Home algemeen nieuws Michael van Gerwen wint opnieuw de Premier League darts ten koste van...

Michael van Gerwen wint opnieuw de Premier League darts ten koste van Rob Cross in de finale

Michael van Gerwen wint voor de vijfde keer de Premier League darts

Vanavond worden dan eindelijk de halve finales van de 2019 Unibet Premier League of Darts gespeeld. Na 16 speelweken rond te hebben gereisd in Europa zijn we dan nu beland in London.

We speelden vandaag in de O2 arena te London, waar de vele fans eerst naar Mighty Mike mochten kijken. Van Gerwen leek alles behalve overtuigend in deze partij en het was Gurmney die daar geen profijt van kon maken. Gurney wist steeds dicht bij te blijven, maar wanneer Van Gerwen er nipt overheen wipte, liep hij weg bij de Noord-Ier.

Niet veel later namen Rob Cross en James Wade het op in de andere halve finale voor het andere finaleticket in de 02. Hier was het Wade die op een 3-1 voorsprong kwam, maar daarna het goede gevoel compleet leek kwijt te zijn. Rob Cross wist de pauze in te gaan met 6-4 en stoomde daarna door naar 9-4. Wade wist dan nog een goede finish uit te gooien, waarna Voltage de winst pakte via een 128-finish.

De finale ging tussen de nummer één en twee van de wereld, Michael van Gerwen en Rob Cross. Van Gerwen kwam goed uit de startblokken en kwam al snel op 5-1. Maar door Cross zijn goede vechtersmentaliteit kwam hij terug tot 5-4. Hij had zelfs kansen voor de 5-5, maar miste deze kansen die hem fataal werden, want na de korte pauze was Cross een klasse minder dan daarvoor, waardoor MvG nog slechts een leg afstond naar de titel die hij wist te winnen met 11-5.

Hieronder kunt u uitgebreide uitslagen en verslagen van de finaledag nog eens rustig teruglezen:

 

Halve finales:

Michael van Gerwen (96,48) 10 – 7 Daryl Gurney (94,02)

Onze landgenoot mocht de eerste officiële wedstrijdpijlen gooien, omdat hij de bull gewonnen had. Van Gerwen hield via dubbel 16 voor een 14-darter zijn eigen leg. In de tweede leg wist Van Gerwen niet een 125-finish uit te gooien voor een directe break en miste tops, waarna Gurney zijn eigen leg in eigen handen hield en 1-1 maakte. In de derde leg miste de Nederlander een aantal dubbels, maar ditmaal was het Gurney die niet kon profiteren. Voor de derde leg op rij wist Gurney nu weer zijn eigen leg met de darts mee te gooien door in de vierde leg 43 uit te gooien. Van Gerwen maakte een leg later 3-2, waarna Gurney via een 13-darter ook zijn eigen leg hield voor de 3-3 stand. In een goede zevende leg wist Van Gerwen wederom de voorsprong te pakken; 4-3. SuperChin hield de spanning in de wedstrijd door legwinst te produceren. in de achtste leg. Het was Gurney die in de negende leg voor het eerst een kans kreeg voor de break, maar miste deze kans en Van Gerwen wist daarna alsnog tops te gooien voor de 5-4. Een leg later was het Van Gerwen die een dart kreeg voor de break, maar hij wiste ook. En ditmaal wist Gurney dubbel 12 te gooien. Na tien legs gingen we dus een korte pauze houden met een stand van 5-5.

De elfde leg was een cruciale leg, waarin Daryl Gurney profiteerde van een slechte leg van de Nederlander. Gurney gooide dubbel 16 voor de 6-5 stand en dus de break. Maar een break is pas een break als je je de break ook verdedigd. Dat was ook hetgene was Gurney niet voor mekaar kreeg, want Van Gerwen wist in 13-darts terug te breaken naar 6-6. De groene sloopkogel wist een belangrijke 89-finish te gooien voor zijn tweede legwinst op rij en daardoor had de Nederlander het voordeel nu weer helemaal terug in de partij. Daryl Gurney kon de stand nogmaals gelijk trekken naar 7-7, maar miste zes darts, waarna Van Gerwen de kans opraapte voor de 8-6. De vierde leg op rij voor Van Gerwen werd een feit doordat Van Gerwen in de vijftiende leg 58 uitgooide. Hierdoor kwam Mighty Mike op matchpoint. Daryl Gurney stelde het moment dat Van Gerwen naar de finale kon nog even uit door op op 9-7 te komen. Michael van Gerwen wist in de zeventiende leg de partij in het slot te gooien door dubbel 16 te gooien.

 

Rob Cross (100,31) 10 – 5 James Wade (91,91)

Wie gaat Michael van Gerwen gezelschap geven in de finale van de Premier League? Rob Cross en James Wade gaan het gevecht aan. Voltage mocht de partij beginnen en wist de eerste leg te houden via dubbel 8. James Wade wist ook zijn eigen leg te houden en daardoor wist hij via dubbel 10 de stand op 1-1 te brengen. Cross miste een aantal darts voor de voorsprong, maar miste waardoor Wade een break plaatste via zijn favoriete dubbel dubbel 10. Een leg later wist Wade zijn voorsprong uit te breidden naar 3-1. Cross wist zijn eigen vijfde leg wel weer te houden en daarmee wist Voltage het verschil te beperken tot één break. Die break wist Cross in de zesde leg recht te zetten via tops in slechts 13 darts. Met een keurige 80-finish wist Rob Cross op 4-3 te komen, waardoor hij de voorsprong weer terug had. Via een 112-finish wist Rob Cross vier-op-een-rij te produceren op dubbel 18, waardoor hij een twee legs voorsprong pakte. James Wade krreg de kans om terug te breaken, maar miste de eerstekans. Hij kreeg nogmaals een kans doordat Cross was beland in het gekkenhuis; dubbel 1. Zo wist Wade nu wel terug te breaken naar 4-5. Cross miste in de tiende leg een dart op de bull voor de 170-finish, waarna Wade ook miste voor de 5-05 stand. Cross kwam dus terug en kwam via dubbel 8 op een 6-4 voorsprong.

Na een korte pauze gingen beide heren weer verder met leg elf. Rob Cross wist in die elfde leg een 103-finish op dubbel 16 te produceren voor de 7-4 voorsprong tegen The Machine. Via tops wist Cross nogmaals een leg af te snoepen van Wade, waarmee hij op 8-4 kwam en dus nog maar twee legs nodig heeft voor de finaleplek waar hij mag gaan spelen tegen Van Gerwen. Rob Cross wist nog een stapje verder te komen en door dubbel 8 kwam Cross nu ook al op matchpoint. Cross miste in een slordige beurt een matchdart, waarna Wade 98 uitgooide via dubbel 19 en dubbel 20 voor de 5-9. In de vijftiende leg wist Rob Cross een einde te breien aan de partij door 128 uit te gooien voor de winst.

 

Finale:

Michael van Gerwen (103,36) 11 – 5 Rob Cross (100,98)

Voltage wist de bull te winnen achter de schermen en daardoor mocht hij de partij aftrappen tegen de Nederlander. Van Gerwen wist direct al een break te plaatsen via dubbel 16. Cross miste een 87-finish om direct terug te breaken, waarna Van Gerwen met zijn laatste dart dubbel 2 gooide voor de 2-0 voorsprong. Via dubbel 16 wist Rob Cross op het scorebord te komen; 2-1. De groene sloopkogel wist opnieuw het gat op twee legs te brengen door tops te gooien voor de 3-1. Michael van Gerwen wist in de vijfde leg een tweede break te plaatsen via een 90-finish op dubbel 16 voor de 4-1. Van Gerwen wist de derde leg op rij ook al weer bij te schrijven door 112 uit te gooien voor de 5-1 voorsprong al. Hiermee leek hij Cross al een aantal tikjes te hebben gegeven en daardoor was Van Gerwen al op handbereik van de winst, ook al was het nog ver weg. Echter wist Voltage wel weer zijn eigen leg te behouden via dubbel 18 voor de 2-5. Cross leek er nog veel geloof in te hebben wanneer hij 180 en 87 uitgooide voor de 5-3 en de re-break. De derde leg op rij wist Cross ook bij te schrijven door dubbel 4 te gooien voor de 4-5. Doordat Cross een paar pijlen miste voor de gelijke stand, wist Van Gerwen 74 uit te gooien voor de 6-4 stand, waar beide heren de pauze in mee zouden gaan.

Na een korte break stonden beide heren binnen vijf minuten weer aan de oche om de finale te hervatten. Michael van Gerwen wist goed uit die pauze te komen en wist 72 uit te gooien voor de 7-4 voorsprong. Via een finish van 52 wist Van Gerwen wederom een gat van vier legs te slaan en dus stond hij naar 12 legs al op een 8-4 voorsprong. Desondanks dat Cross darts miste voor de legwinst in de dertiende leg, wist hij toch nog de leg te behouden door dubbel 6 te gooien voor de 5-8 en was het nog niet gespeeld in deze finale. Echter wist Van Gerwen voor de derde keer in de partij een leg later wel weer een vier-leg-verschil op het scorebord zetten; 9-5. In de vijftiende leg wist Mighty Mike te profiteren van een gemiste 71-finish van Cross, waardoor de Nederlander op matchpoint kwam.

 

Door: Marcel Bus