WMP: Cullen ge-Ian Whitewashed, Ratajski langs Webster en Hopp straft Chisnall af in de verlenging algemeen nieuws
algemeen nieuws

WMP: Cullen ge-Ian Whitewashed, Ratajski langs Webster en Hopp straft Chisnall af in de verlenging

WMP: Cullen ge-Ian Whitewashed, Ratajski langs Webster en Hopp straft Chisnall af in de verlenging

Zaterdagavond werd de World Matchplay afgetrapt met de eerste vier eerste ronde partijen. Vandaag zijn er twee sessies die daarop volgen. Vanavond is een avond om naar uit te kijken als Nederlanders zijnde, maar vanmiddag wordt ook een prachtige sessie met op papier vier topwedstrijden.

Om 14.00 uur trapte Darren Webster deze enige middagsessie af tegen de Pool Krzysztof Ratajski. Tot en met de tweede korte onderbreking was er bijna geen verschil met een stand van 5-5. In de twaalfde leg wist Ratajski een zeldzame break te plaatsen die een belangrijke werd. Uiteindelijk plakte de Pool er nog een brewak achteraan en daardoor kon hij de winst pakken met 10-5.

Vervolgens kwam Max Hopp in actie tegen Dave Chisnall. Deze partij begon meteen spannend. Uiteindelijk had Chisnall een hele goede tussensessie die hem op een 7-4 voorsprong bracht. Maar Hopp zou geen Duitser zijn als hij niet toch het einde door vocht. Hij kwam terug tot 7-7 en pakte zelfs de voorsprong. Uiteindelijk moest een verlenging de winnaar bepalen. Hierin was Hopp de betere en gooide de dubbels op het juiste moment.

Ian White, The Euro Tour man, moest het daarna opnemen tegen Joe Cullen. White begon erg goed en kwam al snel op 3-0, 4-0 en ging zelfs de pauze in met een 5-0 stand. Wanneer hij 6-0 maakte had Cullen geen geloof meer. White bleef goed doorgooien. Cullen kreeg wel kansen om op het scorebord te komen, maar miste zelfs handen vol dubbels. White stond daar om de kans te pakken en ging maar door met legs pakken. White kreeg zelfs de kans om Cullen te whitewashen en pakte die kans via een 80-finish.

De laatste partij van de middagsessie was niet de minste: Michael Smith tegen Jamie Hughes. Hughes kwam goed uit de startblokken en kwam 4-1 en 6-4 voor. Maar na de tweede onderbreking had Hughes een mindere fase en Smith profiteerde daar optimaal van. Hij wist de voorsprong zelfs af te pakken en gaf die niet meer af. Met een 120- en 130-finish wist BullyBoy deze hoogstaande wedstrijd te winnen.

Hieronder kunt u de wedstrijden nog eens rustig teruglezen:

Darren Webster (88,61/33,33%) 5 - 10 Krzysztof Ratajski (89,23/43,48%)

Ratajski had de bull gewonnen achter de schermen en mocht dus als eerst de pijlen werpen naar het bord. De eerste leg werd in de herkansing van een 146-finish op dubbel 8 gehouden door Ratajski voor de 1-0 voorsprong. Webster wist gemakkelijk de stand weer gelijk te maken via een 84-finish. Webster miste een dart op 90 voor de break, waarna Ratajski 62 uitgooide voor zijn tweede voorsprong. In de vierde leg gooiden beide heren een 180'er en Ratajski wist via dubbel 4 uiteindelijk de eerste break van de partij te pakken. De Pool kreeg het niet voor mekaar om de pauze in te gaan met 4-1, want hij miste de bull vanaf 88. Webster brak daardoor met zijn laatste dart via dubbel 10 naar 3-2.

Na een korte break wist Webster via een 105-finish de stand ook gelijk te maken naar een 3-3 stand. Een leg later pakte de Pool de voorsprong toch weer om op 4-3 te komen. De achtste leg ging ook met de darts mee en zo kwam Webster via een 64-finish op 4-4. Krzysztof Ratajski bleef ijzig koel onder de druk van Webster en gooide de dubbel 16 om op 5-4 te komen. Ratajski miste de bull in de tiende leg vanaf 161, maar dwong daarmee Webster wel om 120 uit te gooien voor zijn eigen leg. Dat gebeurde niet, maar voor het eerst in de partij stond Ratajski er niet om de kans te pakken en miste, waardoor Webster de tweede pauze toch nog in ging met een 5-5 stand.

De elfde leg werd begonnen en gewonnen door The Polish Eagle via dubbel 16. De twaalfde leg van deze partij markeren we lichtjes, want Webster miste dubbels, waardoor ditmaal Ratajski de 7-5 voorsprong en de break pakte. Die voorsprong breidde Ratajski uit naar 8-5 door zijn favoriete dubbel 16 voor de zoveelste keer te gooien. Wederom wist Ratajski een break te plaatsen via tops en daarmee kwam hij op matchpoint; 9-5. Met een 57-finish wist Ratajski al snel de partij in het slot te gooien en dus was de twaalfde leg uiteindelijk een belangrijke leg geweest.

Dave Chisnall (97,69/29,03%) 9 - 11 Max Hopp (94,71/42,31%)

Chizzy mocht de partij starten tegen de Duitse ster. The Maximiser wist direct de break te plaatsen via een 60-finish op tops om op 1-0 te komen. Via dubbel 5 profiteerde Chisnall van een gemiste dart op de dubbel van de Duitser en zo pakte hij de break terug. Via een 12-darter liet Chisnall even een statement zetten en kwam via tops op een 2-1 voorsprong. Na die 12-darter wist Hopp in de vierde leg ook iets moois te laten zien, want hij gooide namelijk ook een 12-darter via een 128-finish. Door dubbel 16 wist Max Hopp de voorsprong weer terug te pakken en mee te nemen in de pauze in deze nu al spannende partij.

Chisnall miste in de zesde leg wat dubbels, waardoor hij zelfs nog een dart tegen had gekregen op de dubbel. Maar uiteindelijk was het toch Chisnall die de leg afsnoepte van Hopp voor de rebreak. In de zevende leg hield het na zes perfecte darts op voor Chizzy, maar ook Hopp gooide een fantastische leg. Chisnall moest het daarom meteen afmaken en deed dat met een 11-darter voor zijn tweede voorsprong. Na acht leg was er nog geen speld tussen de heren te krijgen, want Hopp gooide een fantastische leg om de stand weer gelijk te trekken. Een leg later wist Chisnall de dubbel 10 te gooien, ondanks dat Hopp de druk er vol op had gezet. De laatste leg vóór de laatste pauze in deze partij werd een prooi voor voor de Engelsman die in maar liefst 11 darts de leg al binnenboord had voor een 6-4 voorsprong.

Na de korte break na 10 legs was het Chisnall die als betere speler uit de pauze kwam. Hij wist namelijk 78 uit te gooien voor een 7-4 voorsprong. Na een wat mindere leg van Chizzy kon Hopp weer eens een leg noteren via dubbel 16 voor de 5-7 stand. Doordat Chisnall een foutje maakte door te lang op dubbel 19 te blijven gooien en te missen, kreeg Hopp een kans vanaf 96 en pakte die om op 7-6 te komen en daardoor was de partij alles behalve over. In de belangrijke viertiende leg kregen beide mannen darts voor de leg, maar was het toch de dubbel 5 voor Hopp die de achterstand van 7-4 helemaal omzette naar de 7-7 gelijke stand. Doordat Chisnall onder druk werd gezet door een sterkere Hopp, miste hij een dart waarna Hopp de ene hele belangrijke dart op tops voor de voorsprong pakte; 8-7. Maar na 4 legs op rij voor Hopp werd die reeks gestopt door de Engelsman via een 81-finish op de bull, waardoor de stand weer gelijk werd; 8-8. Dave Chisnall wist het momentum nu helemaal weer te keren naar zijn kant en gooide de dubbel 10 om op matchpoint te komen. Hopp moest een verlenging afdwingen en deed dat via een geniale 100-finish. In deze verlening moest dus gewonnen worden met twee legs verschil tot 12-12.

De eerste leg van de verlening was een erg nerveuze leg die Chisnall helemaal uit handen gaf door maar liefst zesd darts op de dubbel te missen. Hopp pakte zijn kans en kwam via dubbel 4 op voorsprong en op matchpoint daarmee. In twintigste leg kreeg Chisnall nog een kans op dubbel 10 vanaf 128 om de verlening voort te laten duren, maar bezweek. Hopp wist met zijn laatste dart dubbel 5 te gooien en daarmee pakte hij de winst met 11-9 in deze zenuwslopende partij.

Ian White (98,24/40%) 10 - 0 Joe Cullen (88,63/0%)

Naast Jeffrey de Zwaan, was Joe Cullen de verrassing van vorig jaar. Hij start dit jaar met de darts mee tegen de man van de Euro Tours; Ian White. Met een 11-darter via een 56-finish wist Ian White meteen al een break te plaatsen in de eerste leg. In twee legs had hij al driemaal 180 genoteerd en wist die tweede leg ook bij te schrijven door uiteindelijk dubbel 1 te gooien. Doordat een 78-finish werd gemist door Cullen, pakte White zijn kans om de 3-0 te maken. Met een 86-finish wist Ian Diamond White wederom een leg te winnen voor de 4-0 en zo hield hij zijn landgenoot op de nul. Met zijn derde break op rij wist Ian White de eerste korte sessie met maar liefst 5-0 te winnen en was dus al halverwege.

Een fantastisch spelende White wist de 6-0 ook te noteren en zo werd het gat groter en groter en leek het al niet meer fout te kunnen gaan voor Diamond. De dubbels waren nog niet optimaal van White, maar wanneer hij slechts één pijl op de dubbel krijgt gooit White die wel, net zoals hij deed in de zevende leg voor een 121-finish. In de achtste leg kreeg Cullen zijn derde dart op de dubbel en miste ook deze. White wist 56 uit te gooien en daardoor kwam hij maar liefst al op 8-0 in legs. De vraag dat Cullen deze partij misschien zou gaan winnen was in de korte pauze al weggevaagd. Deze vraag veranderde in het slot van deze partij naar dat hij misschien nog een leg zou pakken of niet. In de negende leg had hij die kans, maar miste handen vol met dubbels en toen stond White daar die de 9-0 pakte. Een tweede pauze kwam er niet eens meer, want White wist 80 uit te gooien voor de winst en daarmee noteerde hij een Ian Whitewash.

Michael Smith (98,78/52,63%) 10 - 7 Jamie Hughes (97,54/36,84%)

Jamie Hughes mocht de laatste partij van de sessie beginnen tegen de runner-up van het WK; Michael Smith. Via een 85-finish op dubbel 5 wist Jamie Hughes een erg goede eerste leg te winnen. Smith gooide tops om de stand in de tweede leg weer gelijk te trekken. Jamie Hughes wist dubbel 16 te vinden in zijn derde leg en zo was de voorsprong weert terug bij de man uit Tipton. Yozza wist de eerste break van de partij te plaatsen via dubbel 8 en daarmee kwam hij op 3-1. De vijfde leg van de partij werd ook een prooi voor de ongeplaatste Hughes via een knappe finish van 80 met zijn laatste dart op dubbel 5 en ging dus de pauze in met een 4-1 voorsprong.

Na de korte pauze was het Smith die meteen een goede leg wist te gooien in 12-darts en zo werd het 2-4 via een 47-finish. Via dubbel 16 wist Hughes het gat op drie legs te houden en wist zo de voorsprong te behouden wat toch niet echt de voorspellingen waren op voorhand. Doordat Smith ontsnapt van een gemiste dart op de bullseye voor de 6-2, maakte BullyBoy 5-3 door 48 uit te gooien en zo had hij nog alle kans. Hughes bleef stoïcijns doorgooien en wist via een 128-finish de 6-3 voorsprong te pakken. Smith wist de laatste leg voor de onderbreking nog wel te pakken en daarmee was zijn achterstand nog te overbruggen.

Ook uit de tweede pauze was de eerste leg voor BullyBoy via een 86-finish en daarmee stond hij in breaks weer gelijk met Hughes. Ook in legs kwam Smith gelijk met Hughes via dubbel 10 en nu stond de druk dus weer vol op Hughes. Smith wist de turbo-knop te hebben gevonden en pakte zijn eerste voorsprong in de partij, terwijl Hughes wel een kans nog had om dat tegen te houden. Hughes zat in een mindere fase en daar kwam hij voorlopig nog niet uit. Smith wist zijn vierde leg op rij te pakken en daarmee had hij nu een gaatje van twee legs in zijn voorsprong te pakken tegen een veel minder spelende Hughes dan in de eerste twee sessies. Echter wist Yozza wel weer een leg bij te schrijven om zo op 7-8 te komen en zat de spanning er nog vol in. Via een knappe 120-finish van Michael Smith wist hij op matchpoint te komen en daarmee stond Hughes met de rug tegen de muur. Hughes had zich in de zeventiende leg goed weggezet op een dubbel en had goede hoop dat hij daar voor terug mocht komen, maar Smith gooide een vieze 130-finish uit voor de wedstrijd; 10-7.

Door: Marcel Bus

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws