PDC WK Dag 7: Smith en Pipe kruipen door het oog van de naald algemeen nieuws
algemeen nieuws

PDC WK Dag 7: Smith en Pipe kruipen door het oog van de naald

Vanavond ging het PDC Wereldkampioenschap 2018 verder met de zevende speeldag. De eerste ronde is bijna afgerond. De laatste voorronde werd vandaag gespeeld en dan gaan we al bijna richting ronde twee, maar er staan eerst nog genoeg mooie partijen op programma. Donderdagavond worden de laatste eerste ronde partijen gespeeld.

De avond werd geopend met het allerlaatste voorronde duel van dit WK tussen Xiao Chen Zong en Bernie Smith. Onder andere Michael Smith en Steve Lennon kwamen in actie, gevolgd door Simon Whitlock tegen de Duitser Martin Schindler. Bully Boy kwam op een 2-0 voorsprong in sets en de buit leek binnen. De voormalige PDC jeugd wereldkampioen liet zich echter verrassen, Lennon kwam sterk terug naar 2-2 in sets maar Smith kon toch in de laatste set ontsnappen.

Hetzelfde overkwam landgenoot Justin Pipe die na een 2-0 set-voorsprong op de overwinning leek af te stevenen. Winnaar van de voorronde partij, Bernie Smith, liet echter zien wat hij in zijn mars had. De qualifier uit Nieuw-Zeeland toonde vechtlust en maakte het de Engelsman best moeilijk. Smith kwam sterk terug en maakte gelijk in sets. In de vijfde en laatste set kwam het tot een verlenging waarin Pipe toch met de winst pakte. Voormalig European Championship winnaar Simon Whitlock kwam in actie tegen Martin Schindler. The Wizard gunde het Duits talent één set.

Xiao Chen Zong (86,97) 0-2 Bernie Smith (85,90)

(0-3, 1-3)

De Chinees Zong had voorafgaand de wedstrijd de bull gewonnen en had daarmee het voordeel van de wedstrijd in eigen handen. De 19 jarige Zong wist niet te profiteren van het voordeel in de eerste leg. Smith wist direct te breaken via een 58-finish. In de tweede leg wist Bernie Smith wederom een goede leg te gooien. Deze leg ging namelijk uit via 46 in 15 pijlen! Smith wist in de derde leg een aantal pijlen te missen op de dubbel, maar had het geluk dat Xiao Chen Zong nog ver weg stond, waardoor Smith de set binnen kon halen via dubbel 5.

De tweede set mocht de Nieuw-Zeelander beginnen en finishte die leg met een geweldige 80-finish, terwijl Zong net drie pijlen op de dubbel 19 had gemist! In de tweede leg pakt Zong zijn eerste leg van de wedstrijd via tops en liet daarmee voor het eerst in de wedstrijd iets van zich horen. Vervolgens gaat er weer een leg met de darts mee en dus kwam Smith opnieuw op voorsprong en direct ook op matchpoint! In de vierde leg weet Bernie Smith een fenomenale 146-finish te gooien voor de wedstrijd terwijl de Chinees op een makkelijkere finish stond!

Michael Smith (92,85) 3-2 Steve Lennon (95,33)

(3-1, 3-1, 0-3, 2-3, 3-1)

Lennon had de bull gewonnen en mocht de wedstrijd dus aftrappen. Michael Smith wist direct te starten met een maximale 180-score, maar wist de leg niet te pakken, waardoor de Ier 60-finishte in de eerste leg! Ook in de tweede leg weet Smith te beginnen met 180 en wist deze keer wel de leg te pakken via tops. In de derde leg wist Smith in een klein ogenblik de eerste break te plaatsen via een 68-finish, waardoor de Engelsman het voordeel pakte. In de vierde leg wist Smith de set nog niet binnen te halen via een 88-finish, maar wel in de herkansing was het raak en daarmee brak hij direct de eerste set!

In de tweede set had de 27 jarige Smith de darts mee. 'Bullyboy' wist zijn vierde 180-score van de wedstrijd te gooien in de eerste leg van de tweede set en pakte de leg uiteindelijk via 'Mathouse' dubbel 1. Vervolgens gooide Lennon een mooie 91-finish om op 1-1 te komen. De derde leg was een erg aparte leg, waarin Smith een 180 gooide, een 'Robbin-Hood' en een bouncer had en Lennon gooide ook zijn eerste maximale 180-score! Smith won die leg wel via dubbel 12! Ook in de vierde leg miste Smith bijna niks en wist via een geweldige 150-finish op dubbel 15 de tweede set naar heb toe te slepen!

De derde set was weer de set van de Ier Lennon en weet de eerste leg keurig uit te gooien via tops en daarmee had hij nog geen dubbel gemist! In de tweede leg miste Steve Lennon zijn eerste pijl op de dubbel, maar gooide zijn tweede pijl er wel in, waardoor hij de break te pakken had in deze derde set! De derde leg ging erg moeizaam voor beide spelers, want ze konden de dubbels maar niet vinden. Lennon was de eerste die de dubbel 1 uiteindelijk wist te gooien en daarmee pakte hij die set met maar liefst 3-0!

De vierde set lag weer in de handen van Smith en pakte de eerste leg via dubbel 5. Via wederom een aantal missers op de dubbel wist Smith uiteindelijk toch de dubbel als eerste te vinden en dat werd de dubbel 10, waardoor Smith nog een leg nodig had voor de tweede ronde. Doordat Lennon koel bleef onder de druk waar hij in werd gedrukt door Smith wist hij de wedstrijd nog even te verlengen via dubbel 8. Door een beestachtige leg van Steve Lennon, waardoor hij in 12 pijlen uit was de wedstrijd nog niet had opgegeven en kwam daarmee op 2-2. Ook in de vijfde leg weet de Ier een ijzersterke leg te gooien, waardoor hij de set pakt en er een beslissende leg uit haalt!

Lennon had het voordeel weer compleet terug, doordat hij sterk terugkwam, maar Smith brak direct via een 84-finish naar een 1-0 voorsprong! In de tweede leg speelt Smith wederom een super sterke leg en gooide 6 perfecte pijlen. Het ging mis op de zevende dart, maar 'Bullyboy' greep de leg wel via tops voor wederom een 2-0 voorsprong. Lennon wist 65 uit te gooien, waardoor hij er 2-1 van maakte in de laatste en beslissende set. De tweede matchdart ging er in voor Michael Smith, waardoor er toch een opgeluchte blik op Smith zijn gezicht ontstond!

Simon Whitlock (87.42) 3-1 Martin Schindler (84.01)

(3-1, 2-3, 3-2, 3-0)

De Australiër begint aan de derde partij en de tweede eerste ronde partij van de avond. Hij behoudt zijn leg met een 52 finish via d16. De Duitser maakt gelijk en behoudt zijn leg met een 28 finish. In leg 3 gooit The Wizard de eerste 180 van de partij. Schindler probeert de set te verlengen een een beslissende leg te forceren, hij gooit o.a. 2 x 134. Maar zijn opponent is hem toch te sterk af ondanks lagere scores en een 140 voor de 1-0 in sets. In leg 1 van set 2 produceert Martin zijn eerste 180, nadat hij de leg met 140 begon. Hij kan met d10 zijn tweede leg pakken. Whitlock maakt gelijk met o.a. 140,134,180 en d16. Ook de volgende twee legs worden (zonder breaks) verdeeld.

In leg 4 gooide Schindler zijn tweede 180 maar hij had 'double trouble' en Whitlock kon met zijn 3e pijl gelijkmaken via d9. In de beslissende leg trekt Schindler aan het langste eind voor de gelijke stand in sets. Whitlock kent een sterke eerste leg in set 3. Hij start met 140, gevolgd door 121,134. Schindler gooit 140 in zijn 2e beurt en gooit zijn derde 180 in zijn vierde beurt. De heren hebben echter 'double trouble', wie zal de leg winnen? Na tig beurten kan er geen dubbel geraakt worden. Uiteindelijk raakt Martin de d1, ook weet hij voor de eerste keer te breken. Maar The Wizard breekt meteen terug door met een 180 te beginnen en met d1 te eindigen, in navolging van zijn tegenstander.

De volgende twee sets worden (zonder breaks) verdeeld, waarna de voormalige European Championship winnaar de derde set pakt met d10. In set 4 zet Whitlock koers richting de zege. Met scores van o.a. 125,180,100 en d9 wordt Schindler gebroken. Simon start leg 2 vervolgens met de maximale score en verdubbelt zijn voorsprong met d4. De whitewash in de vierde set en de zege zijn nabij. De Duitser komt er niet meer aan te pas. Whitlock pakt de wedstrijd in stijl met een 127 finish via 20,t19,bullseye.

Justin Pipe (89.24) 3-2 Bernie Smith (87.11)

(3-0, 3-1, 1-3, 2-3, 4-2)

The Force gaat van start. Smith gooit 180, Pipe voorkomt een break met een 48 finish via d16. In leg twee breekt Pipe met d4, waarna hij met d16 verder dendert naar de whitewash. Ook in leg 2 is het Pipe die de voorsprong neemt. Dit doet hij met een break via een 90 checkout. De qualifier uit Nieuw Zeeland kan terugbreken met een 68 finish en zijn eerste leg winnen. Met o.a. zijn eerste 180, een 134 en 105 score en een 25 finish zorgt Pipe voor wederom een break, waarna hij met een 48 finish de tweede set op zijn naam schrijft. Smith knokt.

Hij start leg 1 van set 3 met 140, gevolgd door de maximale score en Pipe wordt met een 25 finish gebroken. In navolging van zijn opponent gooit Pipe 25 uit en hiermee breekt hij meteen terug. Bernie slaat meteen keihard terug met een mooie 121 checkout via t20,11,bullseye. Smith zet zijn vechtlust voort. Met scores van o.a. 125,171 en tops finish, pakt hij de set waardoor hij de partij kan verlengen. Bernie dendert verder met een 117 finish (t20,17,d20) in leg 1 van set 4. Pipe die effe "droog had gestaan" kan de volgende leg winnen en gelijkmaken.

Smith dendert verder met een 104 finish maar The Force trapt op de rem door de leg-stand in evenwicht te brengen met een 96 finish. De "Kiwi" gooit zijn derde 180 in de beslissende leg. Pipe mist d16 voor zijn 102 en kan de wedstrijd niet afmaken. Smith haalt opgelucht ademt en kan profiteren met zijn 36 finish via d18 en zodoende de partij verlengen. Smith zet zijn sterke vorm en vechtlust voort. Hij start leg 1 van set 5 met 180, gooit ook nog 140 in zijn derde beurt en pakt de break met een 86 checkout via de bull. Smith kan niet op 2-0 komen, waarna Pipe terugbreekt met een 52 finish via d8.

Met een 66 finish eist Smith zijn voorsprong weer op en nog 1 leg is nodig voor de 2e ronde. Smith kan zijn 113 finish niet benutten maar hij kan terugkomen. Ook in zijn volgende beurt gaat het mis en Pipe verlengt de partij. Een verlenging is nodig, nu moet er met 2 legs verschil gewonnen worden tot een maximum van 5 legs. In de verlenging is Pipe fortuinlijk. Smith krijgt de kans niet zijn finishes uit te gooien. Via d10 en d8 wordt het 4-2 voor The Force. De zege is binnen.

Door: Marcel Bus