Column Mol: Na ruim 10 seconden klapte de klaploper in zijn handen Columns
Columns

Column Mol: Na ruim 10 seconden klapte de klaploper in zijn handen

Column Mol: Na ruim 10 seconden klapte de klaploper in zijn handen

Een paar jaar terug overleed er plotseling een darter bij mijn regionale dartscompetitie, veel te jong en vader van twee kinderen, een schok! Voor aanvang van de eerstvolgende competitieronde werd er een minuut stilte gehouden. Indrukwekkend! Een ieder was even alleen met zijn of haar eigen gedachten, nogmaals: Indrukwekkend! Alle darters en alle kroegen deden mee en alle darters inclusief mezelf waren zich één minuut bewust van onze sterfelijkheid. Daarna kwam de avond, weliswaar wat langzamer, maar gewoon op gang. De jong overleden darter verdiende dit eerbetoon en hoe kunnen wij stervelingen beter ons respect laten zien, als op deze wijze.

Hoe anders ging het vorige week. Nelson Mandela is op zijn 95e “Uut de tied ekeum’n”. Ook voor deze wereldverzoener was de tijd gekomen om te gaan hemelen. Hij was al een tijdje ziek en zijn dood kwam niet als een verrassing. Deze wereldverbeteraar in de orde van grootte van Ghandi, Martin Luther King en moeder Theresa heeft zijn aardse bestaan ingewisseld voor het eeuwige. Respect en medeleven uit de hele wereld stroomden binnen, iedere wereldleider erkent de grootsheid van deze man en gedenkt hem op eigen wijze. Dergelijke zaken laten ook mij niet onberoerd en doen ook mij mijn vergankelijkheid beseffen.

Voetballiefhebber als ik ben, zette ik de TV aan om de loting van het WK in Brazilië te bekijken. Gelukkig hadden ook hier de heren en dames besloten om te beginnen met een minuut stilte. Respect voor Mandela zou in een minuut aan de wereld worden getoond. Eén minuut voor een persoon wiens leven altijd in het teken heeft gestaan van verbroedering en eerbied voor anderen, ongeacht ras of afkomst. Voor de FIFA en met name Blatter was één minuut te lang. Na ruim 10 seconden klapte de klaploper in zijn handen en ging over tot de orde van de dag. Ook jullie zal de ironie niet zijn ontgaan: De voorzitter van de FIFA, die nog nooit iets belangeloos voor een ander heeft gedaan, wiens leven doordrenkt is met fraude, omkoping en mysterieus handelen, kapt de herdenking van één van wereldsgrootsten na 10 seconden af. Waar haalt hij de gore arrogantie vandaan?

Deze dictatoriale man die helemaal niks aan de wereld heeft bijgedragen, voelt zich groot genoeg om als een schooljuf in de handen te klappen en daarmee ook ons respect ruw te onderbreken. Ik was geschokt en kwaad. Blatter die fraudeerde met verkiezingen om aan de macht te komen, terwijl Mandela helemaal geen verkiezingen nodig was om een wereldleider te worden. Blatter die eerst al die miljoenen van een oliestaat opstrijkt en er vervolgens achter komt dat het er toch wel warm is in die woestijn. Blatter die geen technische hulpmiddelen wil. Blatter die het spreekwoord: Eigen magnetron eerst, heeft uitgevonden. Deze man heeft alleen nog maar in zijn handen geklapt voor geld en macht, Deze tegenpool van Mandela en uitvinder van corruptie en fraude heeft besloten, als een omgekocht scheidsrechter, dat 10 seconden blessuretijd volstaat. Terwijl de vierde man duidelijk met het bord één minuut, in zijn handen stond. En wij hadden Mandela niet alleen die minuut gegund, maar zelfs een volledige verlenging.

Terwijl ik me hier steeds bozer over zit te maken, besef ik me dat Nelson Mandela hier vast anders mee was omgegaan. Hij had Blatter vergeven en gelachen omdat er van zoiets kleins, zoiets groots gemaakt wordt. Met een ontwapenende lach was Mandela overgegaan tot de orde van de dag, er zijn tenslotte belangrijkere dingen. Ik ben niet zo groots, Ik vind Blatter een weggooier. Blatter het toonbeeld van eerst aan jezelf denken, beslist na ruim 10 seconden dat wij niet langer aan een mens mogen denken die nooit eerst aan zichzelf dacht.

Gelukkig zijn gedachten vrij.

Oh ja. Maak jullie niet ongerust hoor. Volgende keer gaat het gewoon weer over darten en hoe kan het ook anders met het mooiste toernooi op het punt van beginnen. Ik heb er reuze veel zin in!

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws