Uit de oude doos: Open Antwerpen 15 jaar geleden, Colin Lloyd wint WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Uit de oude doos: Open Antwerpen 15 jaar geleden, Colin Lloyd wint

Uit de oude doos: Open Antwerpen 15 jaar geleden, Colin Lloyd wint

Het Open Antwerpen zal plaatsvinden in het weekend van 11 tm 13 Augustus 2017, deze editie is een speciale. Het Open Antwerpen bestaat 30 jaar. Deze jubileum editie zal dan ook feestelijk gevierd worden op een nieuwe locatie (Zaal Cadx) met een spetterende feestavond op de zaterdag.

Dartfreakz gaat vijftien jaar terug in de tijd om dit goed georganiseerde toernooi onder de loep te nemen.

Het Open Antwerpen kent een rijke geschiedenis met vele grote namen als winnaars. Zo zag men o.a. Dennis Priestley twee maal op rij winnen in 1994 en 1995 en Phil Taylor deed hetzelfde kunstje in 1997 en 1998. Maar ook Mike Gregory, Bob Anderson, Martin Adams en Mervyn King wisten de titel te winnen in vroegere tijden. Terry Jenkins en Colin Lloyd wisten het toernooi zelfs driemaal op hun palmares te zetten.

In 2002 was er een deelnemersveld van 1135 heren en waren er de nodige punten te verdienen voor de PDC ranglijst. Het Metropolis Communication Centre in Antwerpen diende als speellokatie voor de 15e editie van het Open Antwerpen. Bekende spelers als John Lowe, Peter Manley, Kevin Painter, Alan Warriner en Ronnie Baxter waren weer van de partij. Maar ook de sterke Nederlanders Jan van der Rassel, Albertino Essers, Arjan Moen en Jean-Paul van Acker maakte de reis naar Antwerpen om te strijden voor die felbegeerde titel.

Colin Lloyd (toen 28 jaar) behaalde begin dat jaar verrassend de halvefinale van het PDC WK, waar hij verloor van Peter Manley. Maar wist toen wel te winnen van Richie Burnett, Alan Warriner en Reg Harding. Toch werd hij in 2002 niet gezien als de grote favoriet op het Open Antwerpen, tenslotte ging alle aandacht uit naar voormalig wereldkampioen John Lowe, Ronnie Baxter en Peter Manley. Lloyd kende dus weinig druk op weg naar de titel en behaalde dan ook vrij gemakkelijk de finale. Hier kwam hij Kevin Painter tegen, die eerder de toen nog jonge nieuwkomer Wes Newton wist te verslaan in de halvefinale.

Vrij opmerkelijk was dat er op het podium een ander type dartbord gebruikt werd dan op de vloer. Hierdoor waren er vele bouncers van beide zijde en dit zorgde voor de nodige frustraties in deze finale. In de eerste set kwam Lloyd op een twee nul voorsprong, maar Painter vocht zich goed terug naar een twee twee stand. In de beslissende leg kreeg Painter twee bouncers, hierdoor pakte Lloyd de eerste set en leek alles op rolletjes te lopen voor hem. Maar Painter stond ook toen bekend om zijn vechtlust en wist mede door een 141 finish de tweede set te pakken. In de derde set waren er weer enkele bouncers aan Painter z'n zijde en eigenlijk kwam hij dit moment niet meer te boven. Lloyd pakte de derde set en had slechts nog één set nodig om te winnen. Even leek het erop dat het publiek getrakteerd zou worden op een negendarter in deze vierde set, maar Lloyd mistte na twee 180 scores de zevende triple. Toch wist Lloyd deze laatste set vrij gemakkelijk binnen te halen en verzekerde hij zich van zijn eerste titel op het Open Antwerpen. Dit zou hij uiteindelijk drie maal op rij doen en mag hij toch wel gezien worden als één van de beste vloerspelers ter wereld.

Beste Nederlander in 2002 was Braulio Roncero. Hij behaalde de laatste zestien waar hij verloor van de latere winnaar Colin Lloyd. Toch was er wel Nederlands succes op het Open Antwerpen van dat jaar. Francisca Hoenselaar wist toen namelijk voor de zesde maal de titel te winnen, dit in de finale ten koste van de Engelse Tricia Wright. Eerder versloeg Hoenselaar o.a. Sandra Pollet en Vicky Pruim. Hoenselaar staat op dit moment op een record van elf Open Antwerpen titels en misschien dat er nog wel meer op haar naam gezet kunnen worden.

Natuurlijke kende het Open Antwerpen ook weer de nodige koppeltoernooien en waren het de Engelsen die overheersten. Bij de herenkoppels zag men Peter Manley en Ronnie Baxter de titel pakken ten koste van het Belgische duo Erik Clarys en Tanguy Borra. Tricia Wright en Chrissy Howard (Manley) wisten bij de dames te winnen van de Belgische Tamara Bayens en Marleen de Saedelaere, en de mixkoppels werden gewonnen door Sandra Pollet en Matt Clark. Zij wonnen hun finale van het Belgische duo Vicky Pruim en Chris van der Bergh.

Het Open Antwerpen wordt altijd gezien als één van de gezelligste en gemoedelijkste internationale toernooien. Dit was zo toen er PDC punten te behalen waren, maar ook tegenwoordig nu het een BDO/WDF gerelateerd toernooi is. Hopelijk gaat dit toernooi dan ook nooit verloren, tenslotte kent dit geweldige toernooi een zeer rijke geschiedenis en dit toernooi hoort dan ook gewoon op de agenda te staan van alle dartliefhebbers in de Benelux.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws