Home Columns Column “Is het darten nou een sport of een spel? Het is...

Column “Is het darten nou een sport of een spel? Het is het allebei”

Column Harm Mol

De twijfel tussen of iets een spel is of een sport, komt nergens duidelijker naar voren als bij darten. Is darten nou een spel of een sport? In eerste instantie moeten we dan duidelijk hebben: Wat is sport en wat is spel?

Wikipedia:
*Een sport kan omschreven worden als een fysieke krachtmeting (bijvoorbeeld zwemmen), fysiek spel (bijvoorbeeld voetbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat op reglementaire wijze in competitieverband of recreatief gespeeld kan worden.
*Een spel is een activiteit, buiten de gewone dagelijkse bezigheden, waaraan een of meer mensen deelnemen, als vermaak en/of om een of meer vaardigheden of talenten ten volle te benutten of te vergroten.

Aan de hand van deze definities is darten zowel een sport als een spel, evenals voetbal, volleybal, schaken, golf, hardlopen etc, etc. Het zijn allen sporten, maar je kunt ze als spel spelen.

Ik zat laatst op een verjaardag te discussiëren over mensen die op facebook hun aantal gerende of gefietste kilometers delen via sportstracker of zo iets. Ik heb daar niks mee en dat liet ik merken ook! Maar ja wie wind zaait, zal storm oogsten! Dus: “En Harm wat doe jij aan sport?” Ik heel serieus: “Ik sport 3 tot 5 keer per week.” “Oh wat goed! Wat doe je?” “Ik dart!” Ik had de lachers gelijk op mijn hand (geniet ik altijd erg van, behalve als het uitlachers zijn!) Maar dit keer voelde ik me geroepen om mijn “sport” iets langer te verdedigen. “Ik train 3 keer per week en 2 of 3 keer per week heb ik een wedstrijd.”

De gesprekken tussen de kakelende tantes en bierdrinkende ooms verstomden en ik zag alle ogen en oren mijn kant op gaan. Ik voelde dat het moment gekomen was om mijn dierbare sport nu zo goed te verdedigen, dat ze er zelfs bij het IOC niet meer om heen zouden kunnen. Een darter loopt per avond vele kilometers en als je ongetraind gaat darten, heb je de volgende dag onherroepelijk spierpijn. “En hoofdpijn” vult mijn bijdehante neef aan. De lachers zijn al niet meer op mijn hand. “Je moet zowel lichamelijk als geestelijk goed in elkaar zitten om goed te gooien.” Vervolg ik onverstoorbaar. “Dus met al dat overgewicht zitten die darters goed in hun vel?” vraagt het superslanke nichtje.

“Nou een beetje overgewicht hoeft geen belemmering te zijn om goed te zijn in je sport. Kijk ook maar bij andere sporten, kogelslingeraars, boksers, judoka’s en zelfs voetballers zijn soms aan de dikke kant. Eén van mijn ooms die vanavond de Bob is vraagt: “Maar dat darten daar wordt toch gigantisch bij gezopen?” “Ach dat valt wel een beetje mee.” Bagatelliseer ik de waarheid. “Op TV toernooien wordt er helemaal niet meer gedronken.” “Nee niet voor de camera’s!” roept mijn altijd tot discussie bereide broer. Met: “Jij voetbalt hè?” ga ik de discussie niet uit de weg. “En bij jullie voetbal hebben ze kantines en wat gebeurt daar na de training? En na de wedstrijd?” “Ja dat is de derde helft!” roept ie trots “En dan pilzen we even af!”

Triomfantelijk kijk ik hem even aan en hij snapt dat ik op punten voorsta. Mijn niet zo geliefde oom die meestal over zaken, wereldproblemen of beursnoteringen praat, doet ook een duit in het zakje: “Dat darten is toch gewoon een kroegspelletje voor Aso’s!” Laat je niet uit de tent lokken bedenk ik me net op tijd. “Het is ontstaan in een heel ver verleden, als oefening voor gooien met speren, maar inderdaad eerste helft vorige eeuw werd het vooral in kroegen gespeeld, maar tegenwoordig ook vaak in buurthuizen, kantines en sportzalen. “Als er maar bier is!” Uiteraard mijn neefje weer!

“En Aso’s? Ach oom, had u laatst niet uw putter doormidden geslagen en tevens de green beschadigd omdat uw balletje weer eens in de bunker terecht was gekomen? Ik denk dat de meeste darters beter met teleurstellingen omgaan!” Ondanks dat ik voelde dat de sfeer er niet prettiger op werd, vond ik dat hij voor dat ‘aso’s’ nog wel iets tegoed had. “Ennuh, uw zakenpartner is laatst toch bekeurd met drank op? Hij kwam uit het clubhuis van de golfclub toch?” Mijn moeder greep in: “En nu een ander onderwerp jongens!” Want:

“Anders is het geen spelletje meer!”

©Harm Mol 2013
.