Deze 8 regels zijn bij de PDC anders dan in het reglement van BDO algemeen nieuws
algemeen nieuws

Deze 8 regels zijn bij de PDC anders dan in het reglement van BDO

Deze 8 regels zijn bij de PDC anders dan in het reglement van BDO

Er zijn een aantal verschillen tussen de PDC en de BDO als de reglementen naast elkaar worden gelegd. Matthew Edgar dook er namens in en kwam tot enkele opmerkelijke verschillen waarvan we er een aantal hieronder vermelden.

Lengte en gewicht
Liefhebbers van grote en zware pijlen kunnen bij de BDO verder gaan dan bij de PDC. Daar waar de PDC een maximaal gewicht van 40 gram en een lengte van 20 centimeter hanteert kun je bij de BDO legaal spelen met een pijl van maximaal 50 gram en 30,5 centimeter.

Oche
Een verhoogde oche is tegenwoordig bij allebei de bonden verplicht maar hierbij gaat de PDC iets verder met het verplichten van een oche van 4 cm hoog terwijl bij de BDO een oche van 3,8 cm volstaat.

Tot dusver nog geen schokkende verschillen maar dat er wel degelijk enkele verschillen zijn die je in de praktijk zal ervaren wanneer je van bond wisselt bewijzen onderstaande regels.

Opwarmen
Voor iedere wedstrijd mag je een aantal pijlen ingooien maar dit aantal verschilt per bond. Zo laat de BDO je slechts 6 pijlen ingooien en hanteert de PDC dat je 9 pijlen mag ingooien alvorens de partij van start gaat.

Ook bij het bepalen van wie de partij mag beginnen is er een verschil. Bij beiden bonden wordt er gegooid voor de bulls-eye, maar wanneer je allebei buiten de bull gooit dan wordt er bij de PDC opnieuw gegooid. Maar bij de BDO komt er dan maatwerk aan te pas om te zien wie het dichts bij de bull zit en die mag vervolgens beginnen.

Er zijn overigens enkele toernooien bij de BDO die hiervan afwijken, maar in de algemene regels geldt het maatwerk dat wordt toegepast indien de organisatie hier zelf geen aparte afspraken over maakt.

Aankondiging
Mocht je een vloertoernooi bij de PDC bezoeken dan zul je allereerst merken dat er een gelimiteerd aantal gasten wordt toegelaten maar tevens hoor je ook geen aankondigingen over de speakers.

Daar waar bij de BDO spelers worden opgeroepen om zich bij een baan te melden dient men dit bij de PDC zelf in de gaten te houden. Ben je bovendien niet op tijd of trek je je niet op tijd terug dan kan er bij de PDC een boete volgen, iets waar je bij de BDO niet voor hoeft te vrezen.

Aantal spelers
Dat de PDC een boete uitdeelt wanneer je je te laat afmeldt voor een toernooi heeft te maken met de vorming van het deelnemersveld. Bij de PDC wordt op voorhand namelijk bepaald met hoeveel spelers het toernooi van start gaat en wie hieraan mogen deelnemen. Wanneer je gerechtigd bent om te spelen en je komt niet in actie dient op tijd een vervanger te worden ingeschakeld.

Bij de BDO geldt per toernooi vaak wel een maximum aantal deelnemers maar staat op voorhand van het toernooi niet vast met hoeveel spelers het van start zal gaan. Bovendien komen spelers vaak niet opdagen waardoor het aantal spelers dat daadwerkelijk in actie komt zelden overeenkomt met het aantal inschrijvingen.

Schrijvers
Tot slot nog een verschil wanneer je aan het spelen bent bij één van de bonden. Bij de PDC wordt er geschreven door officials. Van echt schrijven is echter nog zelden sprake want de schrijfborden zijn veelal vervangen voor de tablets van DartConnect.

Bij de BDO zijn het echter de spelers zelf die schrijven, veelal nadat ze een wedstrijd hebben verloren. Er zijn ook toernooien die de winnaars laten schrijven en waarbij na een aantal ronden de regel wordt omgedraaid waarbij vanaf dat moment wel de verliezers schrijven.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws