Winmau World Masters 2017 Winstanley en Ratajski winnen WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Winmau World Masters 2017 Winstanley en Ratajski winnen

De titels van de Winmau World Masters zijn ten prooi gevallen aan de Poolse Krzysztof Ratajski en de Engelse Lorraine Winstanley. In de finale bij de heren was Mark McGeeney niet opgewassen tegen Ratajski met de winst van slechts 1 leg. Met een overtuigende 6-1 overwinning wist de Pool de Winmau World Masters 2017 op zijn naam te schrijven.

Bij de dames is voor de eerste keer Lorraine Winstanley Winmau World Master geworden. De Engelse kwam 2-1 achter tegen Corrine Hammond maar wist de wedstrijd toch te keren en het toernooi in Bridlington te winnen. Aileen de Graaf was de beste Nederlandse, De Graaf won in 2015 maar verloor dit jaar bij de laatste 16 met 3-4 van Tricia Wright.

Bij de heren sneuvelden bij de laatste 16 Yoeri Duijster, Toon Greebe en Chris Landman. In de finale zagen we de finalist van vorig jaar Mark McGeeney terug die het opnam tegen de pool Krzysztof Ratajski. The Polish Eagle deed in 2008 ook al mee aan de masters maar verloor toen de eerste ronde. De Winmau World Masters krijgt in 2017 naast een nieuwe dames kampioen dus ook een heer die het toernooi nog niet eerder won.

Krzysztof Ratajski imponeerde eerder deze maand al in Maastricht tijdens een PDC toernooi en was woensdag oppermachtig, The Polish Eagle gunde Mark McGeeney slechts een set.

Het WDDA-toernooi werd gewonnen door Kev Turner. Hij was in de finale met 3-1 te sterk voor Phil Lees.

Speelprogramma woensdag

WDDA finale: Phil Lees 1-3 Kev Turner (verslag)

Kwartfinale heren
Best of 7 sets, Best of 3 legs
Mark McGeeney 4-0 Martin Phillips (1-0), (2-0), (2-1), (2-0)
McGeeney gaat van start. Philips gooit 180 in leg 1. McGeeney behoudt zijn leg met een 60 finish. Philips maakt gelijk maar McGeeney wint daarna de eerste set. Philips eist met o.a. een 180 de eerste leg op van set 2. McGeeney maakt gelijk met o.a. een 180 en een 144 finish. In leg 3 komt Philips als eerste op een finish. Hij mist finishes, McGeeney straft af met shanghai voor de 2-0 in sets. McGeeney dendert verder naar een 2-1 leg-winst in set 3. Nog 1 set is nodig voor de winst. Ook in set 4 is Philips niet opgewassen tegen McGeeney die de set zonder problemen met 2-0 wint.

James Hurrrell 3-4 Gabriel Clemens (2-0), (0-2), (1-2), (1-2), (2-1), (2-1), (1-2)
De eerste twee sets worden verdeeld. Leg 1 van set 3 is een prooi voor Clemens. Hij kan er 2-0 van maken en de set pakken maar hij mist finishes. Hurrell straft hard af met een 118 checkout. Hurrell gooit 180 maar hij kan de leg niet naar zich toetrekken. Clemens profiteert met tops en leidt met 2-1 in sets.

De eerste twee legs van set 4 worden verdeeld. Clemens trekt aan het langste eind voor de 3-1 in sets. Hurrell knokt. Hij pakt leg 1 van set 5 en start leg 2 met 180. Met een 32 finish verkleint hij zijn set-achterstand naar 1. Hurrell trekt de set-stand gelijk met een 2-1 legwinst in set 6. Het is 1-1 in de beslissende set. Uiteindelijk trekt Clemens aan het langste eind.

Jim Williams 0-4 Cameron Menzies (0-2), (0-2), (1-2), (0-2)
Menzies pakt de eerste twee sets met 2-0. Ook in set 3 komt Menzies op voorsprong waarna Williams met een 90 finish eindelijk een leg op zijn naam schrijft. Toch weet Menzies ook de derde set naar zich toe te trekken. Nadat Menzies ook in leg 4 op 1-0 komt, knokt Williams met een 180. Menzies gooit zijn 170 niet uit maar komt terug en wint de set met 2-0. De whitewash is een feit.

Krzysztof Ratajski 4-2 Glen Durrant (2-0), (2-1), (0-2), (2-1), (1-2), (2-0)
De BDO wereldkampioen begint aan de partij. Hij komt verrassend op een 2-0 achterstand in sets. In leg 1 van set 2 pakt Durrant zijn eerste leg. Ratajski maakt gelijk waarna hij leg 2 met 180 begint en ook deze leg wint. De volgende set is een prooi voor Duzza.

Het is 1-0 voor Durrant is set 4. Ratajski mist zijn 170 voor de gelijkmaker maar Durrant kan niet profiteren. Ratajski maakt gelijk en pakt daarna de set. De BDO wereldkampioen verlengt de partij met een 2-1 winst in set 5. Ratajski zet goede koers richting de zege met een 1-0 voorsprong in set 6. Daarna raakt hij d10 met zijn eerste pijl en de winst is binnen.

Halve finale dames
Best of 7 legs
Sarah Roberts 0-4 Corrine Hammond
Hammond mist finishes maar Roberts kan niet profiteren met o.a. haar 100 finish. In leg 2 wordt de voorsprong van Hammond verdubbeld. In leg 3 komt Hammond als eerste op een finish, haar tegenstandster nog ver weg. Met een 72 finish wordt het 3-0 voor Hammond, waarna ze de whitewash pakt. Roberts is niet echt in de partij geweest.

Lorraine Winstanley 4-2 Tricia Wright
Wright begint. Winstanley kan breken maar verzuimt dat te doen. Wright kan haar leg behouden. Na twee finishes van 60 en een break wordt het 2-1 voor Lorraine. Via tops dendert Winstanley verder naar 3-1, nog 1 oleg is nodig voor de finale tegen Corrine Hammond. In leg 5 komt Winstanley als eerste op een finish maar Tricia kan missers van haar tegenstander afstraffen en de partij verlengen. Ook in de volgende leg komt Winstanley als eerste op een finish, Wright nog ver weg. Ze benut d10 en mag zich 2e finaliste noemen.

Halve finale heren
Best of 9 sets, Best of 3 legs
Mark McGeeney - Gabriel Clemens 5-4 (1-2, 1-2, 2-0, 1-2, 2-0, 2-0, 2-1, 1-2, 2-1)
McGeeney begint maar ziet Gabriel Clemens de eerste set naar zich toe trekken. Ook de tweede set gaat naar Clemens waarna McGeeney die tijdens het Open Belgie weekend nog een 9-darter gooide set drie pakt zonder leg verlies. Clemens pakt echter de vierde set weer waardoor McGeeney 3-1 in sets achter komt. Mark McGeeney pakt vervolgens drie sets op rij waarmee hij de wedstrijd van 1-3 achter weet te keren naar 4-3 voor. Clemens slaat weer terug door met 1-2 de achtste set te pakken. In de beslissende set komt het ook weer tot 1-1 maar het is toch Mark Mcgeeney die de zich plaatst voor de finale.

Cameron Menzies - Krzysztof Ratajski 0-5 (0-2, 0-2, 1-2, 1-2, 1-2)
De Pool Krzysztof Ratajski komt zonder leg verlies op 0-2 in sets, pas in set drie pakt Cameron Menzies zijn eerste leg maar moet de set ook weer afstaan. Net voor de pauze gaat ook set vier naar de Pool die na de pauze de klus afmaakt en zich met een 0-4 overwinning in sets plaatst voor de finale.

Finale heren
Mark McGeeney - Krzysztof Ratajski 1-6 (sets)
In de eerste twee sets gingen de heren gelijk tegen elkaar op. Het werd 1-1 in sets maar vanaf dat moment viel alles de kant van Krzysztof Ratajski op. De Pool weet maar liefst 5 sets op rij te winnen en is daarmee degene die gehuldigd wordt tot Winmau World Master 2017.

Finale dames
Corrine Hammond - Lorraine Winstanley 2-5
Best of 9 legs
Hammond komt 1-0 voor, met de Australische op een forse achterstand komt de Engelse Winstanley op 1-1. Hammond maakt 2-1 waarna ze een 13-darter mist en de Britse via tops weer op 2-2 komt. Winstanley kan in 17-darts leg vijf finishen waarmee ze voor het eerst op voorsprong komt de Hammond breakt. Met een 17-darter weet Winstanley de break te verzilveren en 2-4 voor te komen. Vanaf 56 mist Winstanley twee wedstrijd pijlen maar Hammond maakt het ook niet af. In de herkansing gaan weet twee darts boven de dubbel waarna tops gevonden wordt voor de overwinning.

Lorraine Winstanley is voor de eerste keer in haar loopbaan Winmau World Master.