Home Columns Column “Martin Adams kan de deur van de BDO sluiten over 5...

Column “Martin Adams kan de deur van de BDO sluiten over 5 jaar”

Column Harm Mol

Ik heb ooit gevoetbald. Ik kan me jullie verbazing voorstellen, maar het is toch echt waar. Ik heb vele zaterdagen en zondagen opgeofferd voor mezelf en de plaatselijke voetbalclub. Niet gehinderd door enige vorm van talent, heb ik vele weekenden doorgebracht bij of op de groene grasmat. Jazeker. Toen nog gewoon gras. Vaak te laat gemaaid, maar het was gras. Je kon nog gewoon een sliding maken zonder brandblaren op je billen te krijgen. Ik had weinig talent en ik moest vaak mijn meerdere erkennen in mijn kameraden, die wel wisten hoe een balletje kon rollen.

Deze kameraden zochten vaak hun heil bij andere clubs uit de iets grotere plaatsen, om daar te kijken hoe ver ze konden komen. Dit tot ergernis van mijn kleine club, die ik noodgedwongen trouw bleef. Mijn talentvolle kameraden werden ontmoedigd en zelfs tegengewerkt om een overstap naar een grotere club te ondernemen. Ik begreep dit nooit zo goed. Laat ze gaan. En mochten ze het niet redden of als ze een leeftijd bereiken waarop ze hun loopbaan willen afbouwen, ontvang ze weer met open armen. Deze oud-leden kunnen nog veel betekenen voor hun oude club. Mijn club deed dit anders, vertrekkende spelers werden hard aangepakt en vaak werd er afscheid genomen met de woorden: “En je hoeft hier nooit meer terug te komen!” Het belang van de speler was ondergeschikt aan de trots van de bestuurders.

De vergelijking met de BDO is nu natuurlijk snel gemaakt. Steeds meer talentvolle spelers kiezen in het belang van hun darten en hun financiën voor de overstap naar de PDC. Een morrend bestuur van de BDO achterlatend. En niet alleen morrend. Ze scherpen hun regels steeds meer aan, ze maken een overstap steeds onaantrekkelijker en toch gaan er steeds meer darters naar de door hun niet erkende organisatie. Krampachtig klampen de BDO-ers zich vast aan een verloren verleden. Eens het middelpunt van de dartswereld, nu een slap aftreksel en vergane glorie. Met alle respect voor het niveau van de topdarters, daar is niks mis mee. Maar de oubollige bestuurders hebben zich op Blatteriaanse wijze vastgebeten in hun eigen speeltje en daarmee de toekomst van ”hun” darten op de helling gezet. Nieuw bloed lijkt nog weinig invloed te hebben.

Bunting stond afgelopen WK super te gooien en toch moest hij echt strijd leveren om de Lakeside te winnen, een terechte winnaar met grote concurrentie. Dat zonder meer. Maar zal hij oprecht durven zeggen, dat hij de beste van de wereld is? Ik denk het niet. Als de BDO de straffen opheft, zullen er dan meer overstappers komen? Ik geloof er niks van. In het belang van de sport wordt het tijd voor toenadering. De dialoog aangaan en gezamenlijk aan de toekomst bouwen. Strafmaatregelen eraf en de terugkomers een warm welkom bieden, zou een eerste stap zijn. Geen geknutsel met regels en uitzonderingen. Als je geen strafmaatregelen bedenkt, hoef je ook geen uitzonderingen te bedenken. Neem je verlies en richt de pijlen op de toekomst. Zonder je verleden te verwaarlozen. Open vizier en geen stapjes ter verdediging maar sprongen vooruit, in het belang van het darten en de darters.

De BDO zal haar grip op het darten steeds verder gaan verliezen en dat gaan ze zelf ook steeds meer inzien, dus wordt het tijd voor bezinning. De ruzie ontstond klein en tussen een paar mensen, voor de geïnteresseerden bekijk op Youtube de documentaire “Blood on the carpet” maar eens. Nu is er al lang geen sprake meer van ruzie. De PDC dendert door en de BDO hangt in de touwen. De meeste darters willen niks anders als lekker darten en het liefst daar een boterham mee verdienen en als het kan met een plakje kaas. Hoe de afsplitsing is ontstaan, is voor hun van totaal ondergeschikt belang en ik vraag me af of ze überhaupt de redenen van de tweestrijd weten. Ze willen gewoon darten en dit onder de best mogelijke omstandigheden.

Daarom hoop ik dat de oude heren, die nog de pijn van het verleden voelen en de jongere heren met een oude geest, mans genoeg zullen zijn om hun trots aan de kant te zetten en in het belang van de sport en de sporters de deur open te zetten voor overleg. Overleggen hoe ze de toekomst zien en waar over 5 jaar de dartssport moet staan. Met één wereldkampioen en één bond, met respect voor het verleden en de blik op de toekomst. En als de BDO niet gaat overleggen, dan ben ik bang dat Adams binnen tien jaar de deur op slot mag doen.

© Harm Mol