Home algemeen nieuws Premier League: Missers Aspinall afgestraft, koploper Wade én RVB verliezen, Van Gerwen...

Premier League: Missers Aspinall afgestraft, koploper Wade én RVB verliezen, Van Gerwen wint, Cross wederom magnifiek

PDC: LAWRENCE LUSTIG

De Premier League heeft zijn zesde speelweek alweer bereikt en dat betekend dat we in Nottingham gaan spelen vandaag. Gelukkig is er nog van alles mogelijk in de stand en daarom beloofd deze avond ons weer spannende te brengen.

We trapten de avond in Nottingham af met de kersvers kampioen van de UK Open Nathan Aspinall. Hij nam het als contender op tegen Michael Smith in een rematch van de halve finale van het WK. In de eerste drie legs werd de wedstrijd eigenlijk gotendeels al gespeelt, want wanneer The Asp dubbels mist, pakt Smith zijn kansen en loopt daarna uit op zijn tegenstander. Aspinall gooit dan nog wel 158 uit, maar Smith produceert een 127-finish om de volle buit te pakken.

Vervolgens kwamen James Wade en Mensur Suljovic naar het podium gewandeld om hun partij tegen elkaar te gooien. Beiude heren begonnen fantastisch aan de wedstrijd, maar het was Wade die zich ergerde aan het tempo van de Oostenrijker en daar profiteerde The Gentle van. Suljovic pakte alle kansen die hem geboden werden en zo pakte hij uiteindelijk twee belangrijke punten.

Daaropvolgend kwam de eerste Nederlander van de avond op het podium. Raymond van Barneveld nam het namelijk op tegen de gedeeld eerste plaats in de klassement, Rob Cross. Het was maar de vraag hoe de Hagenees vandaag ging gooien, want hij heeft deze week veel media aandacht gekregen. Het was daarom ook Cross die de eerste twee legs won met een gemiddelde van 120. RVB kwam dan wel weer gelijk, maar toen ging Cross alsnog lekker door en wist RVB geen hoop meer te geven. Het werd uiteindelijk een makkelijke overwinning voor Cross die hem twee punten en zijn zesde overwinning op rij op Barney opleverde.

Daarna komt de beste darter van de wereld op dit moment naar het podium om zijn wedstrijd te gooien tegen Gerwyn Price, misschien wel de tweede beste speler in de PDC op het moment. Maar over de twee beste spelers van het moment gesproken, daar leek het in het begin van de partij helemaal niet op. Na de eerste legs stonden beide heren nog geen 70 gemiddeld te gooien. Wanneer ze hun agressie er wat fanatieker in gingen gooien, viel het wat beter en was het vooral Van Gerwen die loskwam en finishes zoals 132 produceerde in een partij die eindigde in 7-3 voor de Nederlander en nu 16-0 voorstond in de onderlinge duels met Price. Met deze verliespartij van Price is er nu niemand meer ongeslagen in de Premier League. 

Het feest was dan nog lang niet afgelopen, want het was de beurt nog aan Peter Wright die naar de oche mocht komen onder de tunes van ‘Don’t Stop the Party’ van Pitbull. Hij mocht het opnemen tegen ‘Sweet Caroline’ Daryl Gurney. Beide heren hadden een slow start, maar het was Wright die het best begon. Hij liep uit en pakte de kansen die hem geboden werden. Het was Snakebite die 6-3 voorkwam, maar uiteindelijk was het Gurney die nog een puntje wist te stelen van Wright.

Hieronder kunt u de wedstrijden live volgen of nog eens rustig teruglezen.

 

Nathan Aspinall (88,35) 2 – 7 Michael Smith (93,99)

Na twee goed gewaardeerde opkomsten van beide heren was het The Asp die de eerste pijlen in wedstrijdverband mocht gooien. In de eerste leg begon de Contender wat slapjes, waardoor Smith een break kon plaatsen en deed dat  via dubbel 6. In een slordige leg, waarin beide spelers de dubbels niet konden vinden, wist Smith uiteindelijk via dubbel 1 zijn eigen leg te houden. Aspinall mist een 87-finish dat afgestraft werd door Smith via een 90-finish op dubbel 5 voor zijn tweede genoteerde break. De vierde leg was de eerste goede leg van de wedstrijd die wederom naar de kant van Smith ging via een 81-finish. Via een 49-finish wist Aspinall met een 17-darter dan eindelijk zijn eerste leg op het bord te gooien. Doordat Michael Smith 112 uitgooide wist hij 5-1 voor te komen en daardoor hield hij Aspinall niet in de partij komen. Aspinall weet een leg later ook zijn eerste 100+ finish te gooien, namelijk een 158-finish, waardoor hij zijn eigen leg hield voor de 2-5 stand. Bullyboy wist uiteindelijk tops te gooien in de achtste leg en daardoor wist hij het eerste punt te pakken die hij broodnodig nodig had. Het was The Asp uit Stockport die moeite bleef hebben met de dubbels en uiteindelijk was het alsnog Smith die de negende leg pakte via een 127-finish op de bull voor de volle buit.

 

James Wade (97,05) 3 – 7 Mensur Suljovic (101,38)

The Machine, één van de koplopers, mocht de partij tegen de Oostenrijker beginnen. Het was Wade die goed van start ging en de eerste leg wist te bij te schrijven via een 64-finish op dubbel 10. Suljovic antwoordde goed en wist via dubbel 16 de stand in 12 darts gelijk te trekken. The Gentle miste een 126-finish voor de break, maar mocht terug komen want Wade wist geen raad met 83. Suljovic brak dan alsnog via dubbel 6 en dus had Mensur het voordeel in de partij gepakt. Doordat wade een leg later 66 uitgooide via tops, terwijl de Oostenrijker op een dubbel stond geparkeerd, pakte hij dat voordeel direct weer terug. De derde break op rij werd een feit toen Suljovic dubbel 10 gooide in de vierde leg. Het leek erop dat Wade de zesde leg ging pakken, maar miste dubbels wat Suljovic afstrafte via een 84-finish in maar liefst 18 darts, wat zorgde voor een gaatje van twee legs. Maar Wade produceerde een 11-darter om zijn eigen leg te houden via een 76-finish en daarmee verkleinde hij dat gaatje direct weer naar één leg. The Gentle bleef sterk doorgooien in zijn eigen achtste leg en wist dubbel 9 te vinden voor een 5-3 voorsprong. Mensur Suljovic wist het eerst van de tweede punten te pakken doordat hij de dubbel 8 gooide in de negende leg. Via en 16-darter wist de Oostenrijker de partij in het slot te gooien en daarmee wist hij twee heel belangrijke punten te pakken. 

 

Rob Cross (101,21) 7 – 3 Raymond van Barneveld (91,22)

Het was de Wereldkampioen van 2018 die de derde partij van de avond ging beginnen tegen de Hagenees. Cross wist al in zijn tweede beurt 180 te gooien en daarna wist hij zelfs de eerste leg zeer gemakkelijk te winnen via een 129-finish met een 12-darter. Voltage gooide wederom een fantastische leg en wist ook direct al een break te plaatsen via dubbel 16 in 13 darts. Van Barneveld kreeg een kans om terug te breaken en pakte die kans via dubbel 8 voor de 1-2. RVB wist ook zijn eigen leg te houden en daarmee maakte hij er 2-2 van. Cross wist zijn eigen vijfde leg weer te houden, waardoor de Engelsman weer op voorsprong kwam. Via een 12-darter wist Rob Cross op dubbel 6 een break te plaatsen en daardoor was het gaatje nu weer twee legs in het voordeel van de Engelsman. Via een 14-darter op dubbel 8 maakte Cross er 5-2 van en had hij al in no-time nog maar een leg nodig voor een punt en twee legs voor meer dan dat. Via een 48-finish wist Rob Cross dat eerste punt al veilig te stellen in de achtste leg. Cross bezweek om het wedstrijd in het slot te gooien en daardoor wist Van Barneveld alsnog in leven te blijven via een 88-finish via een break. Nadat het wat moeite koste, wist Rob Cross uiteindelijk dan wel de dubbel 12 te gooien in de 10e leg van de partij, waardoor hij twee punten pakte en de Nederlander blijft staan op twee punten in het klassement. 

 

Gerwyn Price (92,15) 2 – 7 Michael van Gerwen (96,07)

Het was Gerwyn Price die de partij begon tegen Van Gerwen en hij wist 72 uit te gooien via tops voor de 1-0 voorsprong tegen de Nederlander. Van Gerwen wist een 21-darter te gooien via dubbel 10 en gooide tot dusver een gemiddelde van 69, wat we niet gewent zijn van de man, maar er was natuurlijk nog niks aan de hand voor de Brabander. Van Gerwen wist een leg later een break te plaatsen via dubbel 16. De Nederlander wist in de vierde leg te profiteren van gemiste dubbels van Price en maakte 3-1. The Iceman hield even later zijn eigen leg wel weer door tops te gooien voor de 2-3 stand. Price miste een 108-finish op tops, waar Van Gerwen van profiteerde en er zelf even een oerkreet uitgooide. Over een oerkreet gesproken, in de zevende leg wist Van Gerwen 132 uit te gooien via de bullseye voor de 5-2 voorsprong. Van Gerwen wou het niet laten gaan zoals vorige week toen hij 5-2 voor stond tegen Henderson en het alsnog 6-6 werd en daarom maakte hij nu direct maar 6-2. 

 

Peter Wright (102,91) 6 – 6 Daryl Gurney (94,98)

De slang uit Schotland mocht de partij tegen de man met het grote kin uit Noord-Ierland beginnen om de avond mee af te sluiten. Snakebite wist ook direct via tops de eerste leg te houden. Wright miste een 148-finish op de dubbel 14, waarna Gurney alsnog zijn eigen leg won via dubbel 6. Ook in deze wedstrijden maken beide heren er nog geen spektakelstuk van, maar weet Wright wel zijn eigen leg te houden om 2-1 voor te komen. SuperChin wist, ondanks een pijl op de bull van Wright, toch nog zijn eigen leg te houden via dubbel 18. Via een twee-dart finish van 91 wist de Schot 3-2 in zijn voordeel te maken. Doordat Gurney handen vol met dubbels miste, kreeg Wright de kans om te breaken op tops en deed dat voor een 4-2 voorsprong. Wanneer Gurney de dubbel voor 3-4 vond, vond hij wat passie en frustratie om misschien voort te kunnen bouwen. Via een finish van 90 op dubbel 18 wist echter Wright de 5-3 voorsprong te pakken door middel van een break. Peter Snakebite Wright wist ditmaal 90 uit te gooien via de bullseye en daarmee pakte hij het eerste van de tweede punten. Daryl Gurney wist in de 10e leg tops te gooien om terug te komen tot 4-6. In de elfde leg miste Wright tops voor een 113-finish om de volle buit te pakken, waarna Gurney er ook nog 5-6 van maakte. De twaalfde en allerlaatste leg van de avond in Nottingham ging naar Daryl Gurney, want die gooide 60 uit via tops in deze leg en daardoor kun je de conclusie wel trekken dat Wright een punt weggaf na een voorsprong van 6-3.

 

Door: Marcel Bus