijn voorsprong, het is 3-4.

Durrant begint de achtste set, hij begint met twee 180'ers. Hij loopt dus ver vooruit op williams en kan een 11 darter gooien. Dit lukt hem echter niet, hij mist twee pijlen op dubbel 16. Zijn derde pijl gaat er wel in, en hij komt in deze set op voorsprong. Williams krijgt kansen op dubbels, maar hij gooit zichzelf kapot. Durrant moet bullseye gooien voor de 2-0 voorsprong en dit doet hij ook. In de derde leg gooit Durrant weer een 180. Williams gooit er ook eentje achteraan. Durrant moet bullseye gooien voor de achtste set, maar hij had een bouncer. Daardoor komt Williams terug voor dubbel 16 en hij pakt ook eindelijk weer eens een leg. Het is 2-1. In de vierde leg gooit Williams een 180, en hij zet zijn leg goed weg. Durrant kan echter 116 uitgooien en dit doet hij ook, hij maakt de stand gelijk en er komt dus een beslissende set. Het is 4-4.

Jim Williams mag aan de laatste set beginnen. Hij gooit in de eerste leg een 180. Ook Durrant gooit een maximumscore in de eerste leg. Williams krijgt een kans op dubbel 8 maar hij heeft een bouncer. Durrant pakt uiteindelijk via dubbel 8 de eerste leg. Williams gooit in de tweede leg een 180 en zet zijn leg goed weg. Durrant mist dubbel 16, maar dubbel 8 gaat er wel in. Durrant heeft dus nog maar één leg nodig om in de halve finale te komen. Durrant gooit in de derde leg een 180. Durrant moet een 143 finish gooien voor de wedstrijd, maar hij mist dubbel 16. Williams staat echter nog niet op een finish, en hij heeft dus nog kansen. Die kansen pakt hij dan ook, via dubbel 16 pakt hij de wedstrijd, en een plek in de halve finale.