Home Columns Column Harm Mol “darten hoort op de Olympische Spelen niet thuis”

Column Harm Mol “darten hoort op de Olympische Spelen niet thuis”

Column Harm Mol

Iedere vier jaar barst de discussie onder de darters en breder weer los. Darten moet Olympisch worden! Als kruisboog schieten hier aan mee mag doen, dan hoort darten hier ook zeker thuis. Onlosmakelijk zit hier de discussie over of darten een spel of een sport is aan vast. En dat darters nogal drinken en dat ze niet al te atletisch zijn gebouwd, wordt ook uit de kast gehaald. Laten we hier mee stoppen! We moeten helemaal niet mee willen doen!

Ondanks Robin van Galen, die een heerlijke lans breekt voor het darts, moeten we alle aspiraties op Olympisch goud, zilver en brons laten varen. Waarom? Omdat we ons niet moeten verlagen tot het nivo Cavendisch. Hij werd door een Koreaan teruggehaald en hij reed deze daarna zonder pardon tegen de vlakte. Bij ons zou dat neerkomen op een rechtse directe van Lewis in een wk finale bij Anderson op zijn kin. Tien tellen! And the winner is Leeewissss! Het zou bij ons ondenkbaar zijn, dat de winnaar na zo een schandalige actie even later met het goud zou staan te pronken.

Bij alle wedstrijden voorafgaande aan die op de spelen word je bij keirin gediskwalificeerd, als je de derny te vroeg inhaalt. Maar niet bij de olympics! Althans niet als je de kleuren van Engeland vertegenwoordigt! Nee, dan mag je een half uurtje later het hoogste plaatsje op het podium betreden en waarom? Omdat de Engelsen flink wat in de melk te brokkelen hebben bij het baanwielrennen. Nou hebben ze dat met darts natuurlijk ook! De niet Engelsen zouden verplicht worden om met twee pijlen te gooien en natuurlijk vindt de Engelse Russ Bray dit goed!

Mochten we gevraagd worden om over vier jaar een demonstratie onderdeel te zijn, moeten we dit weigeren! We moeten uitleggen dat in onze sport we onze tegenstander voor en na de partij een handje geven en sportief de strijd aangaan. Het IOC zal niet weten wat ze horen. Sportief? Eerlijk? Dan hoor je op de spelen niet thuis! We moeten uitleggen dat we enkel en alleen drank gebruiken om onze prestaties te verhogen. Alleen drank? Dat is zo makkelijk opspoorbaar, dat je op de OS echt uit de toon valt. We moeten uitleggen, dat we geen corrupte juryleden en scheidsrechters kennen. Onze sport is doellijntechnologie! Buiten een beetje psychologische oorlogsvoering is er een sportieve, eerlijke strijd bij het darten! Ze zouden ons onmiddellijk ongeschikt vinden.

Laten we er trots op zijn, dat we niet meedoen! Laten we Yuri leren darten! En dat we samen met de hele wereld welgemeend kunnen zeggen: “Het darten hoort op de Olympische Spelen niet thuis!”