World Cup finaledag: Nederland neemt volop goud mee uit Japan WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

World Cup finaledag: Nederland neemt volop goud mee uit Japan

World Cup finaledag: Nederland neemt volop goud mee uit Japan

Vandaag was het tijd voor de laatste dag van de World Cup 2017 in Kobe, Japan. Hier strijden 31 landen om de wereldtitel darts in verschillende categorieën. De NDB vaardigt een herenteam, een damesteam en een jeugdteam af om aan deze wereldkampioenschappen mee te doen.

De Nederlandse dames Anca Zijlstra (Heerlen), Vanessa Zuidema (Wieringerwerf), Aileen de Graaf (Spakenburg) en Sharon Prins (Zoetermeer) zijn overall wereldkampioen geworden. Een geweldige prestatie van het viertal van bondscoach Karin ten Kate. Om deze titel te behalen moesten zij de teamfinale winnen van Zweden. Het werd een spannende strijd waarin Nederland halverwege de finale het initiatief verloor. Bij een stand van 6-4 voor Zweden werden de dames wakker geschud en pakten vervolgens 5 legs op rij. Anca Zijlstra gooide de winnende pijl erin en bracht de eindstand op 9-6.

Dat het viertal een unieke prestatie heeft geleverd blijkt uit het feit dat het Nederland slechts één keer is gelukt om de overall wereldtitel te winnen bij de dames. In 2001 wisten Francis Hoenselaar en Mieke de Boer in Maleisië te winnen. Destijds bestond een damesteam uit twee dames.

Bij de heren werd de teamfinale gewonnen door Australië en de overall titel door Australië.

Vandaag werden ook de single finales bij de senioren gespeeld. Regerend Europees kampioen Sharon Prins mocht in de eindstrijd aantreden tegen de Zweedse Vicky Pruim. Het werd een gelijk opgaande finale die uiteindelijk gewonnen werd door Pruim (7-6), die daarmee de eerste gouden medaille op een WK ooit won voor de Zweedse dames. De Westlandse Prins kende een ijzersterk toernooi en kreeg in de eindstrijd 6 matchdarts op dubbel 16 maar wist deze niet te verzilveren. Aileen de Graaf won een bronzen medaille. Bij de heren ging de singles titel naar Jeff Smith uit Canada. Hij was met 7-5 te sterk voor zijn naamgenoot Raymond Smith uit Australië. De uit Eindhoven afkomstige Willem Mandigers won een bronzen medaille. Hij verloor (6-1) in de halve eindstrijd van de latere winnaar.

Justin van Tergouw was de gevierde man bij de jeugd. Hij won het singles toernooi, het koppeltoernooi samen met Wessel Nijman, de mixkoppel met Layla Brussel en de Overall titel met het Nederlands jeugd team.

De 17-jarige van Tergouw kwam in de single finale tegen landgenoot Wessel Nijman al snel op een voorsprong en gaf deze niet meer uit handen. Met een 12-darter bracht het Nederlandse talent uit Utrecht de eindstand op 6-3. Bij de meisjes wist Deniz Hashtbaran uit Iran de wereldtitel singles te pakken. Zij versloeg de Ierse Katie Sheldon met 6-4. De Nederlandse Layla Brussel won brons in het meisjes singles toernooi.

Dankzij een geweldig optreden van ons jeugdteam bestaande uit Wessel Nijman (Uitgeest), Justin van Tergouw (Utrecht), Layla Brussel (Den Haag) en Lerena Rietbergen (Heerhugowaard) hebben zij ook de overall wereldtitel gewonnen en dat betekent dat de wisselbeker mee terug naar Nederland gaat! Twee jaar geleden werd deze titel ook door Nederland gewonnen. Toen bestond het team uit Maikel Verberk, Kyana Frauenfelder, Layla Brussel en Justin van Tergouw.

Speelprogramma World Cup of Darts 2017
Zaterdag 7 oktober (Nederlandse tijden):
04:00 uur Finale: Meisjes singles Deniz Hashtbaran (Iran) 6-4 Katie Sheldon (Ierland)
04:45 uur Finale: Jongens singles Justin van Tergouw (Nederland) 6-3 Wessel Nijman (Nederland)
05:30 uur Finale: Dame singles Vicky Pruim (Zweden) 7-6 Sharon Prins (Nederland)
06:15 uur Finale: Heren singles Jeff Smith (Canada) 7-5 Raymond Smith (Australië)
Livestream single finales

07:00 uur Finale: Dames team Zweden 6-9 Nederland
08:30 uur Finale: Heren team USA 3-9 Australië
09:45 uur Presentatie en afsluiting
Livestream team finales

Loting en sheets

World Cup – Heren

World Cup – Dames

World Cup – Jeugd

Singles

   
Donderdag
Heren Singles KO & Finales
Vrijdag
Womens Singles KO & Finals
Donderdag
Jongens Singles RR & Finals
Speelvolgorde – Round Robin
1, 2, 3, 4
Donderdag
Meisjes Singles RR & Finals
Speelvolgorde – Round Robin
1, 2, 3, 4

Koppels

   
Vrijdag
Heren Pairs KO & Finales
Donderdag
Womens Pairs KO & Finals
Donderdag
Jongens koppels RR & Finals
Speelvolgorde – Round Robin
1, 2
Woensdag
Meisjes koppels RR & Finals
Speelvolgorde – Round Robin
1, 2, 3, 4

Team / Mix koppels

   
Woensdag
Heren Team
RR 1-4 RR 5-8 & Finals
Speelvolgorde – Round Robin
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Woensdag
Dames Team
RR 1-4 RR 5-8 & Finals
Speelvolgorde – Round Robin
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Vrijdag
Mix Koppels
RR 1-4 RR 5-8 & Finals
Speelvolgorde – Round Robin
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Teams & Punten

   
Heren Team & Punten Dames Team & Punten Jeugd Team & Punten

Voor de mobiele gebruikers zijn de twitter-updates via deze link wel zichtbaar.

Foto: Facebook Karin ten Kate

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws