Column: Verbaasd dat Van Gerwen zo lang vrij kon krijgen van school Columns
Columns

Column: Verbaasd dat Van Gerwen zo lang vrij kon krijgen van school

Column: Verbaasd dat Van Gerwen zo lang vrij kon krijgen van school

Mijn opa is ondanks zijn 85 jaren de laatste jaren het darten gaan volgen. Hij kijkt iedere donderdag Premier League en de maanden december en januari staan helemaal in het teken van darten. Hij geniet van RTL7, die het toch een stuk beter doet als dat ‘SBS6’ met die ‘Hart van Nederland’ onderbrekingen. Opa is enigszins verstrooid en vernieuwingen zijn lastig, maar zijn lange termijn geheugen is nog prima. Zo blijft die lullende kale “trambestuurder” en Barney “postbode”. Ook was hij verbaasd dat Van Gerwen zo lang vrij kon krijgen van school.

Ik won laatst de verliezersronde op een plaatselijk toernooitje en toen ik hem dit vertelde, was zijn vraag: “Verliezersronde, wat is dat jongen?”. Na 3 pogingen gaf ik mijn uitleg op en zijn conclussie: “Oh je bent dus verliezer en toch winnaar”. Dat leek me op dat moment de meest juiste. “Je denkt dat ik oud word en alles niet meer begrijp hè!”, las hij van mijn gezicht.

“Jij weet veel van darten, dus leg mij even het volgende uit jongen, want ik snapte er niks van. Ik zag laatst op het WK die oudere jongen de finale winnen van Van Gerwen. Uhhh…Teler heet ie geloof ik, maar daarna gaat het toernooi gewoon door en wint die lange met bakkebaarden. Won die Teler dan net als jij de verliezersronde?” “Nee opa, dat zijn 2 WK’s. Die lange met bakkebaarden is Waites en die won bij de BDO en Taylor bij de PDC.”

“Maarruuuh…er kan er toch maar eentje de beste van de wereld zijn? Of leven die anderen in een apart wereldje?” Ik realiseerde me gelijk hoe verrassend dicht hij bij de waarheid zat. Toen hij een beetje snapte wie wie was, vond hij het WK met die grote borsten en korte rokjes toch het leukste. Mijn opa ging verder: “Ik was laatst bij Geert (mijn jongste broer) en die zat op de computer een landenwedstrijd te kijken, het was op Schiermonnikoog geloof ik.” “Nee opa, het was op Texel!” “Nou ja, in ieder geval op een eiland. Ik ben eens met je oma wezen fietsen op Schier (zo noemen ze hun eiland daar, zei hij trots) en ik dacht dat ik de duinen herkende!” “Ja is goed opa, wat wou je vragen?” “Nou zijn die Van Gerwen en die postbode en die trambestuurder niet goed genoeg om in het Nederlands team te komen?”

Ik heb geprobeerd het uit te leggen, maar toen ik de NDB ranking noemde en hem zei dat wanneer je die wint je Nederlands kampioen bent, was zijn opmerking: “Nou dat wordt dan een makkie voor Van Gerwen” alleszeggend. “Tussen de wedstrijden door op Schier gaven ze commentaar, maar in het Engels, jammer dat er geen Nederlanders bij waren.. Vervolgde opa zijn betoog. “Ja die waren er wel bij, alleen ze spraken Engels.” “Toen je oma en ik op Schier waren hoorde je wel eens Duits, maar wij spraken gewoon Nederlands en ze verstonden ons prima!” Ik had ondertussen even koffie ingeschonken.

“Die jongen die daar aan tafel zat, dat lijkt me een hele goeie. Hij heet Niels geloof ik, afgelopen weekend was hij bij RTL7.” “Je bedoelt Niels de Ruiter, die zit bij de bond. Maar hij sprak Engels en hoe weet jij dan of het een hele goede is?” Vroeg ik me hardop af. “Jongen je hoeft iemand niet te verstaan om hem te begrijpen! En bij RTL7 sprak hij gewoon Nederlands en die Niels zit in de bond? Nou, dan kan hij er mooi voor zorgen dat de sterkste darters in het Nederlands team komen en de beste darter Nederlands kampioen wordt. Vroeger was het bij voetbal ook, degenen die prof werden, mochten niet meer in het Nederlands elftal. Nou daar kwamen ze rap op terug, gewoon de sterkste spelers opstellen! Ennuuuh…die Niels is echt wel slim genoeg om de mensen uit te leggen, dat er maar één wereld is en dat er daarom ook maar één wereldkampioen kan zijn! Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? De belangen regelen en als iedereen zijn trots aan de kant zet, moet het lukken!”

Stoer zette mijn opa zijn koffiekopje op tafel en hij was heel tevreden, dat hij weer een probleem de wereld had uitgeholpen. Ik ben bang dat Niels er wel wat langer over gaat doen…

Ik wandel naar huis en ik vraag me af, of ik ooit tegen mijn kleinkinderen kan zeggen:
“Vroeger waren er bij het darten twee bonden!”
.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws