Column Ron van den Berg: "Hoe kan het verkeren in de dartwereld" algemeen nieuws
algemeen nieuws

Column Ron van den Berg: "Hoe kan het verkeren in de dartwereld"

Column Ron van den Berg: "Hoe kan het verkeren in de dartwereld"

Met deze aanhef ben ik al eens eerder begonnen, maar thans zit daar toch wat meer lading aan. Want? Raymond van Barneveld gaat ermee kappen! Vind het mooi geweest. Is het zat. Houdt op met professioneel darten op het hoogste niveau.

En dat is een klap die aankomt en door heel Nederland nadreunt; bij mij persoonlijk in het bijzonder.

Palmares en alles is overal en nergens terug te vinden en kan mijns inziens niet vaak genoeg herhaald en onderstreept worden, maar de algehele essentie is uiteraard het feit dat 85% van het thans dartende Nederland nooit een pijl had gezien laat staan aangeraakt als Raymond van Barneveld niet op 11 januari 1998 die pijl in de dubbel 8 smeet en daarmee de Lakeside won en zich Wereldkampioen Darts mocht noemen.

85% Is mijns inziens nog wat magertjes geschat, want in de jaren voorafgaand aan deze memorabele avond kenden wij in Nederland een dikke 10.000 darters die in lokale competitieverband “pijlen keilden”. Uit die grote groep werd een kleinere groep gedistilleerd welke in landelijk competitieverband onder NDB-vlag de “LaCo” speelden met uiteindelijk een heus Nederlands Kampioenschap.

En verder konden de fanatici middels de BBC uitzendingen in januari het Darts in Lakeside volgen; toen nog Embassy. Vaak op mensonterende tijdstippen maar het kon wel. Slechts weinigen wisten wat het spel inhield, laat staan de sport en een enkeling wist hoe een dartbord eruit zag.

Toen de 1e Wereldtitel gewonnen werd, was Michael van Gerwen 8 jaar oud; Jelle Klaassen 13 en Kim Huybrechts 12. Misschien heb ik het mis, maar in hoeverre hadden deze heren een dartcarrière kunnen ontwikkelen als Raymond van Barneveld niet had bestaan? Als het darten in Nederland niet door hem op de kaart was gezet?

En 1 zwaluw maakt uiteraard geen zomer, dus won Raymond de Embassy in 1999 nogmaals, waarmee het darten definitief op de kaart stond en bleef staan.

Nadien nog 3 keer gewonnen om daarna de overstap naar de PDC te maken en ook daar nog eens een titel te pakken.

Maar niet alleen in Nederland baanbrekend, ook in Engeland en wereldwijd. Toen hij in 2006 overstapte naar de PDC, veranderde de dartwereld opnieuw. Voor dat moment was de PDC “melaats’ (lees mijn eerdere verhaal hierover) en werd smalend Phil’s Dart Club genoemd, maar door zijn overstap en het feit dat de Nederlandse media daar vol in mee gingen veranderd naar een grote internationale bond van professionals.

Raymond van Barneveld heeft de PDC naar Nederland gebracht en heeft er mede voor gezorgd dat de media aandacht enorm toenam, waardoor de inkomsten enorm stegen en daarmee het prijzengeld voor de overige spelers.

Direct en indirect zijn er veel, heel erg veel mensen die hun carrière deels, grotendeels of volledig te danken hebben aan Raymond van Barneveld. Niet alleen de spelers, maar zeker ook presentatoren, commentatoren, scheidsrechters, cameralieden, schrijvers en weet-ik-veel-doenders, maar wat dacht je van dartwinkels, kroegen, clubhuizen en andere etablissementen om nog maar te zwijgen organisatiebureaus en andere sluwe randfiguren die een graan meepikken uit de ruif die Raymond van Barneveld gemaakt heeft. Dus: hulde en respect.

Er is veel aandacht voor hem op dit moment en dat is meer dan terecht. Speculaties ook over het komende jaar en hoe hij dat door zal gaan komen. De PDC heeft gelijk al aangegeven dat er ook voor Van Barneveld geen precedenten worden geschapen. Doemscenario gezien de huidige 17e plaats op de Order of Merit. Lukt het nog wel? Gaat het allemaal nog wel? Ik zeg: tuurlijk wel!

Natuurlijk krijgt hij een wildcard voor de komende Premier League! Wie anders dan hij zorgt voor volle zalen, met Peter Wright, Gary Anderson en Michael van Gerwen? Met deze 3 noem ik de smaakmakers even op en daarbij kunnen we dan wel Simon Whitlock, Michael Smith en Gerwyn Price plaatsen. Zijn er nog 4 plekken over. Darryl Gurney dan maar erbij. Nog 3. Wie moet je dan kiezen? 3 hele goede, maar intens kleurloze jongens, of dan toch maar Raymond van Barneveld? PDC draait om geld en aandacht, dus de keuze lijkt mij heel simpel.

En die 17e plaats op de Order of Merit? Geen enkel probleem! Raymond weet nu dat het einde in zicht is en weet dat het publiek dol op hem is. Hij gaat het komende WK schitteren en zal elke tegenstander tot wanhoop drijven. Zware tegenstanders deren hem nog steeds niet, want als alles gaat zoals het moet gaan, wint hij nog steeds van alles en iedereen. En vanaf nu gaat het goed, want die molensteen is van zijn nek af en de enorme last en druk weggenomen.

Ik zal hem enorm missen en ga ervan uit dat heel dartend Nederland weet wat hij heeft betekent en gedaan voor het darten in Nederland.

Hoe kan het verkeren in de dartwereld….

Ron van den Berg
26-11-2018

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws