Home algemeen nieuws Verrassing Jose de Sousa en James Wade naar de halve finales op...

Verrassing Jose de Sousa en James Wade naar de halve finales op de Grand Slam of Darts

BOYLE SPORTS GRAND SLAM OF DARTS RICOH ARENA COVENTRY PIC;LAWRENCE LUSTIG GROUP STAGE 2 MICHAEL SMITH V JOSE DE SOUSA JOSE DE SOUSA IN ACTION

Zondagmiddag 22 november is de dag van de kwartfinales. Deze kwartfinales zijn verdeeld over twee sessies. De eerste sessie is de middagsessie met daarin Michael Smith tegen Jose de Sousa en Damon Heta tegen James Wade. Dus twee topspelers die al diverse jaren meelopen tegen de ‘rising starts’ van het moment.

Hieronder kunt u de partijen live volgen of later nog eens rustig teruglezen.

 

Jose de Sousa (98,52/34,04%)  16 – 14 Michael Smith (95,74/29,79%)

De Portugees mocht de partij beginnen en hij gooide al direct een 180’er, die hem later ook de leg opleverde via dubbel 16. In de tweede leg was Smith nog niet helemaal van de partij en De Sousa was wel direct wakker. Hij profiteerde dan ook meteen met een 84-finish in twee pijlen. De derde leg ging met de darts mee, waardoor De Sousa zijn voorsprong uitbreidde naar 3-0. In de vierde leg kwam BullyBoy op het scorebord door een 48-finish te gooien met een 18-darter. In volgende leg miste Smith diverse dubbels om de re-break te pakken, waardoor De Sousa via dubbel 20 met 4-1 de pauze in ging.

Na de korte onderbreking mocht Smith leg zes beginnen, maar miste weer een dubbeltje die zo hier en daar al heel wat kansen had gemist. De Sousa gooide dubbel 6 om daarmee nog een break meer op voorsprong te komen. Met een 78-finish op dubbel 12 wist De Sousa die break ook nog weer te verzilveren; 6-1. De Sousa kreeg in leg acht nog een reuzenkans om via een break op 7-1 te komen, maar miste deze. Smith pakte de leg met een 59-finish om op 2-6 te komen. Niet veel later wist ‘The Special One’ met een 81-finish een 12-darter te produceren voor de 7-2. In de laatste leg voor de pauze stond alle druk op Smith vanaf 128 en miste die dan ook. Hij kreeg nog eens herkansing vanaf 70, maar ook die ging mis. De Sousa won zo ook de tweede sessie met 4-1. 

De Sousa miste in de elfde leg dubbels, waardoor Smith via een 68-finish een break terug pakte. Zou Smith nu een comeback inzetten? Hij wist in ieder geval de break te verzilveren om op 8-4 te komen. In de 13e leg miste Smith pijl acht voor de 9-darter, maar kwam wat later wel op 5-8 en dus werd de partij weer enigszins spannend. De vierde leg op rij van Smith werd een feit via tops; 6-8. Met zes perfecte darts op rij wist Smith wederom een goede kans te creëren voor de re-break, maar hij had wel gemiste kansen van de Portugees nodig. Hij kreeg dat wel en pakte zo de derde sessie met maar liefst 5-0. 

De partij was compleet gedraaid en nu had Smith het momentum te pakken. Via dubbel 8 wist Smith zijn eigen leg te houden en kwam daarmee gelijk, voor het eerst sinds 0-0. De Sousa wist niet veel later wel weer een legje te pakken via dubbel 10. Na even knipperen met de ogen stond het 9-9 met een 10-darter. Smith pakte in leg 19 voor het eerst de voorsprong in de partij en dus was het nu ‘one-way-traffic’ voor BullyBoy. Een goede 20e leg via een 87-finish in 11-darts wist De Sousa helemaal in de partij te houden; 10-10. 

Na de onderbreking was Smith het goede gevoel even kwijt, waardoor De Sousa zijn eigen leg hield en via een 64-finish op 11-10 kwam. In zijn eigen leg van de Engelsman had De Sousa weer een slag kunnen slaan, maar miste de kansen die hem geboden werden. Smith maakte daarna weer gelijk. De Sousa miste in zijn eigen leg daarna weer veel dubbels en nu maakte Smith daar gebruik van via de break naar 12-11. Een matige 24e leg van Smith zorgde ervoor dat Smith wederom niet kon doordrukken. De Sousa maakte er 12-12 van. In een erg goede leg van beide mannen, wist De Sousa de voorsprong weer te pakken via dubbel 10 nadat Smith één pijl op dubbel 9 had gemist vanaf 83. Met een 129-finish wist Smith al snel weer gelijk te komen. De partij werd spannender en spannender, maar dat ging het niveau niet ten goede van beide spelers. Echter wist De Sousa knap het hoofd koel te houden en kwam toch weer op voorsprong; 14-13. Met een 71-finish op tops wist Michael Smith voor de zoveelste keer gelijk te komen. Echter, hij moest nog wel een keer breaken om de partij te willen winnen. Michael Smith miste in leg 29 een 102-finish die hem op matchpoint kon brengen. De Sousa deed dat daarentegen via dubbel 20; 15-14. In de 30e leg miste Smith drie darts op de dubbel om gelijk te maken, waardoor De Sousa 47 uitgooide om de partij uit te winnen, waarna de blijdschap duidelijk te zien was. 

 

James Wade (101,66/50%) 16- 13 Damon Heta (98,26/56,52%)

The Machine mocht de partij beginnen tegen The Heat. Met een 76-finish op dubbel 8 wist de Engelsman de eerste leg te houden. Met een 111-finish wist Wade meteen al een break te plaatsen, terwijl Heta op dubbel 8 stond geparkeerd. Wade kwam via zijn favoriete dubbel 20 op 3-0 en dus had hij de break verzilverd. James Wade had het erg naar zijn zin op het podium, want hij plakte er nog een breakje aan vast met een 11-darter. Heta had nog geen pijl op de dubbel gekregen. Tot de vijfde leg, waarin hij de kansen kreeg van Wade. Via dubbel 8 brak hij zo terug. 

Heta mocht als eerst uit de onderbreking vandaan, de eerste wedstrijdpijlen weer gooien. Via dubbel 7 hield Heta zijn eigen leg om er 2-4 van te maken. Door een vervelende bounce-out van Wade, wist Heta een breakkans vanaf 74 te benutten op de bullseye. Met een 14-darter wist James Wade direct de break weer terug te pakken met een 56-finish. Wade wist de voorsprong ook in leg negen uit te breiden via dubbel 20 naar 6-3. Met een 93-finish in slechts twee pijlen wist de Australiër de schade te beperken tot slechts 6-4. 

Na de pauze wist de Engelsman zijn eigen leg te houden via de single 1 en dubbel 1 en kwam daarmee op 7-4. Dankzij een goede leg van ‘The Heat’ wist hij via dubbel 8 op 5-7 te blijven en dus bleef hij in het kielzog van Wade. Met een 152-finish op dubbel 16 wist James Wade een spektakelstuk te produceren. Ook Heta gooide een leg later een goede finish van 74 en zo bleef het jojoën met de legs. Met een typische 101-James Wade finish kwam The Machine op 9-6 in de pauze.

Met een break via tops wist James Wade goed uit de pauze te komen. Met een 108-finish wist Damon Heta wel weer direct terug te breaken en dus was er nog van alles mogelijk voor hem. Die 108-finish werd gevolgd door een 142-finish van Heta en zo zat hij Wade nog steeds op de hielen. Wade hied zijn eigen leg niet veel later via dubbel 5 en kwam daarmee op 11-8. In de laatste leg voor de pauze kon Wade 121 uitgooien, maar miste de bullseye. Heta hield met een 52-finish het gaatje beperkt en ging dus nog met een positief gevoel de pauze in.

De nummer zeven geplaatste Wade verloor zijn eigen 21e leg van de partij. Heta gooide namelijk dubbel 10 voor de 10-11 stand en stond nog maar 1 breakje achter nu. Echter, Wade brak direct weer terug met een 84-finish, terwijl Heta stond te wachten op dubbel 18. De derde break op rij werd een feit toen Heta een 14-darter gooide op dubbel 16; 12-11. Breaks hielden geen stand in deze fase van de wedstrijd, want Wade gooide 41 uit voor de 13-11 stand. Met een 10-darter wist de Australiër weer op slechts één leg van zijn tegenstander te komen, maar tot voorheen kwam hij nog niet langszij. Tot nu, want met een 101-finish kwam hij op 13-13 en dus was dit ook weer een echte kraker geworden. De reeks van breaks was gestopt, maar nu hield Wade ook zijn eigen leg vi dubbel 16 en kwam daarmee op 14-13 voor. Door een matige leg van Heta, kwam Wade weer een break op voorsprong, en matchpoint, en dus was al het harde werk voor niets geweest voor Heta. In de eigen 29e leg wist James Wade de partij in het slot te gooien via dubbel 2 en dus werd hij de tweede en laatste kwartfinalist van de sessie. 

 

Door: Marcel Bus