Column Harm Mol: Kom Sammi, we gaan maar eens vroeg naar bed Columns
Columns

Column Harm Mol: Kom Sammi, we gaan maar eens vroeg naar bed

Column Harm Mol: Kom Sammi, we gaan maar eens vroeg naar bed

Begin jaren ’90 begonnen zestien darters voor zichzelf. Ze verlieten de BDO en starten hun eigen club, ach we kennen het verhaal allemaal. Uiteindelijk ontstond de PDC en nadat Barry Hearn zich ermee ging bemoeien ging de “wilde bond” in de vijfde versnelling. De eerste 16 waren boos en hadden een droom, het darten moest er zijn voor de darters en daar moest een goede en eerlijke boterham in te verdienen zijn.

Waarschijnlijk zonder dat de eerste initiatiefnemers het zo voor ogen hadden, werd de PDC zakelijker en zakelijker. Voor de toeschouwers geweldig, veel toernooien en veel op TV. Voor de spelers zelf vaak erg vermoeiend. Veel reizen en heel veel van huis. Menig dartsrelatie werd ontbonden of liep deuken op. De schaduwzijde van de zakelijke PDC. De PDC groeide uit tot een lichtelijk autoritaire organisatie, waar van bovenaf soms onbegrijpelijke beslissingen werden genomen. De spelersvakbond de PDPA lijkt log en langzaam te werken, de strafcommissie binnen de PDC, de DRA, is soms niet te doorgronden.

Ik hou ervan als mensen zich aansluiten bij een groep, dat zij ook enig zeggenschap hebben in het reilen en zeilen van de club. En ondanks dat de PDC vanuit de spelers is ontstaan, is het democratische gehalte van de PDC erg gering.

Donderdag begint de Premier League weer en ik kijk ernaar uit. Super goede spelers die het in een kolkende atmosfeer tegen elkaar op gaan nemen. Tegen beter weten in hoop ik dat het publiek zich niet weer tegen sommige spelers gaat keren. Aanmoedigen is mooi maar uitjouwen is vreselijk. Maar het publiek krijgt het lastig. Hun rode lap doet niet mee. De top van de PDC heeft in al zijn wijsheid besloten om James Wade niet mee te laten doen. Ondanks zijn prestaties en plaats op de wereldranglijst. Voor velen en voor mij een onbegrijpelijk besluit. Zelfs zijn gezondheid werd er bijgehaald om uit te leggen, waarom hij er niet bij is. Dit zonder een gesprek met James aan te gaan.

James reageerde op twitter: Zijn gezondheid staat hem niet in de weg, om aan de Premier League mee te doen. Speelt zijn partij tegen Taylor hem parten, toen hij ongemotiveerd zijn werk niet deed? Ik ben er bang voor. Wade doet er verder het zwijgen toe en dat staat hem te prijzen. Bovendien bijt je niet in de hand, die je voert.

Afgelopen weekend was de Dutch Open een geweldig mooi toernooi, waar veel heel veel darters op af kwamen en heel veel publiek. Assen kon bewijzen dat het darten leeft in Nederland. TV Drenthe besteedde er de gehele zondagmiddag uitzending aan. En wie zagen we daar? Een verloren zoon. Co Stompé is terug bij de BDO en weet nog steeds waar de camera’s draaien. Natuurlijk was er een interview met de altijd spraakzame darter/analyticus en daarin zei hij iets opvallends over zijn vertrek bij de PDC: “Na een aantal jaren mee doen met de grote jongens, kon ik het daar niet meer vinden. Hoe het daar werkt, is niet mijn Cup of tea!”

Wordt het geen tijd dat Co in een diepte interview zijn waarheid wereldkundig gaat maken? Hij hoeft niet meer bang te zijn voor maatregelen van de DRA. Hij zal de komende tijd regelmatig aanschuiven bij RTL7 en hoeft zich qua populariteit en inkomsten, denk ik, ook geen zorgen te maken. Hij zou vrijuit kunnen spreken! Of? Of??? Zou de macht van de PDC zo ver gaan dat ze voor RTL7 kunnen bepalen wie er aanschuift, of beter gezegd: “Wie niet!?”

En donderdag gaan mijn gedachten vast ook even uit naar James Wade. Ik stel me voor hoe James en Samantha op de bank zitten te kijken, naar hun die wel moeten werken. James kijkt eens naast zich en zegt: “Kom Sammi! We gaan maar eens vroeg naar bed!”… De PDC is zo gek nog niet.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws