BDO WK: Mandigers ondanks sublieme partij onderuit, Hazel en Warren winnen thrillers en De Graaf wint nipt algemeen nieuws
algemeen nieuws

BDO WK: Mandigers ondanks sublieme partij onderuit, Hazel en Warren winnen thrillers en De Graaf wint nipt

BDO WK: Mandigers ondanks sublieme partij onderuit, Hazel en Warren winnen thrillers en De Graaf wint nipt

Zaterdag 4 januari werd het BDO World Professional Darts Championship afgetrapt met twee sessies. De derde sessie staat nu op de planning en ook hier zagen we mooie partijen, met onder andere Aileen de Graaf en Willem Mandigers.

De eerste partij van de middagsessie ging tussen de als vijfde geplaatste Wayne Warren en Justin Thompson. Thompson begon de partij goed, maar zag Warren steeds weer terugvechten. Er kwam een beslissende set aan te pas en toen wist Warren toe te slaan en zo pakte hij de winst.Vervolgens zagen we de Amerikaan Joe Chaney aan de oche verschijnen in een eerste ronde wedstrijd tegen Ben Hazel. Ben Hazel kwam erg goed uit de startblokken en kwam op een 2-0 voorsprong in sets, maar zag Chainsaw helemaal terug komen. Echter was de Engelsman nog wel te sterk in de verlenging. Niet veel later zagen we de eerste damespartij van de dag, waarin de Nederlandse dame Aileen de Graaf speelde. Zij nam het op tegen de debutante in Kirsty Hutchinson. De Engelse begon goed, maar De Graaf forceerde een beslissende set die ze in een sudden-death leg wist te pakken. De laatste partij van de middag werd een hoogstaand duel tussen Michael Unterbucher en de Nederlander Willem Mandigers in de tweede ronde partij. Vele legs gingen met de darts mee en dus gingen de eerste sets met de darts mee. Op een cruciaal moment miste Mandigers wel drie dubbels om de set af te pakken en toen sloeg Unterbuchner toe. De Duitser bleef goed doorgaan en wist uiteindelijk de goede dingen op de goede momenten te doen en gooide zo de Eindhovenaar naar huis.

De wedstrijden kunt u live volgen via deze livestream of u kunt het liveverslag van leg bij leg en set bij set volgen hieronder volgen:

Wayne Warren (91,91) 3 - 2 Justin Thompson (91,72)

2-3, 3-1, 3-2, 0-3, 3-0

Justin Thompson had de bull gewonnen en mocht de middagsessie dus aftrappen, maar in de eerste leg was het Yank die meteen een break plaatste via dubbel 20. Met een 14-darter wist de Australiër wel direct weer terug te breaken naar 1-1 via een 64-finish. In een goede derde leg van Thommo had hij wat problemen met de dubbels, maar kwam wel op 2-1 in de set. Warren wist wel direct een beslissende leg aan de set toe te voegen, maar miste het enkele vlak in de vijfde leg waardoor hij geen kans op de dubbel kreeg. Thompson pakte zijn kans en wist de eerste set te houden.

De tweede set was de set van de Welshman. Met een 18-darter wist Thompson een break te plaatsen, maar hij wist hem daarna niet te verzilveren. Warren pakte namelijk de re-break via een 83-finish op dubbel 16. Niet veel later gooide Yank 56 uit en kwam dus op voorsprong in de set. De ervaren Warren wist de set in de vierde leg te pakken via dubbel 2 en ging de onderbreking in met een 1-1 stand.

Set drie was de set van de man uit Down-Under, maar er dreigde een break te komen. Echter wist Thompson een 144-finish te gooien en zo ging de eerste leg met de darts mee. Thompson leek ook de tweede leg te pakken, maar via een knappe 72-finish werd het toch gelijk; 1-1. Thommo wist daarna wel weer op voorsprong te komen via zijn favoriete dubbel 20. Net zoals in de eerste set kwam er weer een vijfde leg aan te pas met dank aan Wayne Warren die daarvoor een 13-darter produceerde. Thompson miste in de beslissende leg dubbel 18 voor een 141-finish, waarna Warren dubbel 10 vond en dus de set afpakte.

Zo was de vierde set de set van Warren, maar er werd nogmaals een break geplaatst. De Australiër kwam zo met een 96-finish op 0-1. Thompson had nu echt een versnelling gevonden en kwam dan ook op 2-0 in de set via tops. Via een 80-finish een leg later kwam er nog een korte pauze aan te pas, want deze set ging met 3-0 naar Thompson; 2-2.

De beslissende set was de set van Thommo, maar Yank wist voor de zoveelste keer een break te plaatsen in de eerste leg via een 81-finish. De eigen leg wist de Welshman te houden en zo werd het 2-0 via dubbel 8 en kwam op matchpoint terecht. In de derde leg van de set miste Thompson een kans om in leven te blijven en Warren gooide toen 120 uit voor de winst.

Joe Chaney (86,27) 2 - 3 Ben Hazel (86,22)

2-3, 1-3, 3-1, 3-0, 3-5

De Engelsman mocht de partij aftrappen tegen de Amerikaan. De 29-jarige Mr Ben wist de eerste leg te houden via dubbel 10 die hij gooide met zijn laatste dart in de hand, terwijl Chaney op een dubbel stond. De tweede leg ging met de darts mee, want Joe Chaney wist 142 uit te gooien via dubbel 11 en zo waren we direct los in deze partij. Via dubbel 16 in de derde leg werd het 2-1 voor Hazel. De man uit Tennessee, Verenigde States, maakte niet veel later gelijk via tops. Via dubbel 12 wist Ben Hazel de eerste set te pakken met 3-2.

De tweede set was de set van Chaney en hij wist onder druk de eerste leg te houden via een 72-finish op tops en zo werd dit de zesde leg die met de darts mee ging in deze partij. Ook de zevende leg ging met de darts mee en zo werd het weer 1-1. De eerste break van de partij werd in de derde leg geplaatst door de man uit Hertfordshire via zijn favourite dubbel 16; 2-1. Doordat hij zijn eigen leg daarna ook nog hield werd het 3-1 in deze set voor de Engelsman die hem op een 2-0 voorsprong bracht.

Set drie was de set van Mr Ben Hazel en had de wedstrijd dus in eigen handen. Echter wist Joe Chaney goed uit de pauze te komen en brak direct, maar Ben Hazel bleef rustig en wist met een 15-darter via een 89-finish terug te breaken naar 1-1. Nogmaals een break bracht Chainsaw op een 2-1 voorsprong via dubbel 10. Met een 12-darter daaropvolgend wist de Amerikaan via een 81-finish op dubbel 18 de set binnen te halen met 3-1.

De vierde set was de set van de man uit Tennessee en zo had hij alle kans weer in deze partij. De Amerikaan wist nogmaals een leg bij te schrijven en zo werd het 1-0 in zijn vierde set. Met een break op dubbel 10 wist Chaney nu serieus met de comeback bezig te zijn en kwam dus op 2-0. Met een 120-finish wist Chainsaw de stand gelijk te trekken in sets en gingen beide heren een korte pauze houden.

De laatste set was de set van Hazel, maar momenteen was het Chaney die het momentum had. Met een 90-finish wist Hazel weer wat zelfvertrouwen op te doen en kwam zo op een 1-0 voorsprong. Chaney wist de stand in de beslissende set daarna weer gelijk te trekken via dubbel 18. In de derde leg bezweek Hazel en miste twee pijlen op tops en toen stond Joe Chaney daar die de dubbel 10 nog maar eens gooide en zo kwam hij op matchpoint. Echter wist Ben Hazel de tie-break te forceren door 2-2 te maken. Mr Ben wist in die verlenging de eerste leg te houden en zo werd het 3-2. Chaney wist een leg later weer gelijk te maken via een 76-finish op dubbel 18 en dus was er nog steeds niets beslist in de partij. Met dubbel 16 ging er wederom een leg met de darts mee en zo werd het 4-3 voor Mr Ben. In de achtste leg wist Chaney de partij niet meer te verlengen en via dubbel 12 maakte Hazel dan toch een einde aan de partij.

Aileen de Graaf (72,99) 2 - 1 Kirsty Hutchinson (70,15)

1-3, 3-0, 3-2

De Graaf mocht haar Wereldkampioenschap aftrappen tegen de dame uit County Durham. Via een 48-finish wist De Graaf de eerste leg te houden in 20 pijlen. Een leg later wist Hutchinson dubbel 20 te gooien om de stand gelijk te trekken. De eerste break van de wedstrijd werd een feit in de derde leg toen Hutchinson een 75-finish gooide op dubbel 12 voor de 2-1. Met dubbel 19 wist de debutante de eerste set af te pakken van De Graaf.

De tweede set was dus de set van Kirsty Hutchinson. Via een 42-finish op dubbel 16 wist de vrouw uit Bunschoten direct een break te plaatsen. De tweede leg van de set ging met de darts mee en zo werd het via dubbel 2 2-0 in legs. Met een goede 86-finish in slechts twee darts wist De Graaf de stand in sets weer gelijk te trekken.

De derde en laatste set van de partij mocht begonnen worden door Aileen de Graaf. De eerste leg leek gemakkelijk naar De Graaf te gaan, maar miste erg veel dubbels. Iets wat Hutchinson niet deed en 52 uitgooide voor de break. Ondanks de vele frustratie bij De Graaf wist ze toch de break te plaatsen via dubbel 4. Met een 60-finish wist De Graaf de eigen leg te behouden en zo wist ze op matchpoint te komen. Doordat De Graaf haar matchdarts niet benutte wist Kirsty Hutchinson een vijfde en beslissende leg af te dwingen via dubbel 19. De sudden-death leg ging met een 78-finish naar de Nederlandse dame en wist dus met de schrik vrij te komen tegen de debutante. In de volgende ronde zal vooral het finishen beter moeten van De Graaf, want dan staat ze tegenover Beau Greaves.

Willem Mandigers (94,16) 1 - 3 Michael Unterbuchner (89,71)

2-3, 3-2, 2-3, 1-3

De laatste partij van de middagsessie was een affiche om je vingers bij af te likken, want dit was een herhaling van de kwartfinale van vorig jaar. Mandigers zal voor de revanche willen gaan, terwijl Unterbuchner de partij mocht beginnen. De Duitser wist de eerste leg te houden, ondanks hij wat moeite met de dubbel had. De man woonachtig uit Eindhoven wist met een 16-darter op dubbel 10 de stand gelijk te trekken. Via dubbel 16 ging ook de derde leg met de darts mee. Met een prachtige 170-finish wist Willem Mandigers zijn landgenoot Chris Landman op te volgen en kwam met de hoogste finish op 2-2. Ondanks die fantastische finish, pakte T-Rex toch nog de set via dubbel 14.

De tweede set was de set van de Nederlander en hij wist de eerste leg te houden via dubbel 10. Wederom ging er een leg met de darts mee en zo werd het via tops 1-1 in legs. Het niveau werd in de derde leg nog even opgekrikt met een 14-darter van Willem Mandigers op tops. In de vierde leg miste Mandigers een 170-finish op de bullseye voor de set, wat meteen werd afgestraft door T-Rex met een 111-finish op dubbel 16 om nogmaals een leg met de darts mee te laten gaan. De tiende leg van de partij ging ook met de darts mee en zo kwam Mandigers op 1-1 in sets via dubbel 10.

De man woonachtig in München mocht de derde set beginnen en tot nu toe was dat een voordeel gebleken. Zo ging de eerste leg met de darts mee en kwam Unterbuchner op 1-0 via dubbel 16. Via een 14-darter wist de Eindhovenaar via dubbel 16 de druk vol op de Duister te houden. Onder die druk wist Unterbuchner wel een 13-darter te produceren en zo waren nog steeds alle legs met de darts mee gegaan. Dat zegt genoeg over het niveau, want beide mannen gooiden erg goed en dan is breaken erg lastig. Via tops voor een 16-darter wist Mandigers nogmaals een set naar 2-2 te brengen. In die vijfde leg miste Mandigers die darts voor de break én de set, waardoor de set alsnog naar de Duitser ging.

Set vier was de set wel weer van de Nederlander, maar nu gooide Mandigers een matige leg. Zo wist T-Rex de eerste break van de partij te plaatsen via dubbel 10 en die break kon erg belangrijk blijken. Michael Unterbuchner wist zijn break te verzilveren en kwam via een 58-finish op matchpoint en dus moest Mandigers alle zeilen bijzetten. Zo wist Mandigers met een 11-darter in de set te blijven, maar dat was slechts zijn eigen leg. In de vierde leg miste Mandigers een pijl op de bullseye en met een 108-finish wist Michael Unterbuchner deze hoogstaande partij te winnen en gooide hij helaas de Nederlander naar huis.

Door: Marcel Bus

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws