Home Columns Column Harm Mol: De kans om Taylor te pakken is nu het...

Column Harm Mol: De kans om Taylor te pakken is nu het grootst

Column Harm Mol

Kinderen vroeg naar bed. Echtgenote is zwemmen met vriendin. Bier koud. Chips en nootjes binnen handbereik. Ik ben er klaar voor. Het is donderdag en de TV gaat op 7. Deurbel en telefoon uit. Het gaat beginnen. De analisten worden voorgesteld en gestaag werken ze richting het begin van een geweldige dartsavond. Samen met het WK is dit de avond voor de echte en onechte liefhebbers van de sport met de pijltjes. Deze avond wordt vergelijkbaar met het EK’88 van het Nederlands elftal.

Ik slurp de voorbeschouwing op, alsof ik de open deuren niet zelf in kan trappen. Nog geen pijl gegooid en ik zit nu al op het puntje van mijn stoel. Dan…Ja! De eerste partij: Van Barneveld als underdog tegen Taylor. En wanneer is Barney op zijn sterkst? Juist! Als hij niet de favoriet is, als hij moet strijden en vechten. Dan zien we pas het echte “Eye of the Tiger”. Taylor is naar eigen zeggen heel goed op de trainingen, maar dit wordt geen training. Dit gaat om het echie. Nu hebben spanning en power wel iets gemeenschappelijks, maar het spanningstrillen van Taylor de laatste tijd, zal hem niet gerust doen zijn.

De kans om Taylor in een halve finale te pakken, is nog nooit zo groot geweest als nu. De partij gaat beginnen en het gaat gelijk op, Van Barneveld pakt een paar mooie 100+ finishes en blijft in de partij. Het kantelpunt komt bij 5-5. Taylor mist 170 om zijn leg te houden. Van Barneveld pakt 167 en wint de partij. Trillend, maar nu van boosheid verlaat Taylor het podium. Barney in de finale.

Daarna, als we nog niet bekomen zijn van de spanning en opluchting, is Van Gerwen aan de beurt. Ik vind Anderson erg sympathiek, maar vanavond even niet. Anderson pakt een 2-0 voorsprong en ik maak me zorgen. Zoals zo vaak komt Van Gerwen daarna in zijn spel en sloopt de aangeslagen Schot. Anderson stond er al een beetje hopeloos bij en dit zou alleen maar erger worden. Mike gooit als slagroom op de taart een 9-darter en wordt de tegenstander van Barney. Een Nederlandse finale.

Mijn vrouw is inmiddels thuis gekomen en treft mij juichend en ondersteboven in mijn stoel. “Een Nederlandse finale!“ Krijg ik nog met moeite uit mijn schor geschreeuwde keel. “Een Nederlandse finale!” Het Mekka van het darten is in handen van ons kikkerlandje!
De finale begint en het is nog muisstil in huize Mol. Van Gerwen mag beginnen en ongelooflijk maar waa.! Hij begint met een 9 darter. Van Barneveld reageert nauwelijks en legt aan voor het volgende leg en na zes pijlen mag hij aanleggen voor 141 en het wonder geschiedt! Een 9 darter beantwoord met een 9 darter! Het huis is te klein! Het publiek in de O2 arena wordt helemaal gek! Tot 8-8 gaat het gelijk op en dan. Mighty Mike: 180! Barney 180! Gevolgd door 171 en nog een 180! Michael legt aan: Trippel 20, en dan…

Hé, hey! Harm word eens wakker! Je droomt! Ik ben nog even van de wereld en het besef begint binnen te komen: Het is nog maar dinsdag…

©Harm Mol