Home algemeen nieuws WK Darts dag 14: Van Gerwen naar huis ten koste van sublieme...

WK Darts dag 14: Van Gerwen naar huis ten koste van sublieme Chisnall, Price met thriller wel door

WILLIAM HILL PDC WORLD CHAMPIONSHIP 2020 ALEXANDRA PALACE LONDON PIC;LAWRENCE LUSTIG FINAL MICHAEL VAN GERWEN V PETER WRIGHT MICHAEL VAN GERWEN

Nadat op vrijdagmiddag 1 januari 2021 de kwartfinales begonnen zijn, maken we er ook meteen al een eind aan op deze eerste dag van het nieuwe jaar.

De laatste twee kwartfinalewedstrijden stonden in deze avondsessie op het programma. De eerste was de partij tussen de Welshman Gerwyn Price en de Noord-Ier Daryl Gurney. Price was in vorm en de favoriet om de halve finale te halen en hij kwam al snel op 2-0. Maar Gurney raakte hij niet kwijt en kwam weer terug 2-2. Price wist daarna toch weer naar 4-2 te gaan, maar Gurney kwam weer terug naar 4-4. In de beslissende set kwam er een vijfde leg aan te pas, waarin beide heren veel spanning voelden. Uiteindelijk was het Price die de partij wist te winnen. Toen we deze kraker hadden gehad, konden we beginnen aan de partij met Michael van Gerwen tegen Dave Chisnall. Maar dit werd een overwacht resultaat, waarin David Chisnall met maar liefst 5-0 wist te winnen van Michael van Gerwen. Van Gerwen kon daardoor dus naar huis en dus kwam er in 2021 geen vierde wereldtitel bij. 

Tot aan de finaledag van het PDC WK loopt er iedere avond een item af in de WK veiling. De opbrengst gaat volledig naar KiKa dus kijk dagelijks even op www.dartfreakz.nl/veiling

Voor het live verslag kunt u hieronder de live updates volgen, maar later kunt u natuurlijk de verslagen ook nog eens rustig teruglezen.

 

Gerwyn Price (96,36/36,96%) 5 – 4 Daryl Gurney (96,25/34,62%)

3-1, 3-0, 1-3, 1-3, 3-1, 3-2, 0-3, 0-3, 3-2

The Iceman gooide de eerste darts naar het bord toe en trapte de avond dus af. In de eerste leg miste Gurney een 124-finish op dubbel 11 en met een 64-finish op zijn favoriete dubbel 20 hield Gerwyn Price zijn eigen eerste leg. Met een 108-finish wist Price de tweede leg af te pakken van de Noord-Ier die vanaf 70 één pijltje op de dubbel had gemist. In de derde leg miste Price diverse dubbels wat hem duur kwam te staan, want de man uit Derry wist daardoor direct terug te breaken. Echter, Price wist daar goed van te herstellen en brak direct terug om de set daarmee te pakken.

De tweede set was de set van de nummer elf geplaatste Gurney, maar hij miste dubbels. Price stapte meteen weer in via dubbel 20 in 16 pijlen en dat leverde hem dus een break op. Met een 72-finish in de derde leg, wist Price de ene pijl die hij kreeg op de dubbel wederom te benutten en daarmee verzilverde hij de break. Ook in de derde leg van de set wist Gerwyn Price een break te plaatsen via dubbel 10 en dus werd het 2-0 in sets.

De Welshman mocht ook nog eens de derde set beginnen en dus had hij de beste papieren tot zover om tegen Stephen Bunting te gaan spelen in de halve finale. In de eerste leg gooide Gurney een 73-finish uit om een break te plaatsen die hij voor het gevoel sowieso nodig had om nog een rol te kunnen draaien in deze partij. Gurney verzilverde de break, doordat Price de kans voor de re-break miste. In de derde leg gooide Price 72 uit om in de set te blijven hangen. Doordat Gurney de vierde leg pakte, kwam hij nu ook in sets op het scorebord. 

Gurney had de derde set van Price afgepakt en hij mocht de vierde set ook nog beginnen. De Noord-Ier wist de eerste leg te houden in 15-darts om dat voordeel te behouden, waarna Price goed antwoordde met een 13-darter. De partij was nu echt lekker los en beide spelers daagden elkaar ook uit en het schreeuwen kwam nu ook van beide kanten. SuperChin wist in de derde leg met zijn laatste dart de dubbel 4 te gooien om wederom op voorsprong te komen in de set. In de vierde leg miste Price pijlen om er 2-2 van te maken, waarna Gurney 2-2 maakte in sets.

De partij lag nu weer helemaal open. Het enige voordeel dat Price nog had is dat hij set vijf mocht beginnen. Ondanks een slechte eerste beurt in de eerste leg van Price, kreeg hij van Gurney nog een kans om die leg te pakken want Gurney miste twee kansen. Price zette door, maar miste vier darts op de dubbel om de re-break ook te realiseren. Met een 100-finish van Gurney maakte hij er daardoor 1-1 van.  In leg drie kreeg de Noord-Ier een breakkans, maar deze ging mis. Price wist met zijn laatste dart de dubbel 5 te raken, waardoor hij met de hakken over de sloot de eigen leg te houden. Mede door tweemaal 180 van Gurney kreeg hij de ruimte om er 2-2 van te maken, maar hij miste de dubbels. Price stond verdacht opgesteld vanaf 143 en gooide deze uit, waarna hij tik uitdeelde aan SuperChin.

De Noord-Ier mocht de zesde set beginnen. In een 180’ers festijn wist Price de eerste leg direct al af te pakken van zijn tegenstander die weer had gemist op dubbel 16. Een knappe leg van Daryl Gurney binnen 11-darts leverde hem direct de re-break op voor de 1-1 stand. Doordat Price in de derde leg geen 100-finish produceerde, kwam Gurney op voorsprong in zijn eigen set door middel van een 16-darter. Met een 84-finish wist Price voor de eerste keer een vijfde leg af te dwingen, wat als een hele belangrijke leg werd bestempeld. Ondanks een 26-score en een dart op de dubbel van Gurney, wist Price 72 uit te gooien via dubbel 10 en daarmee zorgde hij er weer voor dat hij twee sets voor kwam en daarmee dus nu ook op matchpoint kwam.

In de zevende set had de Welshman de darts zelf in de hand om de partij in het slot te gooien, maar in de eerste leg wist Gurney toch direct een break te plaatsen. Niet veel later verzilverde hij die 14-darter met nog een 14-darter. Doordat Price ook in de derde leg niet thuisgaf, wist Daryl Gurney de set met maar liefst 3-0 naar zich toe te trekken om er 4-3 van te maken. 

SuperChin mocht de achtste set ook nog eens aftrappen om er misschien wel een beslissende set uit te slepen. Price kwam goed uit de startblokken vanuit de pauze, maar kreeg wederom de dubbel er niet in. Gurney stapte in met een 70-finish om de eigen leg toch nog te houden. In de eigen leg was Price van het padje af door die gemiste dubbels en met een 64-finish kwam Gurney via de break op 2-0 in de set. Met een 12-darter wist Gurney de beslissende set al in no-time te realiseren.

Die negende en beslissende set werd begonnen door Gerwyn Price en met een 107-finish wist hij het momentum van Gurney even te stoppen en hield de eigen eerste leg, terwijl Gurney op de dubbel stond. Met een 130-finish wist Gurney ook de eigen leg te houden en dus steeg de druk. Ook de derde leg ging met de darts mee en dus was Price één leg verwijderd van de overwinning. Maar Gurney lukte dat ook en dus kwam er een beslissende leg aan te pas. In die laatste leg gooiden beide heren niet erg sterk en uiteindelijk kreeg Gurney de eerste kans vanaf 108, maar kreeg geen pijl op de dubbel. Price stond op tops en gooide die om dat toch Gurney te verslaan in een thriller.

 

Michael van Gerwen (98,29/43,75%) 0 – 5 Dave Chisnall (107,34/48,39%)

1-3, 2-3, 2-3, 1-3, 1-3

Chizzy mocht de partij beginnen, maar door een matig begin van hem was hij dat voordeel al snel weer kwijt want Van Gerwen gooide een 15-darter om direct te breaken. Met een 11-darter wist Dave Chisnall direct weer terug te breaken via dubbel 18. Hij wist die 11-darter op te volgen met een 12-darter die hij uitgooide met een mooie 141-finish. Een spetterende start van beide spelers die boven de 110 gemiddeld gooiden in de eerste set was mooi om te zien. Chisnall plakte er met een 95-finish nog een 12-darter achteraan en dat leverde hem de eerste setwinst op.

De tweede set was de set van Van Gerwen en kreeg vanaf 151-finish de kans om d eerste set te pakken. Ook in de herkansing miste hij, onverwachts. Chisnall stapte in en gooide dubbel 18 om meteen maar de break te plaatsen. De Engelsman wist via een 13-darter op dubbel 20 de break te verzilveren om op 2-0 te komen in de set van de nummer één van de wereld. In de derde leg stond Chisnall na negen darts op 41, maar miste dat. Van Gerwen pakte de strohalm van een 95-finish om de eigen leg op het nippertje te houden. Ook in de vierde leg miste Chisnall twee dubbels om de set te pakken. Van Gerwen gooide weer de finish uit en maakte er 2-2 van in de set. De beslissende leg ging toch nog naar Chizzy toe via dubbel 16 wat hem de 2-0 voorsprong in sets opleverde.

De Engelsman mocht de derde set ook nog beginnen en dus was Van Gerwen al een klein beetje in de problemen. Van Gerwen leek direct te gaan breaken, maar met een knappe 114-finish voorkwam hij dat en hield hij de eerste leg voor de 1-0 voorsprong. Van Gerwen wist te weinig triples te gooien en Chisnall wist met meteen de eerste dart dubbel 20 te gooien voor de break. Vanaf 60 miste de Engelsman twee darts om de derde set ook al te pakken. Van Gerwen vond een lichtpuntje met een 150-finish en brak daarmee direct terug naar 2-1. Chisnall miste ook een leg later vanaf 87 een pijl op de dubbel. Van Gerwen maakte er 2-2 van, maar de vijfde leg was de leg van Chizzy. Met een 86-finish in slechts twee darts wist de Engelsman de set alsnog te pakken, ondanks de hongerigheid van Van Gerwen.

Nu zat Van Gerwen wel serieus in de problemen, maar de vierde set was wel zijn set. Echter, Van Gerwen kon de triples ook in zijn eigen legs niet vinden. En Chisnall zat hoog in zijn zelfvertrouwen en pakte meteen de break om ook in deze set al snel de voorsprong te pakken. David Chisnall was aan het vliegen met een gemiddelde dat nog steeds boven de 104 zat. Het gele monster verzilverde de break via dubbel 4 in 14 pijlen om nogmaals op setpoint te komen tegen Michael van Gerwen. Wat gebeurt hier!? Ondanks twee setdarts op dubbel 15 van Chizzy, wist Van Gerwen met een 77-finish op 1-2 te maken in legs. In de vierde leg gooide Chisnall tweemaal 180 en Van Gerwen éénmaal. Geen 9-darter voor Chisnall, maar een 11-darter van hem bracht hem wel op een 4-0 voorsprong tegen de nummer één van de wereld. 

De vijfde set was de set van Dave Chisnall dus zou hij hier Van Gerwen al kunnen verslaan. Met een 130-finish op de bullseye wist Dave Chisnall ook nog de eigen leg te houden en dus bekroop Van Gerwen het gevoel dat het zijn dag gewoon niet was. De tweede leg ging ook met de darts mee en dus zette Van Gerwen de 1-1 stand op het bord in de set. Alles wat Chisnall aanraakt, gaat erin voor hem, want met een 87-finish komt hij in de vijfde set al op matchpoint. Met een 80-finish wist Dave Chisnall het meteen al te maken en daarmee stuurde hij de nummer één van de wereld naar huis. 

 

Door: Marcel Bus