Wie treedt er in voetsporen van Barney, Klaasen, Hoenselaar en Kist? WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Wie treedt er in voetsporen van Barney, Klaasen, Hoenselaar en Kist?

Wie treedt er in voetsporen van Barney, Klaasen, Hoenselaar en Kist?

Morgen begint de Lakeside 2017. In de 39 voorgaande edities hebben hier 32 heren en 10 dames aan meegedaan. Van deze 32 heren wisten er 3 de titel te pakken, terwijl dat voor 1 van de 10 dames was weggelegd. Dit jaar is het de beurt aan waarvan Danny Noppert en Wouter Vaes de enige debutanten zijn. Bert Vlaardingerbroek mocht in 1988 als eerste Nederlander aantreden, hoewel hij in zijn vier deelnames nooit verder kwam dan de eerste ronde. Maar er zou spoedig meer Nederlands succes zijn op het WK van de BDO, toentertijd nog Embassy geheten.

Zo stond in 1995 er een Nederlander in de finale, uiteraard was dit Raymond van Barneveld. Toen moest de Hagenaar met 6-3 zijn meerdere erkennen in Welshman Richie Burnett. Drie jaar later, 11 januari 1998 om precies te zijn, was een historisch moment in de Nederlandse dartsgeschiedenis. Raymond pakte onder het toeziend oog van ongeveer honderd Nederlandse fans zijn revanche door ditmaal wel de finale te winnen van Welshman Richie Burnett. Het was een waar titanengevecht. Raymond kwam 3-2 voor. Het luidruchtige Engelse publiek koos massaal de kant van hun taalgenoot, wat onze landgenoot alleen maar extra motiveerde. Burnett nam een 4-3 voorsprong. Raymond toonde echter zijn vechtlust en kwam op 4-4 om de negende set met 3-0 te pakken. Burnett komt toch weer op 5-5. De eerste vier legs van de beslissende elfde set werden eerlijk verdeeld, waardoor een tiebreak volgde. Raymond forceerde in de vijfde leg direct de noodzakelijke break. Via dubbel 8 pakt Raymond de felbegeerde wereldtitel. In aanloop naar dit toernooi kreeg Barney een grote tegenslag te verwerken toen een sponsor die veel geld beloofde zich plots terugtrok, waardoor hij vreesde dat een profcarrière er niet in zat.

Raymond voegde vervolgens nog drie Lakesidetitels aan zijn palmares toe. In 1999 moest een in bloedvorm verkerende Ronnie Baxter ook na zes legs in de beslissende elfde set zijn meerdere erkennen in Barney. In 2003 versloeg hij Ritchie Davies met 6-3 in de finale. In 2005 was hij met 6-2 te sterk voor Martin Adams.

Hier bleef het helaas voor Raymond voor hem bij, wat Lakesidetitels betreft. In 2006 kreeg hij nog een kans, maar werd hij in de finale verslagen door de jongste winnaar ooit. Jelle Klaasen was na zijn 7-5 zege op zijn landgenoot immers pas 21 jaar en 91 dagen. Jelle gaf het darten in Nederland dat nog steeds populair een nieuwe impuls.

Na vijfmaal een finale verloren te hebben was het de Rotterdamse Francis Hoenselaar in 2009 dan eindelijk gegeven om de Lakesidebeker te mogen ontvangen. Francis pakte de eerste set met 3-2 doordat alle legs met de darts meegingen. De tweede set ging met 3-0 naar haar aartsrivale en hartsvriendin Trina Gulliver. Francis toonde in de derde set aan dat ook te kunnen mede doordat ze in drie legs vijfmaal 140 gooide.

De zege van Jelle Klaasen was voor velen een verrassing, maar dat gold zes jaar later ook voor Christian Kist. De nuchtere Twent uit Vroomshoop verraste in de finale de routinier Tony O'Shea met 7-5, nadat Christian in sneltreinvaart op 6-2 was gekomen. Christian kreeg na afloop lovende woorden van Bobby George op BBC: ''Hij heeft hier terecht gewonnen. Elke wedstrijd speelde hij hier goed.'' Al had Christian in de halve finale wat geluk, doordat hij tegen Hankey een 5-3 achterstand om wist te buigen in een 6-5 zege.

Nu nog even wat feitjes uit de voorgaande edities. Eenmaal werd de Embassytitel behaald via een 170-finish. Dit lukte Ted Hankey in 2000. The Count heeft ook de meeste 180's in één partij op Lakeside, namelijk 22 in zijn halve finale van, jawel, 2000. Het hoogste gemiddelde op de Lakeside staat ook op naam van Raymond van Barneveld. In de kwartfinale tegen John Walton gooide hij immers 103,83. Tot op heden is er eenmaal een 9-darter gegooid op het Lakesidepodium, uiteraard door Paul Lim.

En dan nu een korte vooruitblik op de komende editie. De nuchtere Fries Danny Noppert is als derde geplaatst en reist dan ook als een van de titelkandidaten af naar Frimley Green. Mocht het hem lukken om inderdaad de zege te pakken, lukt het hem, net zoals Jelle in 2006 en Christian in 2012, om als debutant de zege te pakken. De absolute favoriet is echter Glen Durrant, die in 2015 zijn beste prestatie haalde door de halve finale te halen. Vorig jaar was Duzza ook favoriet, maar toen sneuvelde hij in de kwartfinale met 6-5 tegen de latere winnaar Scott Waites. Al zijn er natuurlijk naast Danny meerdere kapers op de kust, die de titel maar wat graag pakken. Scott Mitchell, Jamie Hughes, Martin Adams, Scott Waites, Dean Reynolds, Darius Labanauskas en Wesley Harms om er een paar te noemen. Daarnaast bestaat er natuurlijk altijd de kans op verrassingen, zoals de halve finale van Richard Veenstra vorig jaar. Ook dit jaar zou Richard weleens ver kunnen komen, want vorig jaar kroonde hij zich nog tot Europees kampioen op de WDF Europe Cup. Daarnaast zijn Jim Williams, Geert de Vos, Jeff Smith, Davy van Baelen en Nick Kenny en, als we Scott Mitchell mogen geloven, Ryan Joyce spelers die weleens ver kunnen komen om er maar een paar te noemen.

Bij de dames is er niet echt sprake van een topfavoriet, maar veel titelkandidaten. Zo won Lisa Ashton twee van de laatste drie edities won. Daarnaast wordt er ook altijd, en dus ook nu weer, veel verwacht van Deta Hedman, die na drie finales echter nog steeds op haar eerste Lakesidetitel verwacht. Natuurlijk is er ook kans op een tweede Nederlandse winnares, aangezien Aileen de Graaf ook meedoet in de top van het damesdarten en Sharon Prins regerend Europees kampioen is. Natuurlijk moet er ook rekening gehouden worden met drievoudig kampioene Anastasia Dobromyslova en tienvoudig kampioene Trina Gulliver. Ook hier is een verrassing natuurlijk mogelijk. Lorraine Winstanley, Corrine Hammond en Rhian Griffiths zijn enkele namen die weleens voor verrassingen kunnen zorgen.

Bron: jubileumkrant NDB

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws