Winmau World Masters Aileen de Graaf en Durrant zijn de kampioenen WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Winmau World Masters Aileen de Graaf en Durrant zijn de kampioenen

De dag is begonnen met de WDDA finale tussen de Belg Vinnie D'Hond en de Engelse Ricky Chilton. Vinnie D'Hond wist deze finale met 3-0 te winnen. Beide mannen spelen darts vanuit een rolstoel. De Engelse Chilton voorkwam een Belgische finale door in de halve de Belg Jurgen Vercammen met 3-1 te verslaan. D'Hond versloeg met 3-0 de Engelse Paul Gelder.

Het heren toernooi werd vorig jaar gewonnen door de Welshman Martin Phillips, de 55- jarige linkshandige Phillips is ook dit jaar nog altijd in de race om de titel. Phillips nam het vandaag in de tweede kwartfinale op tegen de Engelse Glen Durrant. De Zwitser Thomas Junghans verraste Jamie Hughes in de eerste kwartfinale, waardoor Ted Hankey nog steeds moest afwachten of hij mee mag doen aan de Lakeside 2016 of niet. Martin Adams was in de derde kwartfinale te sterk voor Pip Blackwell. Scott Waites moest zijn meerdere erkennen in Larry Butler.

In de halve finale wist Glen Durrant de Zwitser Thomas Junghans uit het toernooi te gooien. Hiermee kwam er een einde aan het afwachten voor Ted Hankey. Door de uitschakeling van Junghans is The Count zeker van de Lakeside in januari. Larry Butler zette zijn goede vorm door, waardoor Martin Adams in de halve finale sneuvelde.

In de finale mochten zodoende Glen Durrant en Larry Butler aantreden. Het ging in de finale gelijk op tot 3-2, waarna Durrant wist uit te lopen tot 6-2 om vervolgens met 7-3 te winnen.

Gisteren schreven we dat in 2008 de Rotterdamse Francis Hoenselaar als laatste Nederlandse dame de Winmau World Masters wist te winnen. Gisteren wist Aileen de Graaf uit Bunschoten-Spakenburg met 4-2 de kampioene van vorig jaar Anastasia Dobromyslova te verslaan voor een plaats bij de laatste vier dames. De 25- jarige de Graaf versloeg vanmiddag Deta Hedman en wist na een geweldige finale Lisa Ashton te verslaan om gekroond te worden tot Winmau World Master.

WDDA Finale (darters met een beperking)
Vinnie D'Hond- Belg - Ricky Chilton- UK 3-0

Vinnie D'Hond heeft het na zijn Winmau overwinning opgenomen tegen de BDO wereldkampioen Scott Mitchell.

Heren kwartfinales:
Jamie Hughes-ENG v Thomas Junghans-SWI 1-3 (2-0, 1-2, 0-2, 0-2)
Hughes weet direct Junghans te breken met een 82-finish. Hughes pakt de eerste set met 2-0 via een 71-finish.
Junghans breekt Hughes in de eerste leg van de tweede set door 57 te finishen. Junghans heeft aan zes pijlen niet genoeg om 40 te finishen en ziet Hughes dit afstraffen door 54 te finishen om op 1-1 te komen in de tweede set. Junghans weet in de derde leg alsnog de set binnen te halen.
Junghans wint de derde set met 2-0 door een 60-finish in de tweede leg.
Junghans breekt Hughes in de eerste leg van de vierde set, nadat Hughes vier legdarts miste. Junghans finisht 144 via triple 18, triple 18, dubbel 18 voor de wedstrijd.

Glen Durrant-ENG v Martin Phillips-WAL 3-1 (2-0; 0-2; 2-1; 2-0)
Pip Blackwell-ENG v Martin Adams-ENG 1-3 (1-2; 2-0; 1-2; 0-2)
Larry Butler-USA v Scott Waites-ENG 3-1 (2-1; 2-0; 0-2; 2-0)

Dames halve finales:
Deta Hedman-ENG v Aileen de Graaf-NL 3-4
De eerste leg weet Aileen te pakken met onder andere een 180- score waarna ze 161 mist en in de herkansing de leg wel weet te pakken. Het was de leg die de dark destroyer was begonnen. De tweevoudig Winmau kampioen weet de break direct ongedaan te maken en uit te lopen naar een 2-1 voorsprong. Aileen mist een 109 finish voor 2-2 waarna ze dubbel 16 met de eerste pijl weet te landen voor 2-2. Met een 99- finish weet de Nederlandse Hedman opnieuw te breaken om 2-3 voor te komen. Deta Hedman weet 47- te finishen om een break terug te plaatsen en er een beslissende leg uit te slepen. Met een 16- darter weet Aileen de Graaf de wedstrijd in het slot te gooien voor een plek in de finale.

Lisa Ashton-ENG v Fallon Sherrock-ENG 4-1
De openingslegs gaan tegen de darts in waarmee het 1-1 staat. Lisa Ashton maakt er 2-1 van. Net nadat Sherrock 126- mist op de bull weet Ashton 104- uit te gooien voor 3-1. Sherrock mist haar kans om in de wedstrijd te blijven waarna Ashton tops weet te vinden voor een plek in de finale tegen Aileen de Graaf.

Halve finales heren:
Thomas Junghans - Glen Durrant 1-5 (2-0; 1-2; 1-2; 0-2; 1-2; 0-2)
De eerste set gaat eenvoudig naar de Zwitser, ook in set twee laat Junghans zijn kwaliteiten zien door de eerste leg na 9 darts weg te zetten op dubbel acht. De derde dart (12- darter) valt in de dubbel acht voor een 1-0 voorsprong. Met een 14- darter komt de Engelse Durant ook op het scorebord. Durant neemt de gok om zijn leg weg te zetten op dubbel 16 met Junghans op 167. De Zwitser mist de tweede dart waardoor Durant de set weet te pakken. Vervolgens komt Durant op stoom en pakt twee sets op rij met 1-2 en 0-2. De ervaren Glen Durrant loopt op cruisecontrol naar de finale, in de eindfase weet de Zwitser nog een legje te pakken maar moet toekijken hoe Durrant met 1-5 in sets een plaats verdient in de finale.

Martin Adams - Larry Butler 4-5 (2-0; 2-1; 1-2; 1-2; 0-2; 1-2; 2-1; 2-1; 1-2)
Wolfie loopt in de opening van de tweede halve finale snel weg bij de Amerikaan. In de derde set weet Butler de wedstrijd te keren door de set met 2-1 te pakken. Ook set 4, 5 en 6 gaar naar de Amerikaan. In de zevende set mist Butler dubbel 10 voor de overwinning waarna Adams de set alsnog weet te pakken. Butler mist 140 op dubbel 10 als Adams 121- uitgooit voor 1-1 in de achtste set. Op ervaring weet de drievoudig Winmau winnaar Adams de achtste set te winnen en er een beslissende set uit te slepen na een 2-4 achterstand. De 58- jarige The Bald Eagle mist wederom twee wedstrijdpijlen waarna Adams 1-1 maakt en de wedstrijd beslist gaat worden in de laatste leg. Na 12 darts staat Butler op dubbel 16 die hij deze keer wel met de eerste pijl weet te vinden voor een plaats in de finale.

Finale dames:
Aileen de Graaf - Lisa Ashton 5-4
Aileen begint heel sterk aan de finale tegen Ashton en komt 1-0 voor. De Engelse Lakeside kampioen behoud haar leg waarmee de finale in evenwicht blijft. Leg drie en vier blijven ook bij de dame die de leg begon waardoor het 2-2 staat na vier gespeelde legs. Na 15- darts staat Aileen op 50 die ze met twee darts kort maakt voor een 3-2 voorsprong. Ashton laat de Nederlandse geen kans creëren om te breaken en komt op 3-3. Met een 2x bull dubbel 16, 132- finish breakt Ashton de Graaf voor 3-4 en de Engelse begint met een maximale 180- score aan leg acht. Aileen de Graaf weet met een single en dubbel bull 76- finish optimaal gebruik te maken van de dubbels die Ashton laat liggen. Met het scorebord op 4-4 mag Aileen beginnen aan de beslissende leg. Na een sterke leg weet de 25- jarige de Graaf de Winmau World masters te winnen.

Finale heren:
Glen Durrant - Larry Butler 7-3 (2-1, 2-0, 1-2, 2-0, 0-2, 2-0, 2-0, 2-0, 0-2, 2-1)
Durrant sluit de eerste set met 2-1 winnend af.
Glen Durrant finisht 116 om de tweede set met 2-0 te winnen.
Durrant finisht 107 om op 1-1 te komen in de derde set. Beide heren hebben lijken wat last te hebben van spanning. Uiteindelijk sleept Butler de derde set binnen.
Durrant finisht 88 om 1-0 voor te komen in de vierde set. Durrant wint de vierde set met 2-0.
Butler komt 1-0 voor in de vijfde set via een 54-finish. Butler pakt de vijfde set met 2-0.
Durrant maakt er 4-2 in sets van door met een 96-finish de zesde set met 2-0 te winnen.
Durrant breekt Butler in de eerste leg van de zevende set om vervolgens de set met 2-0 te winnen.
Durrant neemt een 1-0 voorsprong in de achtste set via een 102-finish. Butler antwoordt met een 81-finish in de tweede leg. Durrant haalt de achtste set met 2-1 binnen.
Butler wint de negende set met 2-0.
Butler finisht 114 om op 1-1 te komen. Durrant kon 170 finishen voor de wedstrijd, maar trachtte dubbel 16 over te laten. Hij raakte echter singel 4 in plaats van singel 18. Durrant finisht vervolgens de resterende 46 om te winnen.