WK Darts dag 10: Huybrechts sneuvelt, Lewis en Joyce nipt langs geplaatste toppers algemeen nieuws
algemeen nieuws

Het Wereldkampioenschap darts van de PDC is alweer negen dagen lang bezig en vandaag beginnen we met de derde ronde op dag 10. Het format veranderd nu ook een klein beetje van 'best of 5 sets' naar 'best of 7 sets'.

Voordat we beginnen met de partijen, is er vandaag natuurlijk ook de een veiling van de dartsurround die gesigneerd is door Co Stompé. Klik hier om deel te nemen.

Ronde 3 begon vandaag met een partij tussen Alan Norris en Ryan Joyce. Norris kwam flitsend uit de startblokken en gooide na de eerste set een gemiddeld van ruim 115, wat in de tweede set al afzakte maar wel de set pakte. Vervolgens vocht Joyce terug tot 2-2 in sets en kwam zelfs op voorsprong. Norris kwam nog wel op 3-3, maar in de laatste set was het toch Joyce die het sterkste was en de winst pakte.

Als tweede mochten Kim Huybrechts en Dave Chisnall het tegen elkaar opnemen. Chisnall wist de eerste twee sets nipt te winnen, waarna hij steeds beter begon te gooien. Huybrechts zakte wat in en Chisnall ging alles uitgooien en maakte 3-0 en later wist hij met 4-0 in sets Kim Huybrechts te verslaan.

De laatste partij van de middag werd een absolute kraker tussen Daryl Gurney en Jamie Lewis. Lewis begon goed en profiteerde van een Gurney die nog niet helemaal wakker leek. De Welshman kwam op 2-0 en miste kansen voor de 3-0, maar het werd later wel 3-1 voor hem. Gurney kwam echter zeer knap terug tot 3-3 in sets en het leek erop dat hij ook de wedstrijd nog zou gaan winnen, want in de beslissende set ging hij met 2-0 aan de leiding maar uiteindelijk wist Lewis 4-2 deze set en deze rare wedstrijd te winnen.

Hieronder kunt u het live verslag van de partijen in de middagsessie nog eens rustig teruglezen:

Ryan Joyce (87,74) 4 - 3 Alan Norris (89,65)

0-3, 1-3, 3-2, 3-1, 3-2, 1-3, 3-1

Joyce had de bull achter de coulissen gewonnen en mocht dus de partij tegen Chuck beginnen. Via dubbel 5 wist Norris in 15 darts een break te plaatsen in de eerste leg van de wedstrijd. Met een 152-finish wist Norris in 12 darts zijn eigen leg ook te houden, waarmee hij op 2-0 kwam. In de derde leg wist Chuck wederom een break te plaatsen via een 81-finish, waardoor hij de eerste set direct had afgepakt van Relentless.

De tweede set mocht dus begonnen worden door Alan Chuck Norris. In de eerste leg miste Norris veel dubbels om zijn eigen leg te houden, waarna Joyce zijn kans pakte en 86 uitgooide voor de 1-0. In de tweede leg wist Norris tweemaal 180 te gooien en Joyce wist er ook een te gooien en met een beetje geluk van drie missers van Joyce brak Chuck weer terug. Via tops wist Norris 2-1 te maken. Doordat Joyce een aantal foutjes maakte Norris er 2-0 in sets van via tops mede dankzij wat geluk.

Set 3 was de set van Joyce. Relentless miste een 142-finish op dubbel 16, maar gooide de dubbel wel in de herkansing voor de 1-0 voorsprong. Ook de tweede leg ging naar Joyce die de break pakte via dubbel 16. Via tops brak Norris terug naar 1-2. Norris miste een 112-finish, maar doordat Joyce twee darts voor de set miste, kwam Chuck terug en maakte via dubbel 10 2-2. Via een 68-finish wist Joyce dan toch nog de set te pakken.

Alan Norris had de darts in de vierde set, maar miste een 102-finish voor de 1-0, waarna Joyce 87 uitgooide voor de break. Joyce stond erg veel dubbels te missen in de tweede leg, maar doordat Norris de leg al een beetje weggeven had, pakte Joyce de leg toch nog voor de 2-0. Via een 76-finish op dubbel 8 wist Chuck in een goede leg op het bord te komen in de set. Maar via een 64-finish Hopp dubbel 16 wist Joyce zijn tweede set van de dag te pakken, waardoor hij nu weer helemaal gelijk stond in de partij; 2-2.

De vijfde set mocht begonnen worden door Ryan Joyce en wist ook de eerste leg binnen te slepen via dubbel 12. In de tweede leg miste Joyce twee darts op een 100-finish, waarna zijn landgenoot 92 uitgooide voor de 1-1. Via een 41-finish met zijn laatste pijl in de hand werd het 2-1 voor Joyce in de vijfde set. Door een uitstekende leg van Norris wist hij 2-2 te maken via dubbel 4, ondanks nog een gemiste 170-finish op de bull van Joyce. Met zijn allerlaatste pijl op tops gooide Joyce de leg en de set uit, terwijl Norris net met een 180'er zich had geparkeerd op dubbel 3.

De zesde set was de set van Norris en had dus de darts in deze set die hij ook nodig had. Maar de eerste leg ging al naar Joyce via een mooie 72-finish, waardoor hij op 1-0 kwam. Via een 95-finish brak Chuck wel weer direct terug. De derde leg ging met de darts mee en zo kwam Norris via tops op een 2-1 voorsprong in zijn set. Doordat Joyce dubbel 11 miste voor de 2-2 en matchpoint, gooide Norris dubbel 8 uit voor de set en de 3-3 stand.

De laatste set was de set die mocht worden begonnen door Ryan Joyce en had daarmee een groot voordeel te pakken. De eerste leg ging via een 65-finish op dubbel 16 naar Joyce. Doordat Norris een zeer matige leg gooide, wist Joyce via dubbel 16 op matchpoint te komen. In een goede derde leg van Norris wist hij terug te breken via dubbel 10 en kwam daarmee op 1-2. Doordat Norris weer een wisselvallige leg gooide, had Joyce de tijd om de wedstrijd in het slot te gooien en deed dat uiteindelijk via dubbel 18.

Dave Chisnall (97,60) 4 - 0 Kim Huybrechts (89,84)

3-2, 3-2, 3-0, 3-1

De Engelsman mocht de partij beginnen tegen de Belg in deze te verwachtte clash. De eerste leg werd gehouden door Dave Chisnall via dubbel 10. Ook de tweede leg ging met de darts mee en zo werd het via dubbel 4 1-1 in de eerste set. Met een 13-darter op dubbel 16 wist Chizzy er 2-1 van te maken. Via een 14-darter wist Huybrechts wederom gelijk te trekken naar 2-2. Met zijn laatste pijl in de hand wist Chisnall tops te gooien en daarmee de eerste set te pakken.

Set twee was de set van Huybrechts. Het leek erop dat de Belg ook de leg ging pakken, maar miste zeven pijlen om die leg ook daadwerkelijk te pakken, waarna Chisnall de eerste break van de partij plaatste van een 62-finish. Chisnall verzilverde zijn break via dubbel 10 en kwam op 2-0 in de set van zijn tegenstander. Chisnall kon de set al binnen hengelen, maar miste tops voor een 74-finish, waarna Huybrechts 86 uitgooide om nog even in leven te blijven in deze set. Chisnall miste in de vierde leg maar liefst vijf darts om de set te pakken, waarna Huybrechts via dubbel 4 zijn kans pakte en er 2-2 van maakte. Via een knappe 110-finish van Chisnall wist hij de set alsnog te pakken, ondanks dat Huybrechts twee darts voor de set had gekregen.

De derde set was de set van de nummer 12 geplaatste Dave Chisnall. De eerste leg ging met de darts mee via een 59-finish en daarmee kwam hij op 1-0. Via een 105-finish op dubbel 16 wist Chisnall al 2-0 in de set te maken. Chisnall gooide dubbel 20 voor een 13-darter, waarmee hij de set pakte en op 3-0 kwam.

Kim Huybrechts mocht de vierde set beginnen, maar Chisnall wist meteen het inititief af te pakken en 138 uit te gooien via dubbel 12. Via een 13-darter wist Huybrechts dubbel 8 te gooien om direct terug te breken en naar 1-1 te komen, waardoor de Belg het voordeel in de set weer had. De derde break van de set werd door Chisnall geplaatst door dubbel 16 te hebben gegooid en had dus nog maar een lege nodig om zich al te plaatsen bij de laatste 16. De vierde leg van de set ging via een 86-finish op dubbel 16 naar Dave Chisnall en wist daarmee de partij te winnen en zich te plaatsen voor de laatste 16 na kerst.

Daryl Gurney (91,08) 3 - 4 Jamie Lewis (93,94)

2-3, 0-3, 3-2, 1-3, 3-0, 3-1, 2-4

De derde en laatste wedstrijd van de middagsessie ging tussen Daryl Gurney en Jamie Lewis. De Noord-Ier had de darts en mocht de partij tegen de verrassing van vorig jaar aftrappen. De eerste leg ging met de darts mee en dus kwam de nummer 5 geplaatste SuperChin op 1-0. Via tops wist Jamie Lewis ook zijn eerste leg van de partij te pakken. Lewis miste twee darts op dubbel 16 voor de break, waarna Gurney 25 uitgooide voor de 2-1 voorsprong voor de Noord-Ier. Via dubbel 16 wist Lewis er een beslissende leg uit te slepen in deze eerste set. Gurney kreeg twee darts om de set te pakken, maar miste die waarna Lewis via een 41-finish de set wist te stelen van Gurney.

De tweede set van deze partij mocht na een korte onderbreking worden begonnen door Fireball. Via een 11-darter met een 96-finish wist Lewis de eerste leg te houden van zijn tweede set. Lewis wist 80 niet uit te gooien, maar doordat Gurney de enkele vlakken miste kreeg de Welshman nog een kans en pakte die kans voor de break en de 2-0 voorsprong. Ook de derde leg van de set ging naar Jamie Lewis, waardoor hij de vijfde leg op rij pakte en daarmee nu 2-0 in sets voorstond.

Daryl Gurney mocht de derde set beginnen. Doordat Lewis een 84-finish op dubbel 11 miste, kreeg Gurney een kans op 48 om de leg te houden en deed dat met zijn laatste pijl. Met zijn laatste pijl in de hand wist ook Lewis een leg later zijn eigen leg te behouden op dubbel 5. In de derde leg wist Gurney 78 uit te gooien en daarmee kwam de nummer 5 van de wereld op 2-1. In de vierde leg wist Lewis driemaal 180 te gooien en had dus ruimte genoeg om 2-2 te maken en deed dat uiteindelijk via dubbel 8. Lewis miste vier pijlen om 3-0 in sets te maken, waarna Gurney met zijn laatste pijl in de hand dubbel 4 gooide voor de 1-2 in sets.

De vierde set was weer de set van Jamie Lewis. De eerste leg van de set werd gemakkelijk gewonnen door Jamie Lewis via dubbel 16 en hield dus zijn eigen leg. Lewis brak Gurney via een 25-finish en kwam daarmee op 2-0 in de set die hem tot matchpoint kan leiden. Gurney wist wel weer direct terug te breken via een 65-finish. De vierde leg was de leg van Gurney en leek ook die leg te gaan winnen, maar doordat hij een paar pijlen miste kreeg plotseling Lewis de kans voor de set en pakte die kans.

Het was Gurney die na de break de eerste pijlen naar het bord mocht gooien, maar het was Lewis die als eerst een pijl op de bull kreeg maar miste. Gurney gooide vervolgens 160 uit, waarna hij geen emotie toonde zoals in de hele wedstrijd al niet. Doordat Lewis een kans voor de 1-1 miste, wist Gurney de leg wel uit te gooien en op 2-0 te komen. De derde leg ging ook naar Gurney, waardoor hij de set met 3-0 had gewonnen.

De zesde set lag in handen van Jamie Lewis en wist de eerste leg te pakken via dubbel 4. In de tweede leg finishte Gurney 72 met tweemaal een dubbel om op 1-1 te komen. Via een finish van 34 via een single 2 en dubbel 16 wist Gurney te breken, doordat Lewis zijn kans om op matchpoint te komen miste. Gurney wist ook de vierde leg van de set te pakken, waardoor hij ook die set terugpakte en op 3-3 in sets kwam.

De laatste en zevende set was de set van Gurney en had dus een groot voordeel in handen en wist de eerste leg te houden via een 74-finish die uit moest voor hem, want Lewis stond op een dubbel te wachten. De tweede leg van de set was de leg van Lewis, maar ging via dubbel 8 naar Daryl Gurney die daarmee op matchpoint kwam. Doordat Daryl Gurney zijn eerste matchdart op dubbel 16 miste, gooide Lewis 53 uit voor de 1-2 en de break. Doordat Lewis een goede vijfde leg gooide wist hij via dubbel 16 er 2-2 van te maken in Legs, waardoor we alsnog de verlengen in doken. Er moest dus nu gewonnen worden met twee Legs verschil. Gurney vertraagde flink, maar miste wel vier pijlen voor de 3-2 en juist Lewis er 3-2 van maakte en nog maar een lege nodig had voor de winst. In de zesde leg wist Lewis een fantastische leg te gooien en wist 64 uit te gooien en daarmee alsnog de winst te pakken in deze wedstrijd die tot het allerkleinste gaatje ging.

Door: Marcel Bus