Home algemeen nieuws WK Darts dag 10: Huybrechts verslagen door Searle in lekkere partij en...

WK Darts dag 10: Huybrechts verslagen door Searle in lekkere partij en Van den Bergh met gemak door

Taylor Lanning Photography

27 december betekent dat de eerste én tweede kerstdag achter de rug is. Tradititiegetrouw houdt dat in dat het WK Darts weer verder gaat. Op deze, in het leven geroepen door de coronacrises, derde kerstdag wordt er begonnen met de derde ronde, waarin we een langer format gaan zien. We spelen in deze ronde namelijk best of zeven sets en dus kunnen we nog mooiere comebacks, spanning en thrillers gaan zien. Doordat het format iets langer is, zien we per sessie één partij minder.

De eerste wedstrijd van de derde ronde was er meteen een om je vingers bij af te likken. Krzysztof Ratajski nam het op tegen Simon Whitlock. Whitlock miste veel dubbels en de Pool pakte al zijn kansen en won. Ryan Searle, die Jeffrey de Zwaan versloeg, kwam daarna in actie tegen onze zuiderbuur Kim Huybrechts. Een mooi duel werd beslist door Searle in een spannend duel. De derde partij werd onverwachts een eenzijdige partij tussen tussen Dimitri van den Bergh en Jermaine Wattimena. Wattimena ergerde zich overal aan en Van den Bergh was erg constant en pakte al zijn kansen en won gemakkelijk. 

Tot aan de finaledag van het PDC WK loopt er iedere avond een item af in de WK veiling. De opbrengst gaat volledig naar KiKa dus kijk dagelijks even op www.dartfreakz.nl/veiling

Hieronder kunt u de drie wedstrijden live volgen met de live updates. Later kunt u de partijen hier natuurlijk ook teruglezen:

 

Krzysztof Ratajski (93,37/34,29%) 4 – 0 Simon Whitlock (93,69/20,69%)

3-1, 3-1, 3-2, 3-2

De Pool mocht de eerste wedstrijdpijlen gooien. Een spectaculaire eerste leg, waarin beide heren een 180’er gooiden, ging naar Ratajski met een 60-finish ondanks een breakkans van Whitlock. Whitlock trok de stand niet veel later gelijk via dubbel 18. Ook de derde leg ging met de darts mee via een 52-finish op dubbel 16. In de vierde leg wist Whitlock niet de eigen leg te houden en daardoor gaf hij Ratajski een kerstcadeau om de set te pakken. De Pool aarzelde niet en pakte dat cadeautje uit. 

Voor de Australiër was er nog niet zo veel aan de hand, want de tweede set was zijn set. Met een 121-finish op dubbel 14 wist Ratajski meteen in de eerste leg al een break te plaatsen. In de tweede leg miste Ratajski zijn eerste kans om de break te verzilveren en via dubbel 6 brak The Wizard daardoor terug. Whitlock was nog niet in goede doen en dus kon Ratajski vrij gemakkelijk de derde break op rij pakken. Dankzij een goede eigen leg van de Pool wist hij de set te pakken en kwam dus op een 2-0 voorsprong. 

De derde set was de set van Ratajski en dus had hij de de beste papieren om door te gaan. Whitlock miste in de eerte leg veel dubbels om direct te kunnen breaken, waardoor Ratajski de eigen leg alsnog hield via dubbel 18. Simon Whitlock kreeg veel kansen voorgeschoteld, maar hij pakte ze allemaal niet. Ratajski pakte de leg en leek zo deze partij dus vrij gemakkelijk te gaan winnen. Dankzij een goede leg wist hij met een 12-darter terug te breaken en dus bleef hij in de set. Doordat Ratajski ook ging missen, kreeg Whitlock toch weer een kans en nu pakte hij deze wel en dus dwong hij de vijfde leg af. In die vijfde leg was het toch The Polish Eagle die de set pakte dankzij een een erg goede leg van hem, ondanks dat Whitlock vanaf 120 nog een pijl op de dubbel had gemist.

Set vier was de set van The Wizard. Via een misser van Ratajski vanaf 53 kwam Whitlock in de eerste leg met de schrik vrij en gooide de dubbel 19 voor de 1-0. Ratajski wist met een 11-darter op dubbel 16 de stand weer gelijk te trekken in de set en dus stond alle druk op Whitlock. Doordat Whitlock vanaf 100 geen pijl op de dubbel kreeg, wist Ratajski de kans vanaf 67 te pakken via dubbel 4 en dus kwam hij via deze break al op matchpoint. Dankzij een knappe leg van de Australiër, wist hij terug te breaken en dus had hij het in deze set voor het zeggen. Echter Whitlock miste de 76-finish voor de set en Ratajski gooide de dubbel 4 met zijn laatste pijl wel en dus won hij de partij met maar liefst 4-0 in sets. 

 

Kim Huybrechts (90,03/27,27%) 2 – 4 Ryan Searle (91,79/31,71%) 

0-3, 3-0, 0-3, 1-3, 3-1, 2-3

Heavy Metal mocht deze tweede middagsessiepartij aftrappen en wist de eerste leg te houden via dubbel 20, ondanks een misser vanaf 112 op dubbel 16. Huybrechts was nog niet wakker en daar maakte Searle gebruik van en brak naar 2-0 via dubbel 4. Ook in de derde leg was The Hurricane nog niet echt wakker gewaaid en dus had Ryan Searle alle tijd om de set met 3-0 te pakken en dat deed hij dan ook via dubbel twee.

De tweede set was de set van de Belg en doordat de Engelsman direct al een kansje miste op de dubbel, kon Huybrechts op het scorebord komen via dubbel 10 en hield dus de eigen leg. Via de break kwam Kim Huybrechts op 2-0 in legs doordat Searle een pijltje vanaf 72 had gemist. Ook in de derde leg werd één misser op de dubbel afgestraft, waardoor de Belg de tweede set pakte met 3-0.

De Engelsman mocht de derde set beginnen. In de eerste leg kwam Searle onder druk te staan op de 60-finish en miste daardoor de single, maar gooide de dubbel 20 wel met zijn laatste pijl en dus was het een knappe finish. De tweede leg was van Huybrechts, maar Searle gooide een 13-darter om op 0-2 te komen in zijn eigen set. Huybrechts kreeg in de derde leg kansen voor de re-break, maar miste deze. Searle miste daarna niet nog een keer en gooide dubbel 5 om de voorsprong in sets weer op het bord te zetten.

Deze razendsnelle partij was al in snel tempo aan set vier toe en dat was de set van The Hurricane, maar via een 47-finish op dubbel 20 wist Heavy Metal de vierde leg op rij te pakken en dus brak hij naar 1-0. Met een 52-finish wist Searle de break te verzilveren en daardoor stond hij op 2-0 in de set. Na een streak van vijf legs kwam daar een einde aan, omdat Huybrechts zijn eigen leg hield via een 68-finish in twee darts. In de vierde leg miste Kim Huybrechts veel kansen op de dubbel om terug te breaken. Searle bleef scorend achter in de leg maar via dubbel 10 pakte hij toch de set en kwam zo op 3-1 in sets. 

Set vijf was de set van Ryan Searle, maar miste twee darts vanaf 60 en Huybrechts brak daardoor met een 16-darter naar 1-0. Niet veel later hield hij de eigen leg ook via dubbel 8, maar de dubbels gingen er moeizaam in voor hem. Searle kwam in de vijfde set op het scorebord via dubbel 8, waarna het in de vierde leg moest gebeuren voor de Belg. Door een matig begin in die leg van Searle, kon Huybrechts de set pakken via dubbel 16, terwijl Searle nog wel een kans had gekregen om er 2-2 van te maken.

De zesde set was de set ook nog eens van de Belg en dus kon hij dat voordeel nu misschien ook naar en beslissende set brengen. De eerste leg ging met de darts mee via dubbel 18. Met een geniale 118-finish op dubbel 19 wist Searle ook de eigen leg binnenboord te houden en dus hield hij de druk op Huybrechts. Met een 140-finish op dubbel 16 wist Huybrechts de eigen leg ook weer te houden en kwam daarmee op setpoint te staan. Maar Searle gooide een hele goede vierde leg met zeven perfecte darts en dwong zo een vijfde beslissende leg af in slechts 13-darts. In die vijfde leg miste Searle een 70-finish, maar Huybrechts had vanaf 54 twee darts op tops om er 3-3 van te maken en miste die. Searle gooide dubbel 10 en pakte zo de overwinning en stuurde dus de Belg naar huis. 

 

Dimitri van den Bergh (96,63/46,15%) 4 – 0 Jermaine Wattimena (89,24/25%)

3-1, 3-2, 3-0, 3-0

De Nederlander mocht de partij beginnen tegen de World Matchplay kampioen. Doordat Wattimena scorend de baas was in de eerste leg, leek hij de eerste leg dan ook te houden. Maar doordat hij het enkele vlak miste om op de dubbel weg te zeggen, zette hij zichzelf op een 3-finish. Die miste hij twee keer en Van den Bergh pakte toen zijn kans voor een directe break. Wattimena wist in de tweede leg wel de dubbel te gooien in de leg waarin hij scorend nog steeds de betere was. De derde break op rij werd een feit toen Van den Bergh dubbel 20 gooide. De break werd verzilverd door de Belg via dubbel 9 en zo pakte hij de eerste set met 3-1 in legs.

De tweede set was de set van The Dreammaker en in de eerste leg hield hij de eerste leg met een 64-finish op dubbel 16, terwijl Wattimena op 63 stond geparkeerd. The Machine Gun wist de tweede leg te winnen via dubbel 20, mede doordat Van den Bergh daarvoor een pijltje op dubbel 7 had gemist vanaf 86. Met een 15-darter op dubbel 8 wist de nummer negen geplaatste Belg de voorsprong in de set weer te pakken. Door een gemiste 170-finish op de bullseye van Van den Bergh, kon Wattimena er 2-2 van maken en deed dat met een 56-finish. In een leg waarin kansen waren voor de Nederlander, wist Van den Bergh de set toch te pakken met een knappe 80-finish.

Jermaine Wattimena moest nu toch wel beter gaan gooien. Wat daarbij helpt is dat hij de derde set mocht beginnen. Maar in de eerste leg miste hij meteen weer dubbels en toen stond daar Dimitri van den Bergh die een 74-finish gooide in slechts twee darts om de break meteen alweer te pakken. Met een 128-finish op de 16-manier, hield hij de eigen leg en kwam hij op 2-0 in de set en zo ging het hard. Via dubbel 16 hield Wattimena de eigen leg toch, maar goed zag het er niet uit. In de vierde leg kreeg Van den Bergh de ruimte van de Nederlander om de set te pakken en zo kwam hij op 3-0 in sets via dubbel 8. 

De droom van The Dreammaker kon bijna niet meer stuk, want met de zesde setwinst op rij dit WK rook hij de laatste 16 al en de vierde set van de partij mocht hij ook nog eens beginnen. De eerste leg ging al met de darts mee met een 48-finish en Wattimena zakte alleen maar met zijn gemiddelde en dus leek het gedaan. Wattimena bleef ook in leg twee ver weg en via dubbel 12 kwam Dimitri van den Bergh op zijn eerste matchpoint. In zijn eigen leg maakte Van den Bergh het meteen af via dubbel 20 en dus won hij met ruime cijfers van de man uit Westervoort. 

 

Door: Marcel Bus