Home Columns Jacques ‘The Human Calculater’ is een grootheid in de dartswereld

Jacques ‘The Human Calculater’ is een grootheid in de dartswereld

Column Harm Mol

Jacques Nieuwlaat is misschien wel het meest onderbelichte caracter in het darten. Dit lijkt eigenlijk tegenstrijdig, want Jacques hoor en zie je bij bijna iedere dartswedstrijd die op televisie wordt uitgezonden. Hij komt zeker geen aandacht tekort. Ik denk dat hij met het aan elkaar praten van een spelletje een redelijk belegde boterham verdient. En dat is hem gegund! Toch lijkt hij het liefst enigszins in de schaduw te willen staan.

Samen met Frank Vischschraper doen ze me vaak aan Stan Laurel en OLiver Hardy denken. De dunne klungelig en onhandig en de dikke die eigenlijk niet snapt waarom de dunne die fouten maakt. Naast Frank komt Jacques natuurlijk nog beter uit de verf! Het lijken ingestudeerde rollen waarbij de aangever zijn toenemende kennis en kunde heel knap weet te onderdrukken.

Frank: “En nu de bull’s eye!” “Nee Frank de tegenstander staat niet op een uitgooi, hij gaat een tien gooien om zijn favoriete tops over te houden.” De darter gooit een tien en Frank reageert quasi verbaasd: “Dat had je snel gezien Jacques!” En glimlachend gaan ze over naar de volgende drie pijlen.

Ik kijk uit naar de tijd dat onze mastercaller zijn memoires gaat schrijven. Hij zal dat nu nog niet aandurven, maar over een aantal jaren wel. Dan zal hij vrijuit kunnen schrijven over de nachtelijke escapades en bijzondere anekdotes die hij ongetwijfeld langs heeft zien komen. Af en toe hoor je nu al dat hij heel veel meer weet. Een opmerking over een darter’s drankgebruik wordt nu nog tussen neus en lippen geplaatst. Maar dan zullen we de details horen en niet op een Boulevard manier! Nee zakelijk en strokend met de waarheid zal Jacques gaan verhalen.

Jacques is een grootheid in de dartswereld, hij wordt vaak ondergewaardeerd. Een soort Mart Smeets, maar dan bescheidener en minder aandacht voor zichzelf vragend. Heel veel kennis maar uit respect voor de individuele sporter vaak zwijgend en in interviews niet al te lastige vragen stellend. Zo heeft hij de waardering van de darter en van de toeschouwer. Naast Vlaardingerbroek, van Barneveld, Stompé, Hoenselaar, Scholten en van Gerwen is hij de man die met zijn vakkennis het darten op het niveau heeft gebracht waar het nu staat.

Nu nog zal ‘The Human Calculater’ rustig zijn werk doen en hier en daar een schnabbeltje meepikken. Maar ooit dan komt de dag! De dag dat hij de eerste van een 27 delige serie in pocketformaat op de markt gaat brengen. En daarin zijn belevenissen gaat beschrijven over het wereldje dat darts heet. Ik kan niet wachten op zijn eerste in Den Haag gesigneerde exemplaar en dan fluister ik hem toe: “Hé Jacques, goed bezig man! Bedankt!”